Home » Life & Style » 11 mituri despre iubire și relații romantice, spulberate. Dragostea chiar rezolvă totul?

11 mituri despre iubire și relații romantice, spulberate. Dragostea chiar rezolvă totul?

Manolică Anca / 15.02.2022, 13:48
11 mituri despre iubire și relații romantice, spulberate. Dragostea chiar rezolvă totul?

Relațiile umane sunt foarte complexe și, de asemenea, schimbătoare. Deși familia este cel mai frecvent tip de formațiune umană de-a lungul istoriei și a modelat valorile occidentale, astăzi aceste valori sunt în schimbare. Dar există încă multe mituri despre iubire și relații romantice care generează suferință, teamă sau îndoieli inutile. Descoperă câteva dintre ele în acest articol.

Mituri despre iubire și relații romantice

Relațiile sunt rareori ca stereotipurile din filme sau la fel de perfecte ca în poveștile pe care le-am citit în copilărie. Sunt complicate, sunt dificile și necesită multă răbdare, spre deosebire de reprezentările pe care le vedem pe micile excrane, în care băiatul întâlnește fata și în scurt timp urmează acel „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Aruncă o privire asupra unora dintre cele mai răspândite mituri despre iubire și relații romantice.

  • Dacă te iubește, te va face să plângi

Nu, din contră, cei care te iubesc bine vor face tot posibilul pentru a nu te face să suferi, iar faptul că o persoană ne provoacă o suferință constantă nu înseamnă că relația este mai valoroasă.

  • Extremele se atrag

Fals. Este posibil ca unele caracteristici complementare să funcționeze într-un mod sănătos într-un cuplu, dar, în general, legile magnetismului nu funcționează în același mod în fizică și în relații. Dimpotrivă, într-o relație sănătoasă vom tinde să alegem persoane care ne împărtășesc valorile, stilul de viață și modul de a înțelege lumea.

  • Mituri despre iubire și relații romantice. Este dragostea vieții mele

Nu este bine să idealizezi o singură persoană sau să crezi că este singura din lume cu caracteristicile potrivite pentru tine. Acest mit, alimentat de artă (în special de literatură și cinema) nu corespunde realității. Adevărul este că există mulți oameni în lume cu care poți stabili o relație sănătoasă.

Nici dragostea din tinerețe nu trebuie să dureze o viață întreagă. Nu există niciun motiv pentru a îmbătrâni cu aceeași persoană dacă, pe parcursul vieții, nevoile, sentimentele și prioritățile partenerilor se schimbă.

Mituri despre iubire și relații
Mituri despre iubire și relații
  • Dragostea poate face totul

Nu întotdeauna. Nu există niciun motiv pentru care să suportăm, în numele iubirii, anumite situații care ne fac nefericiți, sau chiar abuzuri. A se iubi unul pe celălalt este fundamental într-un cuplu, dar există și alte lucruri care sunt de bază pentru ca o relație să funcționeze.

  • Este jumătatea mea mai bună

Similar conceptului de mai sus, această idee implică faptul că avem nevoie de un altul care să ne completeze ca oameni. Deși relațiile romantice sunt unul dintre cele mai frumoase lucruri din viață, nu trebuie să căutăm pe cineva pentru a ne simți împliniți, compleți și fericiți. Este important să învățăm să trăim singuri și să fim fericiți pe cont propriu pentru că, de fapt, aceasta este rețeta unui cuplu sănătos.

  • Mituri despre iubire și relații romantice. Am nevoie de tine

Dependența emoțională nu înseamnă iubire! Dorința de a fi cu o persoană ar trebui să fie motivată de o alegere conștientă, rezultatul iubirii și al fericirii de a fi cu cealaltă persoană. Nicidecum nu trebuie să intre în joc singurătatea, teama de a fi singur sau nevoia de companie. Este adevărat că, în calitate de ființe sociale, avem „nevoie” de ceilalți pentru a ne dezvolta, dar o relație care se bazează doar pe acest atașament riscă să fie nesănătoasă.

Există o întrebare bună pe care ar trebui să o pui atunci când ai probleme cu partenerul tău, dar nu simți că ai capacitatea de a pune capăt relației: Ai alege din nou acea persoană dacă ai întâlni-o astăzi? Și peste zece ani?

  • Te pot face să te schimbi

Atunci când începem o nouă relație, avem un set de așteptări. După un timp, odată ce efectul chimic al îndrăgostitului dispare, începem să cunoaștem cu adevărat persoana și să îi găsim „defecte”. Nu trebuie să iubești toate caracteristicile partenerului tău.

Important este ca fiecare să învețe să facă față defectelor celuilalt, să le accepte și le integreze în relație. Dacă oricare dintre parteneri dorește să își schimbe sau să își șlefuiască vreun comportament, ar trebui să facă acest lucru în mod liber. Forțarea acestor schimbări pe baza așteptărilor celuilalt va duce sigur la eșec și dezamăgire.

  • Dacă mă iubește, o va face pentru mine

Ferește-te de acest tip de comportament toxic, pentru că nu este decât un șantaj emoțional. Chiar dacă te iubește, nu este obligat să facă ceva dacă nu vrea. Este bine ca în relație să existe susținere reciprocă, dar acțiunile pe care unul dintre ei le face pentru celălalt trebuie să fie altruiste și de bunăvoie, nu rezultatul unui sentiment de obligație sau de vinovăție.

De asemenea, a iubi pe cineva nu presupune să cedezi la anumite șantaje și cereri care nu sunt în acord cu valorile tale sau, pur și simplu, cu ceea ce ai chef să faci.

Mituri despre iubire și relații romantice
Mituri despre iubire și relații romantice
  • Mituri despre iubire și relații romantice. Dragostea adevărată doare

Deloc adevărat! Într-o relație sănătoasă, lucrurile curg ușor, totul este ușor. Ar trebui să ne simțim în siguranță și în pace. Pentru că doare, nu înseamnă că o relație merită neapărat.

  • Cei care se ceartă se doresc

Fals. Această frază normalizează conflictul în relații și îl etichetează ca fiind inevitabil, chiar de dorit. Conflictele pot apărea oricând, dar trebuie rezolvate printr-o comunicare sănătoasă și neagresivă. Certurile dese nu sunt un simptom al unei relații sănătoase, ci dimpotrivă. Vor duce sigur la despărțire.

  • Mituri despre iubire și relații romantice. În dragoste trebuie să lupți

Într-o relație care nu funcționează, trebuie să muncești din greu pentru a o face să funcționeze. Nu tot timpul! Dacă o relație nu funcționează, uneori cel mai sănătos lucru pe care îl poți face este să renunți la ea. Este mai important să fii sănătos din punct de vedere mental atunci când ești singur decât să continui să te agăți de o relație care nu merge bine pentru a fi cu un partener, dar să trăiești în suferință.