Home » Știri » Știri sociale » Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce e bine să faci de Soborul Maicii Domnului

Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce e bine să faci de Soborul Maicii Domnului

Voicu Costin / 26.12.2021, 07:53
Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce e bine să faci de Soborul Maicii Domnului

A două zi de Crăciun se sărbătorește Soborul Maicii Domnului, iar creștinii obișnuiesc să meargă la biserică pentru a o cinsti pe Sfânta Maria. La fel ca tradițiile și obiceiurile legate de Ajun și ziua de Crăciun, ziua de 26 decembrie este și ea încărcată de câteva obiceiuri, pe care românii încearcă să le respecte. Află care sunt acestea, în articolul următor!

Tradiții, superstiții și obiceiuri în a două zi de Crăciun

Dacă prima zi de Crăciun este despre masa în familie, a doua zi, tradiția și obiceiul spune că românii trebuie să meargă în vizită la fini. Masa alături de părinții spirituali trebuie să fie într-un cadru armonios, iar voia bună să însoțească bucuria adusă de cea de a două zi de Crăciun. Dacă nu se va respecta această regulă, se spune că oamenii nu vor avea parte de tot ce își doresc în anul următor.

Datorită condițiilor grele de trai din România, mulți oameni au ales să plece să muncească în străinătate pentru un viitor mai bun pentru ei și familia lor. Programul impus de șefi reușesc să încurce planurile oamenilor de a ajunge acasă de sărbători și încearcă să serbeze, cum pot, în familie, Crăciunul departe de părinți sau copii. Apelurile video și gândurile bune transmise celor plecați reușesc să îi unească pe oameni şi să simtă un pic din căldura familiei.

Înjurăturile și bârfele și alte astfel de lucruri pe care avem uneori tendința să le facem, cu sau fără voia noastră trebuie să le îndepărtăm de noi măcar în zilele sfinte.

Forțați de împrejurări sau locul de muncă, unii români lucrează și în a doua zi de Crăciun, deși și-ar dori să fie acasă alături de familie. Acest lucru poate însemna ca, în anul ce vine, oamenii nu vor mai reuși să își ia concediu absolut deloc.

În casele unde sunt fete de măritat nu se va coase pentru că acestea să nu rămână singure tot restul vieții.

Obiceiul care atrage belșugul

În zonele țării unde se mai păstrează tradițiile și obiceiurile din moși strămoși, fetele și băieții tineri trebuie să joace pe 26 decembrie în semn de bucurie și recunoștință pentru tinerețea lor. Ei vor avea parte de sănătate și belșug în anul următor.

În a doua zi de Crăciun, românii se duc „cu colacul” la naşi. Colacul reprezintă darurile finilor pentru nași: şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui, o coastă de porc şi şapte cârnaţi. Când ajung la casa naşului, obiceiul spune că finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi mai puţin, de la Dumnezeu mult”.

Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. Este una din cele mai vechi sărbători ce o cinstesc pe Sfânta și a început să fie sărbătorită în secolul al V-lea.

A două zi de Crăciun nu este aleasă întâmplător pentru serbarea Soborului Maicii Domnului. Dacă în prima zi de Crăciun se sărbătorește Nașterea pruncului Iisus, a doua zi a fost dedicată Sfintei Maria, mama Sa. Fecioara Maria este considerată cea mai mare dintre sfinte, pentru că a fost aleasă de Dumnezeu să îi nască unicul Fiu.

Rugăciunile oamenilor la Sfânta Maria sunt pentru sănătate și liniște, Maica încercând să îi ajute mijlocind pentru ei în față lui Dumnezeu.