Amuletele și talismanele care, de fapt, sunt același lucru au fost întotdeauna folosite de oameni și au avut un rol important în viața lor. Indiferent de civilizația în cauză și în măsura în care ne întoarcem în istorie, ele au fost purtate de către oameni cu scopul de a le aduce noroc, de a-i proteja sau, și mai mult, pentru a explica anumite mistere ale mediului înconjurător.
Folosite îndeosebi de bărbați sub diferite forme (pietre, scoici, bijuterii, sculpturi din lut, pietre ori lemn), despre talismane norocoase se vorbește și în vremurile actuale, chiar dacă astrologii susțin că numai unele dintre ele se potrivesc pentru fiecare zodie în parte.
„Dă-i unui om noroc și va trece cu succes prin toate pericolele vieții, atât pe mare, cât pe uscat, și nu va eșua niciodată în căutarea fericirii. Este minunat cât de ușor unii oameni triumfă în lumea noastră și par să prospere dincolo chiar de propriile speranțe.” (James Oswald Dykes)
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Norocul este o explicație pe care o dăm pentru lucrurile bune și rele care se produc întâmplător. Unele persoane cred că norocul este forța ce te face să ai succes.
Alții îl consideră ca pe o consecință a unei minți deschise. Ei văd norocul și fericirea ca pe ceva destul de previzibil. Cu cât îți asumi mai multe riscuri, cu atât vei avea mai multe. De asemenea, dacă veți crede că uneori este necesar să forțați soarta, iată un moment pentru a vă gândi la un talisman.
Oricare ar fi motivul principal, această formă de superstiție este la fel de veche ca umanitatea și a dat pretextul, chiar și astăzi, realizării de bijuterii și accesorii norocoase sub formă de pandantive, inele, brățări etc.
Fără îndoială, trifoiul cu patru foi este cel mai cunoscut talisman aducător de noroc din Europa.
În mod tradițional, se spune că, dacă dai peste unul natural în calea ta, vei avea noroc toată ziua. Legenda spune că atunci când a fost alungată din Grădina Edenului, Eva a reușit să ia un trifoi cu patru foi, pentru a-i purta noroc. Așa a devenit simbolul norocului.
Vikingii l-au așezat pe ferestrele lor pentru a-și proteja casele de fulgere și tunete.
De fapt, dacă trifoiul cu patru foi este un talisman atât de popular, mai ales pentru fabricarea de bijuterii, este pur și simplu datorită rarității sale. Cerceii din argint trifoi cu patru foi, pandantivul, brățara, colierul, inelul sunt încă purtate, mai ales de către femei, în speranța că le va aduce mereu noroc. În plus, astfel de bijuterii vor da un aspect elegant ținutei.
Gărgărița este considerată un mesager, anunțându-ne noroc și fericire. Prin urmare, această insectă a inspirat în mod natural pe creatorii de bijuterii norocoase.
Cu cât culoarea buburuzei este mai intensă, cu atât efectul acesteia va fi mai eficient. Prin urmare, pietrele precum rubinul, rodiul sau granatul au fost utilizate în mod obișnuit.
Alții spun că bijuteria- o pereche de cercei, un colier- va crește în eficacitate odată cu numărul de puncte de pe buburuză.
Potcoava are o istorie care ne poate surprinde. O legendă din Evul Mediu ne explică cum Sfântul Dunstan (sfântul patron al lucrătorilor în fierărie) l-a avut intr-o zi drept client pe Diavol, care i-a cerut să-i potcovească calul. Sfântul, profitând de ocazie, l-a prins pe Diavol și l-a potcovit.
Înnebunit de durere, acesta l-a implorat să-i scoată potcoava. Dunstan s-a învoit să facă asta, dar cu o condiție. Diavolul trebuia să jure că nu va mai intra niciodată în vreo casă ce are atârnată o potcoavă deasupra ușii.
Din acea zi, diavolul va face orice pentru a evita trecerea prin apropierea acestui talisman norocos, fie că este sub formă de decorațiuni, inele, brățări, coliere.
S-ar putea să ni se pară un pic îndepărtată povestea, dar mai presus de toate este simbolismul care ne va interesa în crearea bijuteriilor, indiferent de cât de multă greutate se dă sau nu poveștii din spatele lor.
De multă vreme, oamenii au purtat pietre naturale ca pandantive sau le-au folosit pe inele cu gândul la noroc.
Aceste pietre norocoase, conform litoterapiei, influențează sentimentul personal și fluxul de energie al oamenilor.
Piatra norocoasă a Vărsătorului poate fi acvamarin sau turcoaz. Pentru semnul Săgetător, piatra sa norocoasă ar fi turcoazul, ametistul, safirul, iar pentru berbec carneolul, rubinul, jaspul roșu.
Pietrele fine cu virtuți spirituale pot fi văzute azi sub diferite forme.
Este o metodă mai apropiată de spiritualitatea ecologică în armonie cu natura decât un simplu talisman. Simbolizează imortalitate, continuitate sau regenerare, mai larg simbolizează ciclul vieții umane. Prin urmare, este un simbol pe care îl găsim evident sub formă de bijuterii (colier, pandantiv, inel și brățări).
Reprezintă simbolul Feng Shui al înțelepciunii și cunoașterii, ajutând la dezvoltarea capacităților în planul carierei. O bijuterie bufniță atrage după sine un sentiment de siguranță și confort interior. Bufnița este un simbol al bogăției.
Cu toate acestea, în mentalitatea altor popoare bufnița inspiră frica și groaza de întuneric, de necunoscut.
Însă, bijutierii si designerii au reușit să ne facă s-o îndrăgim ca podoabă și accesoriu de modă, prin frumusețea creațiilor lor (broșe, cercei, pandantive…)