Home » Life & Style » Ce este crucea Ankh. Arată ca o cruce obișnuită cu cerc, dar are o semnificație aparte

Ce este crucea Ankh. Arată ca o cruce obișnuită cu cerc, dar are o semnificație aparte

Manolică Anca / 21.05.2021, 11:56
Ce este crucea Ankh. Arată ca o cruce obișnuită cu cerc, dar are o semnificație aparte

Cu siguranță ai observat măcar o dată pe cineva purtând acest simbol sau l-ai văzut peste tot prin Egipt, dar puțini sunt cei care știu ce semnificație aparte are! Află ce este crucea Ankh și ce efecte are asupra celui care o poartă.

Ce este crucea Ankh

Crucea Ankh, cunoscută și sub denumirile de „crucea vieții”, „cheia vieții”, „crux ansata” (în latină, „crucea cu un braț”) este o hieroglifă egipteană antică ce semnifică „viață”, „respirația vieții”, viața care se prelungește după moarte într-o altă lume. Aceasta este formată dintr-o cruce cu un cerc sau „laț” în partea sa superioară.

Zeii egipteni erau ilustrați frecvet cu această cruce ținând-o de „laț” ori purtând-o în fiecare mână, cu brațele încrucișate pe piept, cărora se spune că le dădea „suflarea vieții eterne”. Ankh apare cel mai adesea pe sarcofagele faraonilor, lângă numele lor, lângă numele marilor zei egipteni și pe pieptul mumiilor regale.

Crucea Ankh, folosită de creștini

Odată cu răspândirea creștinismului, multe din simbolurile vechilor religii au fost interzise sau, pur și simplu, uitate. Dacă simbolul djed a fost unul dintre acestea, ei bine, nu a fost și cazul crucii Ankh. Biserica ortodoxă coptă din Egipt a preluat-o sub forma crucii creștine, ca simbol al vieții eterne întru Hristos.

Ca simbol al vieții veșnice, crucea Ankh și-a pierdut cercul din vârf pentru a deveni creștină și a putea fi purtată de cei care cred în Iisus.

„Simbolurile puternice se perpetuează adeseori în alte culturi în ciuda originilor lor, iar Ankh nu este o excepție. Deoarece simbolizează nemurirea și universul, a fost împrumutat în secolul al IV-lea de creștinii copți și utilizat ca simbol de învigorare a mesajului lui Hristos că există viață după moarte”, a consemnat cercetătorul Adele Nozedar.

Crucea Ankh
Crucea Ankh

Crucea egipteană și nodul magic al eternității

Mulți tineri poartă astăzi această cruce la gât, pentru că a rămas un simbol puternic în conștiința populară, dar puțini îi cunosc toate conotațiile. Crucea Ankh simboliza viața încă de când a începută să fie folosit era purtată pe post de amuletă, pentru a atrage energiile bune și norocul în viața lor. Ankh simbolizează, de asemenea, călătoria omului pe pământ, ca doar o parte a vieții eterne.

O legendă spune că bucla reprezintă soarele și totodată ciclicitatea vieții. Brațul orizontal reprezintă orizontul, lumea cunoscută și prezentul, în timp ce brațul vertical reprezintă istoria, trecutul, lumea de ieri sau lumea din adâncurile în care vom coborî după moarte.

Astfel, se poate spune despre crucea Ankh că este unul dintre cele mai profunde simboluri ale infinitului și al eternității, ce era purtată de faraon pentru a le duce sufletul spre nemurire în pragul morții.

Ce este crucea Ankh. Simbol al puterii masculine și al energiei feminine

O altă teorie bine închegată în lumea simbolisticii vorbește despre alăturarea elementelor feminin – masculin în crucea egipteană. Bucla reprezintă uterul, energia creatoare a femeii, iar brațul crucii reprezintă puterea masculină, care concepe și întreține viața.

Datorită acestor elemente importante, crucea egipteană sau ankh-ul, cum îi spuneau egiptenii vechi, era folosită în ritualurile de protecție a vieții și în cele de fertilitate.