Home » Life & Style » Când nu se fac nunți în 2022, de ce nu sunt permise în această perioadă și când se pot organiza de fapt

Când nu se fac nunți în 2022, de ce nu sunt permise în această perioadă și când se pot organiza de fapt

Ileana Mladinoiu / 20.02.2022, 11:22
Când nu se fac nunți în 2022, de ce nu sunt permise în această perioadă și când se pot organiza de fapt

Anul 2022 va fi anul planificărilor de căsătorii mai relaxate, mai moderne, dar mereu încărcate de fericire. Moda pentru nunți din acest an este a mirilor. Ei pot organiza o petrecere cu prietenii sau cu familia apropiată, o nuntă eco-friendly și handmade, într-un castel sau într-un loc inedit. Astfel își vor lăsa personalitatea să vorbească. Organizarea nunții în 2022 înseamnă pregătirea bugetului, furnizorii de servicii, dar și răsfățarea cuplului. Partenerii doresc să se asigure că vor păstra cele mai frumoase amintiri din această zi unică.

Când nu se fac nunți în 2022, de ce nu sunt permise în această perioadă și când se pot organiza de fapt

Multe cupluri au fost nevoite să-și reprogrameze nunta de foarte multe ori, iar motivele sunt arhicunoscute. Acum ele trebuie să știe când le este permis organizarea evenimentului. În niciun caz în zilele de post.

Motivul pentru care nu se fac nunți în post

Postul este considerat perioadă interzisă de către biserică. Orice neplăcere legată de fixarea datei de căsătorie poate fi evitată, fiindcă instituția menționată recomandă consultarea calendarului religios.

Numai biserica ortodoxa este abilitată să dea undă verde la nunti, în funcție de zilele de post din an.

În 2022, potrivit crestinortodox.ro,  programarea nunții nu se poate face în următoarele posturi, zile de post și praznice împărătești din an:

  • În zilele de post şi în perioadele de post din timpul anului, cu excepția celor semnate pe calendar cu harți.
  • În zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora;
  • În săptămâna lăsatului sec de carne (27 februarie-05 martie);
  • În Postul Sfintelor Paști (06 martie -24 aprilie );
  • În Săptămâna Luminată (25 aprilie-01 mai );
  • În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (20 iunie -28 iunie );
  • În Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august-15 august);
  • În postul Nașteri Domnului (14 noiembrie -24 decembrie );
  • În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie)

Luând în calcul aceste informații, puteți să planificați data nuntii, când doriți (cu excepția zilelor de post).

Când nu se fac nunți în 2022, de ce nu sunt permise în această perioadă și când se pot organiza de fapt

Când se pot organiza, de fapt, nunți în 2022

Calendar zile în care se pot face nunți în 2022
Calendar zile în care se pot face nunți în 2022

Este posibil ca din aprilie, după spusele specialiștilor în domeniu, să ne așteptăm la un minim istoric al ratei de infectare cu Covid 19.  Astfel, sezonul nunților va începe imediat după sărbătorile pascale și poate că va fi unul foarte apropiat de normalitate.

Anul acesta se estimează 250.000 de cununii civile, după pauza de aproximativ doi ani, din cauza pandemiei. Târgurille de nunţi au fost redeschise. De exemplu, în Timişoara, oamenii găsesc informaţiile necesare organizării unei nunţi. Odată cu apariția unui trend nou, nunţile pot să fie organizate în aer liber.

„Ne bucurăm că au început târgurile de nunţi după aproape doi ani de pauză. Furnizorii şi miresele au fost receptivi […]. E un mare plus că putem să facem evenimente în aer liber, furnizorii s-au mobilizat şi au găsit soluţii. Aici mă refer la grădini, locaţii faine, păduri, cumva trendul merge către asta. E clar că sunt mai multe riscuri în caz de vreme nefavorabilă, dar sunt şi mai frumoase evenimentele”, a precizat Alex Hreniuc, unul dintre organizatorii târgului de nunţi Convention Center, din orașul de pe Bega, citat de adevarul.ro

De altfel, toți organizatorii de nunţi se aşteaptă ca numărul evenimentelor să crească, pentru că multe cupluri nu vor mai dori să amâne momentul petrecerii. Calendarul ortodox are marcate cu alb zilele în care se fac nunţi în 2022,  iar zilele în care nu sunt permise sunt datele mai puţin vizibile din fiecare lună.

Ce trebuie să faci pentru organizarea nunții

„Dacă toate astea fi-vor fi învățate”, vorba poetului Nicolae Labiș, veți avea o nuntă de poveste. Succes!

Ileana Mlădinoiu