Home » Din București » Cine și când a construit Hotelul InterContinental din București, primul hotel de 5 stele din România. Istoria neștiută

Cine și când a construit Hotelul InterContinental din București, primul hotel de 5 stele din România. Istoria neștiută

Manolică Anca / 08.12.2021, 16:21

Unul dintre marile simboluri din București, hotelul InterContinental, își schimbă numele de la 1 ianuarie 2022. A fost primul hotel de cinci stele din România şi cel de-al doilea hotel construit de lanţul hotelier într-o ţară comunistă, după Esplanada din Zagreb (fosta Iugoslavie). Ridicarea lui a costat peste șase milioane de dolari, dar colosul de lângă Universitate continuă să fie cel mai înalt hotel din oraş, deşi are peste de 50 de ani.

Hotelul InterContinental din București, primul hotel de 5 stele din țară

A fost primul hotel zgârie-nori din Capitală și, mai bine de 30 de ani, cea mai înaltă clădire din oraș. Un rol foarte important în la Revoluție și haosul ulterior al mineriadei au făcut din acesta unul dintre cele mai ușor recunoscute hoteluri din lume. Cei mai vechi dintre anagajați spun că, înainte de Revoluţie, oamenii îi rugau să îi lase să intre măcar pe hol „să vadă şi ei cum e la Inter”. Accesul nu le-a fost niciodată îngrădit.

De asemenea, nu putem uita nici că la hotelul InterContinental din București s-a filmat poate cel mai îndrăgit film de comedie românesc din toate timpurile, Nea Marin Miliardar. Scenele de film au avut loc în vasta sa Imperial Suite,de la etajul 19.

Povestea celui mai înalt hotel din Capitală

Povestea hotelului InterContinental din București a început în anii 1960, când Cyrus Eaton Jr., reprezentant al Cyrus Eaton Corporation, a ajuns în oraș. La acea vreme nu erau prea multe hoteluri în București și se spune că a ajuns să doarmă în holul unui hotel fiindcă nu a găsit nicio cazare.

Nevoia unui hotel mare, de lux a fost clară, astfel s-a născut ideea de InterContinental. Ziarul american New York Times anunța în noiembrie 1967 faptul că guvernul de la București și InterContinental Hotel Corporation, o subsidiară a Pan American World Airways, au încheiat un acord în privința construcției unui hotel.

Interiorul hotelului InterContinental din București
Interiorul hotelului InterContinental din București

De asemenea, se menționa și suma preconizată pentru finalizarea lucrărilor: aproximativ 6 milioane de dolari. S-ar părea că au existat multe discuții și în ceea ce privește amplasarea acestuia. S-a vorbit de Parcul Kiseleff, dar și Piața Unirii. În cele din urmă s-a decis să se folosează actualul loc, unde la acea vreme era o terasă, „La Zisu”, dar și un fost circ ambulant.

A fost contruit în numai trei ani

Construcția hotelului a început în 1968, după proiectele a patru arhitecți români: Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu și Romeo Belea. Proiectul a inclus și clădirea Teatrului Național. Toți constructorii și inginerii erau români, iar construcția a fost terminată în numai trei ani.

„Au fost o mulțime de standarde tehnice de urmat, mai ales că eram pe cale să construim primul zgârie-nori din România. Una dintre solicitările pe care le-am avut a fost să proiectăm o clădire care să ofere oaspeților o perspectivă unică și memorabilă asupra orașului din orice cameră sau unghi.

Piscina din partea de sus a hotelului – Etajul 22 și facilitățile de la Etajul 21 (un restaurant cu bucătărie și lounge) erau luxul suprem la acea vreme și sunt încă unice în București.”, a povestit Romeo Belea, unul dintre arhitecții hotelului.

Hotelul s-a deschis în mai 1971, la acea vreme fiind cea mai înaltă clădire din oraș. Cu puțin peste 86 de metri înălțime, InterContinental este încă una dintre cele mai înalte clădiri din oraș și de departe cel mai înalt hotel. Primii oaspeți au fost aduși în Capitală cu primul zbor Pan Am care a aterizat la noi. La acea vreme, o cameră single costa 18 USD și o cameră dublă 23 USD.

InterContinental are 423 de camere, toate dotate cu aer condiționat și lux încă de pe atunci. Cel mai mare este Apartamentul Imperial de 240 de metri pătrați. Are un dormitor principal – dormitorul Imperial – și un dormitor secundar pentru însoțitori. Ferestrele principale ale Apartamentului Imperial au o priveliște spre Piata Universității de unde oaspeții VIP au o perspectivă unică asupra centrului Capitalei.

Hotelul InterContinental din București
Hotelul InterContinental din București

În sufragerie se află un pian alb Steinway & Sons, unic în București. Luminile sunt realizate din sticlă de Murano, iar baia principală include un jacuzzi și o saună privată. În ea au rămas sute de șefi de stat și vedete ale sportului sau divertismentului, de la Bjorn Borg până la Regina Sofia a Spaniei.

A făcut față cu brio cutremurului din 1977

În interiorul hotelului este un restaurant-Modigliani, o braserie-Corso, şi un lounge bar, dar şi o piscină care se află la etajul 22. Este, de altfel, cea mai mare înălţime la care se regăsește un bazin de înot în Bucureşti. Piscina funcționează și ca un element de contrabalans în caz de cutremur. În martie 1977, când o mulțime de clădiri au fost afectate din cauza cutremurului, la IntreContinental nu s-au spart decât câteva ferestre DE la etajele 19 și 21 și câteva obiecte de veselă din restaurant.

În timpul Revoluției din decembrie 1989, hotelul a fost baza preferată a presei străine. Vederea sa spectaculoasă asupra orașului le-a oferit posibilitatea de a filma de la balcoanele lor. Imaginile pe care le-au înregistrat cu luptele pe bulevardul de lângă hotel au fost trimise în toată lumea și anunțau sfârșitul regimului Ceauşescu.

Piscina hotelului InterContinental din București
Piscina hotelului InterContinental din București

Hotelul InterContinental din București își schimbă numele de la 1 ianuarie 2022

Începând de la 1 ianuarie 2022, Hotelul InterContinental Bucureşti îşi schimbă numele în Grand Hotel Bucharest. Motivul este parafarea contractului de management între proprietarul construcției, Compania Hotelieră InterContinental România SA, şi IHG Hotel & Resorts, cei care dețin mărca InterContinental.

Mai mult, hotelul urmează să intre în renovare. Circa 21 de milioane de euro urmează a fi investiți, lucrările urmând a fi finalizate în 2024. În acest timp, hotelul va fi închis parțial.