Home » Life & Style » 10 alimente neperisabile pe care e indicat să le ai în casă, în caz de urgență. Cum se depozitează corect

10 alimente neperisabile pe care e indicat să le ai în casă, în caz de urgență. Cum se depozitează corect

Voicu Costin / 26.05.2022, 10:21
10 alimente neperisabile pe care e indicat să le ai în casă, în caz de urgență. Cum se depozitează corect

O serie de alimente pot fi păstrate pentru o perioadă mai lungă de timp în cămara voastră. Pot fi consumate și după câteva luni, fiind neperisabile, alături de alimente ținute la congelator. De asemenea, unele alimente au un termen de valabilitate mai mare decât altele. Vă vom prezenta mai jos o serie de alimente neperisabile pe care e bine să le ai în casă!

Alimente neperisabile pe care e indicat să le ai în casă

Miere

Mierea este extrem de sănătoasă și gustoasă. Lichidul dulce și auriu poate fi consumat oricând, deoarece nu are dată de expirare. Fabricată natural, mierea trebuie depozitată cu atenție, într-un loc adecvat, pentru ca produsul să nu se zaharisească.

Zahăr

Probabil ingredientul preferat al românilor din acest clasament, zahărul este unul dintre cele patru alimente care nu expiră niciodată, fiind bun de consumat oricând.

Indiferent că vorbim despre zahăr brun, alb sau praf, acesta se poate consuma fără probleme, atâta timp cât este depozitat într-un recipient sigilat, ținut într-un loc rece și umbros. Cu toate acestea, dacă zahărul este deschis, acesta se poate contamina ușor, deoarece poate atrage mici insecte sau chiar gândaci. Când se întărește în borcan, zahărul trebuie înlocuit cu altul nou.

Sare

Se spune că cea mai frumoasă declarație pe care i-o poți face cuiva este să spui că îl iubești precum sarea-n bucate. Nimic mai adevărat, deoarece sarea este ingredientul cheie care dă un gust și un plus de savoare oricărui preparat culinar.

Poate fi consumat oricând, pentru că nu are dată de expirare, însă trebuie folosită cu moderație în mâncare. Fie că vorbim de sare de mare, kosher sau sare de masă, acest ingredient trebuie depozitat într-un loc lipsit de umezeală.

Orez

Nu este de mirare că asiaticii preferă să consume orez în proporție de 85 – 90%, în fiecare zi. Acest aliment are proprietăți benefice asupra organismului și este extrem de sățios. Ține de foame și este recomandat chiar și în numeroase diete. Alb, sălbatic sau basmatic, indiferent de tipul lui, orezul rămâne mereu proaspăt și nu prezintă o dată de expirare. Poate fi ținut în debara sau cămară, fără probleme, timp de luni sau ani de zile.

Fructe și legume deshidratate

Deși fructele și legumele în stare proaspătă nu rezistă mult timp, varianta deshidratată a acestora este mult mai longevivă decât ți-ai putea închipui. Așadar, atât timp cât sunt depozitate corespunzător, fructele și legumele deshidratate pot fi bune de consumat până la 1 an de zile. În plus, varietatea este de partea ta –  poți opta pentru numeroase alternative de fructe și legume uscate, precum: fructe de pădure, mere, roșii, morcovi, banane, țelină, etc.

Cereale

Cerealele integrale, precum grâul, orzul și hrișca, sunt neperisabile și deosebit de sănătoase. O altă variantă gustoasă, sănătoasă și neperisabilă de provizie este orezul brun, care este bun de consumat aproximativ 3 luni de la cumpărare. Acestea pot fi integrate în multe feluri de mâncare, precum supe, salate, caserole și copturi, așadar sunt o alegere foarte inspirată.

Pastele uscate pot fi păstrate în cămară până la doi ani, atâta timp cât sunt depozitate într-un recipient bine sigilat, conform USDA. Odată gătite, totuși, vor  rămâne bune doar trei până la patru zile la frigider.

Conservele

Tot în lista alimentelor care nu trebuie să lipsească din casă intră și cele la conservă. Când vine vorba de situații de urgență, conservele sunt alegerea perfectă. De obicei au un timp scăzut de gătire (sau nu trebuie gătite), iar termenul de valabilitate este foarte mare. Tot ceea ce trebuie să faci este să le păstrezi într-un loc răcoros și uscat. Trebuie însă să avem în vedere că după ce au fost desfăcute conservele trebuie consumate în cel mai scurt timp.

Ai grijă să alegi conserve de fructe fără zahăr adăugat sau sirop, pentru a evita consumul în exces de zahăr.

Supa la plic

Supele conservate sunt foarte utile, mai ales atunci când ai rămas fără legume proaspete și este una dintre cele mai durabile tipuri de provizii. Așadar, o supă conservată poate avea termen de valabilitate de până la 5 ani, iar supele la plic, în medie, până la 1 an.

Laptele UHT

Laptele UHT este deosebit de util, deoarece are un termen de valabilitate mult mai crescut față de al laptelui proaspăt, fără a avea o diferență de gust sau de textură. Așadar, este bine să ai mereu în casă o cutie de lapte UHT, indiferent de perioadă. În plus, laptele UHT are același aport de vitamine și minerale ca laptele proaspăt, și poate fi consumat la micul dejun, cu cereale, sau poate fi folosit la gătit.

Fasolea boabe și lintea

Fasolea cu ciolan afumat este un preparat pe care mulți români îl savurează cu atâta plăcere, fiind considerat un produs tradițional românesc. Pe lângă gustul desăvârșit, fasolea este bogată în fibre și elemente nutritive. Perioada lungă de timp în care se menține fără să fie alterată este un plus pentru oamenii care aleg să își facă provizii. Lintea este și ea un aliment sănătos și este apreciată de iubitorii de supe. Salatele sunt și ele mai bogate în vitamine, dacă adăugați linte.