Treptat, pentru toate țările Uniunii Europene, în anii 1980, ora de vară a fost generalizată pentru a se asigura o abordare unitară a acesteia în cadrul pieței unice. Inițial, fiecare țară și-a definit propria dată de schimbare a orei. Ulterior, din 2002 pentru a simplifica schimburile în interiorul UE s-a decis armonizarea datelor pentru modificarea orei.
Acest lucru este o oportunitate grozavă de a dezminți șase mituri comune despre ora de vară, o practică a cărei relevanță este adesea pusă la îndoială.
Se crede că Benjamin Franklin a inventat ora de vară. Pentru că, într-un eseu satiric publicat în „Economical Project” în 1784, autorul îi îndemna pe parizieni să se culce mai devreme. Astfel, unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii a primit adesea credit și pentru inventarea orei de vară.
În realitate, onoarea, dacă se poate numi așa, îi revine constructorului britanic William Willett. În timp ce călărea dimineața devreme, în suburbiile Londrei, în 1905, William a teoretizat: „Dacă ceasurile din Marea Britanie ar avansa cu 80 de minute din aprilie până în octombrie, britanicii s-ar putea bucura de mai multe ore de soare”. William Willett și-a cheltuit o mare parte din averea personală încercând să convingă parlamentul britanic să adopte această practică, dar a murit în 1915 fără să-și fi văzut visul împlinit.
Germania a adoptat ora de vară în 1916 pentru a economisi energie în timpul Primului Război Mondial. Deși a fost într-adevăr prima țară care a aderat la această practică, unele părți din Canada au început deja să respecte ora de vară încă din 1908.
La 1 iulie a acelui an, locuitorii orașului Port Arthur, Ontario, acum numit Thunder Bay, au fost primii din lume care și-au mutat ceasul înainte cu o oră. În provincia Saskatchewan din Canada, s-a introdus DST (ora de vară) în 1914, iar Winnipeg a făcut același lucru în 1916. Este posibil ca Germania să fi popularizat DST, dar canadienii au învins-o.
Nu toate țările respectă ora de vară. Cele de-a lungul sau de sub ecuator, de exemplu, nu introduc schimbări de timp, deoarece orele de soare variază rar de la un sezon la altul. La fel ca Islanda, părți din Australia, cea mai mare parte a Asiei și Africii nu urmează exemplul.
Arizona, Hawaii, părți din Quebec și Saskatchewan aleg, de asemenea, să nu respecte ora de vară. Cu toate acestea, există o excepție: Antartica. Echipele de cercetare care locuiesc acolo respectă ora de vară pentru a facilita comunicarea cu porturile lor de origine.
Mai multe ore de lumină solară pot însemna mai multă vitamina D. Însă, numeroase studii au legat ora de vară de creșterea accidentelor de trafic și a problemelor de sănătate.
Un studiu suedez din 2008, publicat în New England Journal of Medicine-bazat pe informațiile colectate pe o perioadă de 20 de ani-a constatat o incidență mai mare a atacurilor de cord în primele trei zile ale săptămânii după trecerea orei înainte sau înapoi.
Potrivit Manitoba Public Insurance, a existat o creștere cu 20% a accidentelor pe drumurile din Manitoba când ceasurile au fost avansate în primăvara lui 2014. De asemenea, modificările ritmului circadian pot provoca dureri de cap, tensiune și pot duce la disconfort de zile sau chiar săptămâni.
Țara noastră continuă și în 2022 cu două fusuri orare. Astfel în prima parte a anului se va trece la ora de vară, având în vedere că se luminează mult mai devreme și ziua devine mai lungă.
Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din martie, adică pe 27. Va pica în ultima duminică din martie, când ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ceea ce presupune că vom dormi mai puțin cu o oră, dar ne vom trezi mai devreme decât eram obișnuiți, lucru resimțit de organism în primele zile.
Este adevărat, pierdem o oră de somn, dar câștigăm o oră de lumină naturală la sfârșitul zilei. Trecerea la ora de vară este uneori mai problematică decât trecerea la ora de iarnă. Pe de o parte, este mai puțin ușor de absorbit decât trecerea la ora de iarnă, deoarece ne privează de o oră de somn.
Pe de altă parte, „în timpul trecerii la ora de vară, ne deplasăm în sens invers și ne îndepărtăm de ora solară și deci de ciclul nostru natural somn/veghe ”, conform dr. Lamblin, medic în știința somnului din cadrul spitalului privat La Louviere din Lille.
În plus, organismul nostru este rugat să se adapteze la un program diferit, astfel încât să nu fie sincron timp de câteva zile. Seara oamenii vor fi mai nervoși odată cu trecerea la ora de vară și vor avea mai multe dificultăți să se trezească dimineața.
„Melatonina este în general secretată în întuneric, când percepem din ce în ce mai puțină lumină naturală. Când trecem la ora de vară, percepem noaptea mai târziu, melatonina noastră va fi secretată mai târziu și noi vom dori să dormim mai târziu noaptea. În plus, vom avea mai puține șanse să ne trezim dimineața”, precizează doctorul Lamblin.
De obicei, fenomenul durează 3-4 zile pentru a absorbi pe deplin o schimbare de oră. Pe de altă parte, trecerea la ora de vară se va întâmpla fără prea multe probleme pentru alții.