Home » Cum să faci orice » Prăjitura cu portocale grecească. Cum faci chiar la tine acasă celebrul desert. Rețeta simplă

Prăjitura cu portocale grecească. Cum faci chiar la tine acasă celebrul desert. Rețeta simplă

Ileana Mladinoiu / 16.12.2021, 14:16
Prăjitura cu portocale grecească. Cum faci chiar la tine acasă celebrul desert. Rețeta simplă

Portokalopita sau prăjitura cu portocale este o prăjitură tradițională din regiunea Chaina de pe insula Creta, ideală pentru cultivarea de portocali, motiv pentru care fructele lor sunt unul dintre ingredientele principalele ce compun dietele cretane. Deși originea exactă a acestui desert este neclară, se crede că rețeta prăjiturii ar fi putut apărea după ce s-a folosit aluat filo rămas după prepararea pitelor delicioase pentru a preveni risipa. Astăzi, aluatul filo congelat este disponibil într-un număr mare de magazine și piețe.

Prăjitura cu portocale grecească sau Portokalopita

Portokalopita face parte dintr-un grup de deserturi numite „siropiasta” în Grecia, care include toate acele preparate înmuiate în sirop după ce au fost coapte pentru ca aluatul să-l absoarbă complet. În general, acest tip de prăjitură are cel mai bun gust la două sau trei zile după ce a fost preparat, deoarece siropul este complet absorbit.

Aluatul filo (sau phyllo) este unul dintre ingredientele vedetă ale bucătăriei grecești atât în ​​preparatele sărate, cât și în cele dulci, scopul său fiind acela de a menține celelalte ingrediente împreună.

Acest aluat nu este deosebit de ușor de lucrat deoarece, dacă nu este tratat cu grijă, există riscul să se usuce excesiv sau să se rupă. În orice caz, în special în cazul portokalopita, aluatul filo trebuie uscat nu excesiv  și apoi bucățit deoarece scopul său este înlocuirea completă a făinii.

Prăjitura cu portocale grecească. Ingrediente și mod de preparare. Rețeta simplă

Folosiți o matriță cu diametrul de 24 de cm.

Pentru aceasta dimensiune, portokalopita va avea aproximativ 3 cm inaltime, știind că se umflă puțin la coacere, ajungând la cel putin 4/5cm înălțime.

Prăjitura cu portocale grecească sau Portokalopita
Prăjitura cu portocale grecească sau Portokalopita

Ingrediente pentru siropul prăjitirii cu portocale:

  • 200 de g de apă;
  • 165 de g de zahăr pudră;
  • 50 de g de suc de portocale proaspăt stors;
  • 1/2 baton de scorțișoară;

Ingrediente pentru compoziția prăjiturii:

  • 250 de g de aluat filo (un pachet cântărește de obicei 250g);
  • 2 ouă;
  • 80 de g de zahăr pudră;
  • coaja unei portocale;
  • 150 de g de iaurt grecesc;
  • 1 lingură de vanilie lichidă;
  • 1/2 linguriță praf de copt;
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu;
  • 1 praf mic de sare;
  • 120 de g de ulei de floarea soarelui;
  • 70 de g de suc de portocale proaspăt stors (aproximativ 1 portocală)
  • Dacă nu aveți bicarbonat de sodiu, puteți înlocu cu ½ plic de praf de copt

Prepararea siropului

Într-o cratiță se încălzesc 200 ml de apă, 165 de g de zahăr tos, 50 de g de suc de portocale și ½ baton de scorțișoară. Se aduce totul la fierbere. Odată ce a dat în clocot, reduceți puțin focul și mai fierbeți timp de 15 minute. Se ia cratiţa de pe foc şi se lasă să se răcească complet.

Uscarea aluatului filo

Acest pas este esențial pentru a obține o textură perfectă, nu densă, caucicoasă şi umedă. Preîncălziți cuptorul la 95  de grade C.

Mototoliţi foile una câte una începând din partea îngustă. Puneți-le apoi într-un vas rezistent la cuptor (ideal este un vas gratinat suficient de înalt pentru a ține foile de filo vertical).

Așezați vasul în mijlocul cuptorului și gătiți timp de 10 minute, după care le răsturnaţi și mai gătiți încă 10 minute. Scoateți vasul din cuptor și lăsați foile să se usuce la aer alte 20 de minute.

Odată uscate, rupeţi-le în bucăți mici cu mâinile. Dacă simțiți că sunt încă destul de umede, puneți-le din nou la cuptor pentru câteva clipe, dar aveți grijă ca ele să se usuce, nu să se coacă. Dacă bucățile de filo nu sunt suficient de uscate, riscă să se lipească atunci când le adăugaţi în preparat și asta va avea drept consecință crearea de „blocuri” de filo în prăjitură. Puneți-le deoparte.

Prepararea prăjiturii cu portocale

Preîncălziți cuptorul la 175 de grade C și ungeți tava. Într-un castron mare, amestecați cele 2 ouă și 80 de g de zahăr tos cu un mixer timp de 3-4 minute până când amestecul devine spumos.

Adăugați coaja de la o portocală, 150 de g de iaurt grecesc, 1 linguriță de vanilie lichidă, ½ linguriță de praf de copt și bicarbonat de sodiu, un praf mic de sare și amestecați doar cât să încorporați ingredientele și să obțineți o textură netedă.

Adăugați 120 de g de ulei de floarea-soarelui şi 70 de g de suc de portocale. Amestecați pentru a se încorpora bine cu restul ingredientelor.

Treptat, adăugaţi bucățile de aluat filo (încorporați-le cu vârful degetelor pentru a separa bucățile), amestecând bine cu o furculiță după fiecare adăugare pentru a nu se lipi.

Turnați preparatul în formă și gătiți aproximativ 40 de minute până când prăjitura capătă o culoare aurie (verificați cu vârful unui cuțit care ar trebui să iasă ușor umed). Aveți grijă să urmăriți prăjitura (mai ales după 30 de minute de gătire), ca să nu se ardă deasupra.

Însiroparea prăjiturii grecești cu portocale

Imediat ce o scoateţi din cuptor, străpungeți prăjitura cu o scobitoare pentru a facilita absorbția siropului.

Turnaţi câte un polonic sirop rece pe prăjitura fierbinte. Lăsați să se absoarbă siropul înainte de a adăuga un alt polonic. Repetați operațiunea până se epuizează tot siropul.

Prăjitura se lasă să se răcească la temperatura camerei cu 2 până la 3 ore înainte de a o tăia.

Recomandări

Portokalopita se păstrează foarte bine câteva zile la frigider. Apoi puteți fie să o reîncălziți înainte de a o mânca, fie să o serviți rece sau la temperatura camerei.

Nu ignoraţi coaja de portocală şi scorțișoara, gustul s-ar schimba cu adevarat.

Portokalopita se poate consuma cu iaurt grecesc sau cu o lingură de înghețată de vanilie. Merge bine şi la cafea sau ceai.