Home » Life & Style » Mâncare de conopidă cu pui. Ingredientele de care ai nevoie pentru a face această rețetă simplă și gustoasă

Mâncare de conopidă cu pui. Ingredientele de care ai nevoie pentru a face această rețetă simplă și gustoasă

Ileana Mladinoiu / 15.02.2022, 13:33
Mâncare de conopidă cu pui. Ingredientele de care ai nevoie pentru a face această rețetă simplă și gustoasă

Din familia cruciferelor face parte și conopida. Leguma se găsește pe tarabele din piață sau în hipermarketuri toamna și iarna. Poate fi consumată atât crudă, cât gătită. Soiurile colorate, pentru că există și din astea, luminează preparatele.

Ce beneficii are conopida

Săracă în calorii, conopida este ideală în diete și are diverse beneficii pentru sănătate, fiind foarte bogată în apă cu al său conținut de 93,7%.

De asemenea, conopida este apreciată pentru aportul în vitamina C și al  celor din grupa B, în special B6 și B9, dar și pentru gust. Sunt doar câteva motive care să vă determine să încercați rețeta simplă de mâncare de conopidă cu pui.

Mâncare de conopidă cu pui. Ingredientele și mod de preparare

Ingrediente:

  • 1 kg de piept de pui;
  • 3 conopide medii;
  • 200 de ml de ulei de măsline sau obișnuit;
  • 200 de g de ceapă;
  • 1-2 legături de ceapă verde;
  • 100 de g de făină;
  • 100 de g de pastă de tomate;
  • 400 de g de roșii;
  • 50 de ml de oțet;
  • 1 legătură de verdeață (mărar sau pătrunjel) pentru decor;
  • busuioc, usturoi, opţional;
  • sare;
  • piper sau alte condimente după gust

Paşii de preparare a mâncării de conopidă cu pui

Pieptul de pui se taie în cubulețe, se sărează și se înăbușă bine în ½ din cantitatea de ulei cu adaos de supă/apă/lapte, în așa fel încât să fie foarte fragedă.

În restul de ulei se înăbușă pasta de tomate dizolvată în puțină supă, făina cernută și apa necesară formării unui sos, care va trebui să fiarbă aproximativ 15 minute.

Sosul format, împreună cu piperul pisat se adaugă peste carne și se mai fierbe circa 60 de minute, pentru îmbinarea componentelor.

Între timp, conopida se curăță, se spală, se desface bucățele. Apoi se fierbe în apă clocotită cu sare și oțet. Ca să fie fiartă, dar nu prea moale, îi trebuie vreo 5-10 minute, în funcţie de mărimea buchețelelor.  Proba se poate realiza cu furculița introdusă în codiță.

Conopida scursă cu ajutorul unei strecurătoare se pune în vasul cu carne, împreună cu roșiile spălate, curățate de pieliță și tăiate felii. Se amestecă și se continuă fierberea încă 10 minute.

Dacă vă place un sos mai gros, adaugaţi făină. Mai există şi varianta cu piure de cartofi.

Se controlează din când în când gustul.

Când mâncărica de conopidă cu pui este gata, se consumă fierbinte cu verdeața aleasă de fiecare deasupra şi cu mămăliguţă.

Mâncărica de conopidă se mai poate prepara şi din pulpe de pui cu smântână. Este acelaşi mod de preparare, cu deosebirea că într-un bol vom pune smântâna împreuna cu făina şi cu putină zeamă de carne, amestecând-o cu ajutorul unui tel până se va desface bine făina.

De asemenea, pentru această reţetă nu se vor mai folosi roşii sau pasta de roşii, fiindcă sosul este făcut acum din smântână groasă. Alături de ulei vegetal de această dată, se va folosi 100 de g de unt.