Home » Cum să faci orice » Cum prepari cea mai bună salată de ton și ce legume trebuie să pui neapărat în ea

Cum prepari cea mai bună salată de ton și ce legume trebuie să pui neapărat în ea

Ileana Mladinoiu / 21.09.2021, 14:47
Cum prepari cea mai bună salată de ton și ce legume trebuie să pui neapărat în ea

Termenul ton a apărut în limba franceză în 1398. Provine din vechiul ton provensal, din latinescul thunnus și din grecescul thunnos. Se mănâncă în cea mai mare parte gătit (la grătar cu legume), în salate, la tigaie, dar, dacă este proaspăt, și crud. Bogat în proteine, sursă de omega-3, de fier și fosfor, de vitaminele B și D, tonul este un pește cu multe avantaje pentru sănătatea omului.

Câte specii de ton există

Nutriționiștii îl consideră un rezervor de beneficii pe care ar fi păcat să le desconsiderați.

În întreaga lume, există aproximativ 12 specii de ton care diferă ca mărime și după locul de unde sunt pescuite. Dintre cele pe care le consumăm cel mai mult sunt tonul roșu și tonul alb.

La fel ca în cazul tuturor peștilor, prospețimea este esențială. Peștele proaspăt ar trebui să aibă un miros ușor de alge marine și, cel mai important, să nu miroasă niciodată a amoniac.

Carnea  trebuie să se țină bine, să fie moale și să nu prezinte semne de uscare. În mod ideal, îl vom cumpăra în aceeași zi în care este livrat la pescărie. Se mai recomandă consumul tonului în 24 de ore.

Dacă vreți să-l aveți pentru mai mult timp, uscați-l și păstrați-l într-un recipient etans în partea cea mai rece a frigiderului. În congelator poate ține de la 3 până la 6 luni.

Salată de ton
Salată de ton

Modalități de gătire a tonului din conserve

Aflat în ulei, peștele beneficiază de maturare timp de câteva luni sau chiar un an. El poate fi preparat sub formă de salată italiană cu cannellini sau alte feluri de fasole albă, asezonată cu felii subțiri de ceapă și pătrunjel, peste care se pune oțet sau suc de lămâie.

De asemenea, se pot folosi roșii, praz și ouă fierte, acoperite cu un sos de smântână și oțet. Tonul din conserve se mai gătește cu orez, roșii, măsline, șalotă și ouă fierte, așezate pe o frunză de salată.

Acest tip de pește din conserve se folosește și în ratatouille cu vinete, ardei și roșii, toate condimentate cu busuioc, în quiche sau terine, în supele de pește.

Rețetă salată de ton. Ce legume trebuie să pui neapărat în ea

Ingrediente

  • 150 de g pâine de țară;
  • 1 ceapă rosie;
  • 3 roșii coapte;
  • 50 g măsline verzi;
  • 2 cutii de ton în saramură (2 X 200 g);
  • 2 lingurițe de capere;
  • 1/2 castravete;
  • 1 ramură de busuioc;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 2 lingurițe de oțet balsamic;
  • 1 cățel de usturoi zdrobit, sare și piper

 

Pași pentru prepararea salatei de ton cu legume

Tăiați pâinea felii, apoi în cuburi mici. Puneți-le pe o foaie de copt și coaceți timp de 10 minute într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade C. Scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească.

Între timp, tăiați castraveții în cuburi și puneți-le într-o strecurătoare cu un vârf de sare, amestecați apoi lăsați să se odihnească 5 minute. Tăiați roșiile în cuburi și așezați-le într-o salatieră. Adăugați ceapa roșie tăiată în rondele subțiri, măslinele și caperele clătite.

Clătiți castraveții, scurgeți-i bine și ștergeți-i cu prosoape de hârtie. Adăugați-i la amestecul de roșii/ceapă roșie/capere. Puneți frunzele rupte de busuioc, amestecați.

Urmează cățelul de usturoi zdrobit, uleiul de măsline, oțetul, sarea și piperul (mai mult sau mai puțin) după gust.

Acoperiți și lăsați să stea timp de o oră în frigider, pentru ca aromele să se dezvolte. Scoateți salata cu 10 minute înainte de servire.

Puneți în vasul cu salata de ton și legume crutoanele, de preferat deasupra, ca să nu se înmoaie foarte tare.

Poftă bună!