Home » Cum să faci orice » Unde și cum se depozitează corect condimentele. Nu ar trebui păstrate niciodată în dulapul din bucătărie

Unde și cum se depozitează corect condimentele. Nu ar trebui păstrate niciodată în dulapul din bucătărie

Manolică Anca / 30.06.2021, 14:29
Unde și cum se depozitează corect condimentele. Nu ar trebui păstrate niciodată în dulapul din bucătărie

Unde și cum se depozitează corect condimentele. Știm cum toții că acestea nu sunt la fel de perisabile ca alte alimente, motiv pentru care nu obișnuim să facem curățenie săptămânal printre ele. Însă, ar trebui să știm că există anumite condimente nu ar trebui ținute niciodată în dulapul din bucătărie. Iată câteva sfaturi utile de care ar trebui să ții cont de acum înainte.

Unde și cum se depozitează corect condimentele

Mirodeniile, la fel ca toate alimentele, au o termen de valabilitate după depăşirea căruia nu mai au același gust și, clar, nu mai sunt bune de consumat. Durata acestui termen de valabilitate depinde și de modul în care sunt păstrate condimentele. Căldura, lumina soarelui și umiditatea au efecte nocive asupra lor: descompun compuşii chimici (cunoscuţi ca uleiuri esenţiale) care le conferă acestora aromele, acestea pierzându-și puterea.

Unde și cum se depozitează corect condimentele. Anumite mirodenii nu ar trebui ținute sub nicio formă în dulap sau pe blatul din bucătărie. Experţii spun că umiditatea şi căldura din aceste locuri le reduc perioada de valabilitate şi le fac să-şi piardă aroma. De asemenea, unele „prafuri” pot deveni râncede şi trebuie aruncate.

Unde și cum se depozitează corect condimentele
Unde și cum se depozitează corect condimentele

Unele condimente se menţin mai bine în frigider

Mirodeniile roşii, cum ar fi boiaua dulce sau iute, fulgii de ardei iute, ar trebui ținute la rece. Ele nu trebuie să stea în zone expuse la umiditate și căldură excesivă. Ele sunt comestibile și nu devind dăunătoare dacă nu sunt ținute în frigider, însă este posibil să nu mai ofere la fel de multă savoare mâncărurilor.

Pe de altă parte,nu toate condimentele ar trebui ținute la frigider, doar pentru a fi în siguranţă. Refrigerarea altor condimente în afara celor roşii ar putea aduce mai multe probleme. Atunci când se scot de la frigider, se crează condens, iar acesta poate favoriza dezvoltarea mucegaiului. În acest caz, condimentele trebuie neapărat aruncate.

Evită să le păstrezi în dulapurile de lângă aragaz

În cazul condimentelor care se păstrează în continuare în dulapurile din bucătărie, acestea nu ar trebui să fie depozitate niciodată în cele de lângă aragaz sau cuptor. Emiterea unei călduri constante de către aceste aparate poate încălzi şi dulapurile din apropiere, lucru care va afecta aroma şi prospeţimea condimentelor. Ai grijă să depozitezi mereu mirodeniile în dulapurile care se află departe de aparatele de încălzit pentru a le putea folosi mai mult timp. Cel mai bine ar fi să le ții în cămară, departe de lumina soarelui, sau în dulapurile opuse aragazului.

Ierburile uscate și mirodeniile se pot păstra până la un an de zile
Ierburile uscate și mirodeniile se pot păstra până la un an de zile

Totuși, ce termen de valabilitate au de fapt mirodeniile și ierburile aromatice? Păstrate în condiţii optime, condimentele pot rămâne în stare bună mult timp. Ierburile uscate și mirodeniile se vor păstra timp de un an, în timp ce condimentele întregi se pot păstra pânp la trei ani. Sărurile se păstrează pe o perioada nedeterminată. Seminţele de mac şi susan au o perioadă de valabilitate de maximum jumătate de an.