Home » Când, unde, cum » Motivul nebănuit pentru care Nicu Ceaușescu a avut o mare ceartă cu părinții. „Mi-au spus că sunt un dușman al poporului”

Motivul nebănuit pentru care Nicu Ceaușescu a avut o mare ceartă cu părinții. „Mi-au spus că sunt un dușman al poporului”

Manolică Anca / 09.11.2021, 17:26
Motivul nebănuit pentru care Nicu Ceaușescu a avut o mare ceartă cu părinții. „Mi-au spus că sunt un dușman al poporului”

Din perioada comunismului se păstrează, încă, multe povești. De exemplu, că Nicu Ceaușescu a fost copilul preferat al soților, el fiind cel care ar fi trebuit să preia puterea de la ei. Cu toate acestea, Nicu a dezvăluit că în mai multe interviuri că relația pe care o avea cu tatăl său nu era tocmai cea mai frumoasă. Iată unul dintre motivele pentru care Nicu Ceaușescu a avut o mare ceartă cu părinții lui.

Nicu Ceaușescu, copilul preferat al familiei

Despre Elena Ceaușescu se știe că a fost o mamă foarte strictă, care a dorit să controleze tot timpul viața copiilor săi. Dintre toți trei, însă, Zoia a fost cea care a avut de suferit, mai ales că mama sa, Elena, nu prea o avea la suflet. Nu de puține ori aceasta a intervenit în viața ei și a supus-o la multe umilințe.

De asemenea, Valentin Ceaușescu a fost plecat la studii multă vreme în Londra, și nu prea a reușit să intre în grațiile părinților săi. Singurul despre care se spune că s-ar fi bucurat de răsfăț a fost Nicu Ceaușescu. De altfel, despre viața lui personală s-au scris multe, fiind considerat de mulți români, dar și occidentali drept prințul playboy al Coroanei statului comunist asemănător monarhiei României.

A ajuns la închisoare sub acuzația de genocid

A dus un stil de viață dezordonat și, cu toate că părinții său nu erau de acord, nu i-au pus frână niciodată. Din contră, l-au școlit și i-au dat posturi importante. A fost șeful UTC-ului, iar Revoluția l-a prins în funcția de prim-secretar al organizației județene a PCR Sibiu, unde a fost trimis într-un fel de „reeducare la locul de muncă”. Însă, nu după mult timp, avea să ajungă la închisoare.

Pe 28 mai 1990, la Tribunalul din Sibiu începea Procesul lui Nicu Ceauşescu. Acesta era acuzat de genocid în cazul măcelului de la Sibiu, din după-amiaza de 22 decembrie 1989, când au murit 102 persoane. Însă, după cum arătau toate datele, pe atunci fiind prim-secretar al judeţului Sibiu, el plecase deja la București când a început tragerea.

Nicu Ceaușescu a fost condamnat inițial la 20 de ani de închisoare, dar ulterior cazul a fost rejudecat și sentința a fost diminuată la 16 ani. Asta se întâmpla în 1991, un an mai târziu, mezinul familiei Ceaușescu fiind eliberat din motive medicale.

Nicu Ceaușescu
Nicu Ceaușescu

Motivul nebănuit pentru care Nicu Ceaușescu a avut o mare ceartă cu părinții săi

Pe 26 decembrie 1990, publicația americană New York Times îl trimitea în România pe jurnalistul Chuck Sudetic pentru a-i lua un interviu lui Nicu Ceauşescu, cel care ar fi trebuit să preia puterea de la părinţii săi, Nicolae şi Elena Ceauşescu. Avea 40 de ani, iar interviul l-a acordat din spitalul Penitenciarului Jilava, fiind grav bolnav.

Întrebat despre renumele pe care și-l crease, acela de crai al comunismului, și despre relația cu părinții săi, acesta a negat, spunând că el era cu greu favoritul părinților săi. Deși se răspândise peste tot credința că Nicu Ceaușescu era moștenitorul tatălui său, el a spus el a spus că părinții săi nu au dorit ca el să fie succesor. „Nu au putut avea încredere în mine pentru a crede că după ce vor muri voi spune lucruri bune despre ei”, a spus el.

