Home » Life & Style » Când să mergi în Egipt. Perioada ideală pentru a-ți planifica aici vacanța

Când să mergi în Egipt. Perioada ideală pentru a-ți planifica aici vacanța

Ileana Mladinoiu / 19.05.2022, 13:54

În primul rând, trebuie să vă gândiți la aproximativ două perioade favorabile pentru a vizita Egiptul. Prima se întinde din martie până în mai, iar a doua din septembrie până în noiembrie. Desigur, este de dorit să evitați lunile de vară din cauza căldurii din deșert. Și iarna este nerecomandabilă, deoarece temperaturile scad considerabil peste noapte.

Perioada ideală pentru a-ți petrece vacanța în Egipt

Pe de altă parte, climatul din acest colț al Africii de nord-est este subtropical. Verile sunt foarte calde și uscate, în timp ce iernile sunt în general blânde. Cele mai calde luni sunt de la sfârșitul lui mai până la începutul lunii septembrie. Totuși, există diferențe evidente între regiunile de coastă și regiunile interioare.

Pe litoral, temperaturile sunt mai moderate, cu minim de 14 grade C și maximul de 37 de grade C. În interior, unde deșertul este protagonist, temperatura minimă poate scădea în timpul nopții până la 0 grade C, în timp ce ziua ajunge la 46 de grade C.

Întregul Egipt este inclus în peisajul bioclimatic deșertic. Chiar și așa, țara are până la nouă ecoregiuni diferite. Din stepele și pădurile mediteraneene până la vestul Nilului, trecând prin terenurile saline ale deșertului Sahara. Aceste caracteristici climatice variate modelează temperaturile fiecărei regiuni, marcând unele diferențe.

Așadar, să aflăm când să călătorești în Egipt în funcție de locul pe care vrei să-l vizitezi și în ce parte a țării se află.

Când să mergi la Marea Roșie

Cele mai cunoscute destinații turistice din această regiune a Egiptului sunt Sharm el Sheikh, Marsa Alam sau El Gouna. Marile atractii ale acestor locuri sunt plajele și vremea bună aproape tot timpul anului. La Marea Roșie, clima este temperată, dar nu excesiv de caldă brizei mării.

Ziua temperatura nu depășește 30 de grade C, iar noaptea temperatura este în jur de 20 de grade C.  Pentru a vă face o idee, temperatura medie în Sharm El Sheikh în timpul iernii este între 13-21 de grade C. Vara, temperatura medie este intre 28-37 grade C.

Cu toate acestea, cele mai bune momente pentru a călători în această regiune a Egiptului, dacă este posibil, evitând sezonul turistic de vârf, sunt în martie și aprilie.

Când să mergi în Valea Nilului

Pentru a vizita marile piramide, cel mai bine este să-ți pregătești călătoria pentru a vizita țara între martie și mai. Dacă nu poți în această perioadă, cealaltă variantă este să pleci între septembrie și noiembrie. Deși, în realitate, cel mai bun moment pentru a vizita această regiune este între noiembrie și martie.

În timpul verii, clima din Valea Nilului, precum și în Luxor, Aswan sau Dahkla, este uscată și aridă. Temperatura poate ajunge până la 40 de grade C, așa că nu este indicat să alegi vara dacă vrei să te bucuri de călătoria ta. Cel mai bine este să călătorești din martie până în mai, dacă temperaturile vor fi mai plăcute.

Când să mergi în Delta Nilului

Pentru a vizita Cairo sau Alexandria în Delta Nilului, veți găsi cele mai bune temperaturi din septembrie până în noiembrie. Alte luni favorabile pentru a vizita această regiune sunt martie, aprilie și mai. Evită vara, deoarece nopțile sunt cu adevărat reci și temperatura din timpul zilei poate fi înăbușitoare.

În și în jurul Alexandriei, sirocco (vânt fierbinte din desert) suflă primăvara și mai ales în aprilie, provocând furtuni de nisip și creșterea temperaturilor. Pe de altă parte, temperatura medie variază între 9-18°C ​​​​​​iarna, față de 23 de grade C și 30 de grade C vara.

Dacă îți vine ideea să faci o croazieră pe Nil, sezonul turistic de vârf este din martie până în mai, așa că prețurile vor fi mai mari. Pe de altă parte, între septembrie și noiembrie, vei avea parte și de vreme bună, iar locurile nu vor fi atât de aglomerate.

Când să călătorești în Egipt

Dacă intenționezi să incluzi orașul Aswan din sudul țării în călătoria ta, fii conștient de faptul că diferențele de temperatură sunt mult mai marcate. Iarna, în luna ianuarie, temperatura minimă poate fi de 8 grade C, iar cea maximă de 23 de grade C. În iunie și iulie, în schimb, temperatura minima va fi de 26 de grade C, în timp ce maxima va ajunge la 41 de grade C.

În general, putem rezuma că cele mai bune luni pentru a călători în Egipt sunt din octombrie până în martie. Cu toate că, pentru majoritatea obiectivelor turistice, lunile martie până în mai, apoi septembrie până în noiembrie sunt cele mai recomandate.