Home » Life & Style » Alimente de post. Țin de foame și nu îngrașă. 10 recomandări

Alimente de post. Țin de foame și nu îngrașă. 10 recomandări

Manolică Anca / 24.03.2021, 16:49
Alimente de post. Țin de foame și nu îngrașă. 10 recomandări

Pentru că ne aflăm în perioada postului și multe persoane vor sau încearcă să îl respecte cu strictețe, venim cu câteva idei de alimente de post sănătoase, bogate în nutrienţi, săţioase şi care nu îngrașă. Pe lângă partea spirituală, postul este o ocazie bună și pentru o detoxifiere alimentară, extrem de benefică pentru organism. Iată câteva recomandări din partea specialiștilor.

Alimente de post. Țin de foame și nu îngrașă

„Curățenia de primăvară” pe care o constituie Postul Mare este o ocazie perfectă pentru a consuma mâncăruri mai ușoare, mai sănătoase și mai curate. Așadar, iată o listă cu alimente de post care țin de foame și nu îngrașă, pentru persoanele care aleg să postească în această perioadă.

1. Quinoa – este bogat în proteine calitative și o sursă importantă de calciu care se ia, de obicei, din produsele lactate. Însă, în quinoa cantitatea de calciu este mai mare decât în greutatea echivalentă de lapte! Acest aliment seamănă cu orezul din punct de vedere al modului de gătire, însă timpul de fierbere este înjumătăţit faţă de orez.

2. Ciuperci – o altă sursă de proteine vegetale, au un conținut redus de calorii şi sunt pline de nutrienţi care ne ajută să ne menținem organismul sănătos.

3. Fasolea – este un alt aliment sănătos recomandat în perioada postului. Carbohidraţii conținuți nu cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge, iar conţinutul de proteine, alături de vitamina B şi fier sunt surse excelente pentru o vitalitate crescută.

Postul reprezintă o perioadă benefică de detoxifiere a organismului
Postul reprezintă o perioadă benefică de detoxifiere a organismului

4. Seminţele – bogate în proteine şi fibre, acestea care pot fi consumate în diverse preparate şi în diferite momente ale zilei, contribuind la o digestie mai bună. Seminţele de susan sunt o sursă foarte importantă de calciu.

5. Fasolea verde – conține multe proteine la suta de grame, însă dacă nu le găsim proaspete, trebuie să avem grijă să nu reprezinte singura sursă de proteine din cursul unei zile, fiindcă, prin congelare, alimentele îşi mai pierd din conţinutul nutriţional prin congelare.

6. Spanacul – în perioada postului Paștelui, verdețurile de primăvară abundă în toate piețele. Este și cazul spanacului care, la fel ca fasolea verde, are un conținut bogat de proteine.

7. Năutul – se aseamănă foarte mult cu fasolea din punct de vedere al cantităţii de proteine. Acesta poate fi preferat într-o dietă, fiindcă are mai puține calorii decât fasolea. O excelentă variantă de consum a năutului este humusul, un preparat cu un gust deosebit.

8. Lapte de migdale – pentru cei care obșnuiesc să consume lapte cu cereale la micul dejun, ei bine, o pot face și în post. Acest tip de lapte este mai puţin caloric faţă de laptele de vacă, conține vitamina A, E şi D, dar şi de calciu. Î schimb, nu are la fel de multe proteine.

9. Avocado – este extrem de bogat în vitamine şi minerale, dar și acizi graşi esenţiali. Pentru cei cărora nu le place să îl consume simplu, pot alege să prepare guacamole (avocado, roșii, busuioc).

10. Sfecla roșie – consumul acesteia înlătură oboseala specifică perioadei, ajută la formarea de noi celulelor sanguine, prevenind anemia şi stimulând sistemul imunitar. Deși nu este bogată în proteine, are un conţinut variat de minerale.