Mai mult, Nicu Ceaușescu a ținut să amintească și despre un motiv pentru care a avut o mare ceartă cu părinții săi:

„„Mi-au spus că sunt un dușman al poporului”, a spus el, precizând că a avut o dispută aspră cu părinții săi asupra deciziei tatălui său de a demola o biserică din centrul Bucureștiului pentru a face loc unui complex de apartamente care să-i găzduiască pe favoriţii fideli.

„Acum sunt un dușman de profesie al oamenilor”, a mai spus el, insistând că nu a comis nicio crimă”, se arată în interviul care poate fi citit integral în arhiva NYT.

O altă dezvăluire despre relația cu părinții lui

Cu câteva luni înainte de interviului acordat prestigioasei publicații americane, Nicu Ceaușescu a vorbit în exclusivitate și cu doi ziariști din Sibiu, Lucian Jiman şi Rudolf Kamla. Și spunem exclusivitate, pentru că este primul şi singurul interviu acordat de Nicu Ceauşescu unei publicaţii româneşti şi, prin amploarea şi conţinutul lui, singurul interviu complet dat de el în toată viața. Acesta a avut loc pe 12 iunie 1990.

Conform „Notei introductive”, fiul cel mic al soților Ceaușescu a refuzat la început acest interviu, însă când a auzit că cei doi ziariști sunt de la Sibiu, a acceptat. Interviul a durat în jur de patru ore, vorbindu-se despre foarte multe aspecte, printre care relația lui Nicu Ceauşescu cu familia și despre prăpastia care-l separa de tatăl său în materie de politică.

Nicu Ceaușescu alături de părinții săi
Nicu Ceaușescu alături de părinții săi

Întrebat de jurnaliști care era relația cu părinții săi, acesta a răspuns deschis că, din punct de vedere politic, aceasta era una încordată. Avea opinii cu totul și cu totul diferite, mai ales cu tatăl său, Nicu declarându-se un om „foarte sensibil la problemele oamenilor”, cel care căuta să fie mai aproape de ei, să îi ajute. Însă, nici în plan personal aceștia nu aveau o relație prea apropiată.

„Ca să răspund concret: relaţiile mele cu părinţii erau, din punct de vedere politic, destul de încordate. De fapt, dacă tot am ajuns prim-secretar la Sibiu – dar asta, mă rog, este o altă poveste, pe care am mai explicat-o – nu vreau să apar nici mai bun, nici mai rău decît am fost… Lucrurile nu prea erau în regulă cu părinţii mei (..)

Practic, eu cu ai mei nu prea discutam, şi asta de mai multă vreme. Cît am fost la Sibiu, vorbeam ceva mai des cu maică-mea. Ea mă suna să mă întrebe banalităţi, ca:„ce-ai mai mîncat?” şi-i răspundeam, ca să nu-i dea „alţii” informaţiile, că era şi asta o tactică ce făcea parte dintr-o strategie… Iar cu taică-meu am vorbit doar de vreo 3 ori: de două ori pe problema rentabilizării agriculturii şi, odată, după ce-a explodat o sondă la Brădeni…”, a spus Nicu Ceaușescu, în singurul interviu pe care l-a acordat presei române, potrivit Historia.

Nicu Ceaușescu a fost închis la Aiud şi Jilava, dar a fost eliberat în 1992 din motive medicale. Fusese diagnosticat cu hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene şi ciroză hepatică cronică. Mezinul soților Ceaușescu nu a mai trăit mult după ce a ieșit din spatele gratiilor, decedând în septembrie 1996, pe un pat de spital din Viena, în timp ce aștepta o intervenție chirurgicală. A fost înmormântat trei zile mai târziu în Cimitirul Ghencea-Civil, cu tricolorul pe sicriu.