Home » Life & Style » Cât timp poate să reziste un om fără mâncare. Top 5 cele mai cunoscute cazuri din lume

Cât timp poate să reziste un om fără mâncare. Top 5 cele mai cunoscute cazuri din lume

Violeta Badea / 26.02.2021, 15:55

Cât timp poate să reziste un om fără mâncare. Top 5 cele mai cunoscute cazuri din lume. „Cât poate să reziste un om fără mâncare?” este întrebarea la care mulți au încercat să găsească răspunsul. De-a lungul timpului, specialiștii au au analizat organismul umane și de fiecare dată când credeau că au aflat răspunsul, aceștia au mai dat de câte un exemplu care a dat totul peste cap. Supraviețuirea fără hrană depinde de o multitudine de factori, iar voința și determinarea par să fie esențiale. În continuare vom vedea cinci cazuri în care oamenii au rezistat o lungă perioadă fără mâncare.

Cât timp poate să reziste un om fără mâncare

Ultimele studii arată că omul poate trăi fără apă cinci zile, dar atunci când vine vorba de mâncare lucrurile stau diferit. Omul este încă un mister, iar specialiștii încă îl studiază. Organismul uman este mai evoluat decât pare la prima vedere.

Dacă o persoană se lipsește total de hrană, dar se hidratează adecvat, poate supraviețui și 40 de zile, sau chiar mai mult. Persoane care au făcut greva foamei, au murit după aproximativ 46-73 de zile. Primele stări apar după doar opt ore, iar organismul începe să-și transforme mâncarea în glucoză, asigurându-și astfel resursa de energie. După 12 ore, resursa este epuizată, iar organismul este nevoit să ia noi măsuri. Astfel, corpul începe să transforme glicogenul din ficat și din muschi în glucoză.

Oamenii sunt diferiți, de aceea și perioada în care un om poate supraviețui diferă, depinde totul de aportul caloric. Organismul poate încetini metabolismul, ca să conserve energia și tiroida are un rol esențial în mecanismul de protecție. Iată care sunt primele simptome ale înfometării:

  • Slăbiciune
  • Iritabilitate
  • Scăderea libidoului
  • Diaree cronică
  • Stare confuză
  • Deficiențe imunitare

Top 5 cele mai cunoscute cazuri din lume

De-a lungul timpului au existat mai multe cazuri în care oamenii au rezistat fără mâncare. În continuare vă vom prezenta cinci oameni care au experimentat acest lucru.

1. Angus Barbieri – 382 de zile

Angus Barbieri
Angus Barbieri

Angus Barbieri este un bărbat care nu a mâncat nimic timp de 382 de zile. Bărbatul a luat această decizie, deoarece își dorea să ajungă la greutatea de 81 de kilograme. Cazul Barbieri a șocat întreaga omenire, deoarece se știa că omul poate trăi câteva săptămâni fără hrană. Bărbatul și-a dorit cu ardoare să slăbească și a ținut dieta cu apă. Aceasta este renumită pentru beneficiile aduse sănătăţii.

Dieta constă în trei zile de post negru, în care bei doar apă. Când continui pe o perioadă mai lungă, organismul începe să se hrănească cu rezervele de grăsime acumulată, ceea ce înseamnă că poţi slăbi repede. Însă, medicii nu recomandă un regim mai lung de 40 de zile, care trebuie ţinut în clinici speciale, unde eşti tot timpul supravegheat.

2. Peter Skyllberg – 60 de zile

Peter Skyllberg a rămas blocat într-o mașină, sub zăpadă, iar temperaturile pe care le-a îndurat au fost de -30 de grade. Bărbatul a avut norocul, deoarece era aprovizionat cu saci de dormit și ghete. Norocul său au fost țigările, datorită acestora a putut să se încălzească. Peter Skyllberg a fost nevoit să mănânce zăpadă, astfel organismul său a primit apă și a reușit să supraviețuiască.

3. David Blaine – 44 de zile

David Blaine
David Blaine

Iluzionist David Blaine este cunoscut pentru faptele sale extreme. Pe data de 5 septembrie 2003 , Blaine și-a început turul de rezistență de 44 de zile sigilat într-o cutie de plexiglas și suspendat la 9 metri înalțime între Primaria și Tower Bridge din Londra. Iluzionistul a supraviețuit fără mâncare și cu doar 4,5 litri de apă pe zi.

4. James Scott – 43 de zile

Australianul James Scott a fost dat dispărut timp de 43 de zile în timpul unei escaladări pe Himalaya. Acesta a povestit că a reușit să supraviețuiască mâncând zăpadă.

5. Mahatma Gandhi – 21 de zile

Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi este recunoscut pentru faptul că se abținea de la mâncare perioade lungi.  Acesta a supraviețuit fără mâncare o perioadă de 21 de zile, în cadrul unui manifest civic din anul 1940. Singura sursă erau câteva înghițituri de apă.