Home » Din București » Discursul lui Ceaușescu din 21 decembrie 1989. Ultimul discurs, întrerupt de huiduieli și fluierături din mulțime. Ce a făcut Elena

Discursul lui Ceaușescu din 21 decembrie 1989. Ultimul discurs, întrerupt de huiduieli și fluierături din mulțime. Ce a făcut Elena

Manolică Anca / 21.12.2021, 13:15

21 decembrie 1989, ziua în care din balconul sediului Comitetului Central al PCR a răsunat discursul lui Ceaușescu pentru ultima dată. „Mult iubitul și stimatul conducător de partid și de țară” vorbea în fața mulțimii printre huiduieli și fluierături. A fost ziua în care Revoluția începută la Timișoara cuprindea Bucureștiul și ducea la căderea regimului comunist în România. Ce cuvinte au rostit Nicolae și Elena Ceaușescu în acele momente.

Începutul sfârșitului pentru regimul comunist în România

21 Decembrie 1989, ziua marcată de discursul lui Ceaușescu. De la balconul sediului Comitetului Central al PCR, în fața mulțimii de „tovarăși și pretini” începea să se audă tot mai des: „Alo, tovarăşi, alo! Aşezaţi-vă liniştiţi, tovarăşi!”. Ziua în care Revoluția pornită la Timișoara cuprindea Capitala, devenită mai apoi centrul manifestațiilor.

Revenit din vizita oficială în Iran în 20 decembrie 1989, în plină revoltă la Timișoara, Nicolae Ceaușescu decreta instituirea stării de necesitate. Într-un discurs televizat, declara că „elemente huliganice (…) au provocat distrugeri de tip fascist în scopul destabilizării ţării, dezmembrării teritoriale, lichidării revoluţiei socialiste şi întoarcerii sub dominaţie străină”. Dădea vina pe „agenturile străine de spionaj şi pe românii din interior care îşi vând ţara pentru un pumn de dolari sau pentru alte valute”, potrivit Hotnews.ro.

Discursul lui Ceaușescu din 21 decembrie 1989
Discursul lui Ceaușescu din 21 decembrie 1989

Radiografia zilei și discursul lui Ceaușescu din 21 decembrie 1989

În noaptea dintre 20 și 21 decembrie 1989, Comitetul Municipal PCR hotăra organizarea la Bucureşti, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român, unui mare „miting popular” prin care să die condamnate „acţiunile huliganice” de la Timişoara.

Acesta trebuia să le arate românilor sprijinul larg de care se bucura în continuare partidul comunist şi, în consecinţă, să oprească demonstrațiile de la Timişoara. Ora 12:00, începea marele miting al „oamenilor muncii”. Mulțimea primise pancarte cu mesaje de susținere a „mult iubitului conducător”.

Desfăşurarea era transmisă în direct la radio şi TV, în timp de la balconul Comitetului Central al PCR se auzea discursul lui Ceauşescu despre realizările „societăţii socialiste multilateral dezvoltate”:

„Dragi tovarăși și preteni, cetăţeni ai capitalei României Socialiste,

Doresc în primul rând să vă adresez dumneavoastră, participanţilor la această mare adunare naţională, tuturor locuitorilor muncipiului Bucureşti, un salut călduros, revoluţionar, împreună cu cele mai bune urări de succes în toate domeniile de activitate.

Doresc, de asemenea, să adresez mulţumiri iniţiatorilor şi organizatorilor acestei mari manifestări populare din Bucureşti, considerând aceasta ca o…”

Imagine de la 21 decembrie 1989
Imagine de la 21 decembrie 1989

Elena Ceaușescu: „A-lo! A-looo!”

Discursul era întrerupt de valul de huiduieli și fluierături care scăpase de sub control. Tovarășa încerca și ea cu disperare să liniștească mulțimea, dar fără rezultat:

„Elena Ceaușescu: Linişte! Linişte!
Nicolae Ceauşescu: A-lo! A-looo!
Elena Ceauşescu: Linişte! Linişte!
Nicolae Ceauşescu: Stai puţin. Alo!
Elena Ceauşescu: Alo!
Nicolae Ceauşescu: Alo! Tovarăşi! Alo! Aşezaţi-vă liniştiţi. Tovarăşi!
Elena Ceauşescu: Staţi liniştiţi!
Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi!
Elena Ceauşescu: Alo!
Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi! Alo!
Elena Ceauşescu: Staţi liniştiţi, oameni buni!
Nicolae Ceauşescu: Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi!
Elena Ceauşescu: Alo! (Bate în microfon.)”.

Panica s-a instalat rapid, astfel că Ceaușescu a părăsit balconul, iar transmisiile au fost întrerupte.

Discursul lui Ceaușescu din 21 decembrie 1989. A revenit cu promisiuni de „creștere a nivelului de trai”

Nu a durat mult, iar Tovarășul s-a reîntors la balcon și și-a reluat discursul. S-au reluat și transmisiile de televiziune și radio și, într-un act de disperare, Ceaușescu a început să facă promisiuni de „creștere a nivelului de trai”: majorarea retribuţiei minime cu 200 lei pe lună şi a alocaţiei pentru copii cu 30 şi 50 lei, în raport cu numărul de copii şi venituri.

„Doresc să vă informez pe dumneavoastră de o importantă hotărâre adoptată, în această zi, de Comitetul Politic Executiv, privind nivelul de trai al oamenilor muncii (…)

Aceste măsuri demonstrează cu putere că, pe măsura dezvoltării economiei, facem totul pentru a asigura ridicarea continuă a nivelului de trai, material şi spiritual, al poporului, potrivit hotărârilor Congresului Partidului”, spunea Nicolae Ceaușescu în discursul lui din 21 decembrie 1989.

După spargerea mitingului, pe străzile de lângă sediu mii de oameni manifestau împotriva dictaturii scandând: „Democraţie!”, „Libertate!”, „Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!”, „Jos Ceauşescu!”.

Ora 14.00, primele blindate își făceau apariția în centrul Capitalei

În cursul serii, mulțimea, majoritatea formată din tineri, s-a adunat în apropierea Hotelului Intercontinental de la Universitate, unde au ridicat o baricadă în fața forțelor de intervenție. Primit ordin să „curețe zona”, în cursul nopţii, s-a început tragerea asupra demonstranţilor de la „Intercontinental” şi din Piaţa Universităţii, soldându-se cu mulți morți și răniți. Mulți alți manifestanți au fost luați în arest la Penitenciarul Jilava, de lângă Bucureşti.

Imagine de la 21 decembrie 1989
Imagine de la 21 decembrie 1989

Și la Braşov au ieșit câteva zeci de mii de oameni în stradă, în faţa Comitetului Judeţean al PCR, dar și la Sibiu, unde prim-secretar al organizaţiei judeţene a partidului era chiar fiul lui Ceaușescu, Nicu.

22 decembrie 1989, ora 12:06, Nicolae şi Elena Ceauşescu, împreună cu Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe şi două gărzi de corp, fugeau cu un elicopter de pe acoperișul CC al PCR.