Home » Life & Style » Ce este ratingul și cum se măsoară audiențele tv

Ce este ratingul și cum se măsoară audiențele tv

Voicu Costin / 17.12.2021, 10:46
Ce este ratingul și cum se măsoară audiențele tv

Rețelele de televiziune prin cablu pierd teren în fața aplicațiilor de streaming instalate pe Smart TV-uri. De aceea, posturile tv încearcă să-și atragă publicul român prin diverse programe tv, filme, seriale, documentare și mai ales reality show-uri. Ce este ratingul și cum se bat marile trusturi de televiziune din România pentru a avea cea mai mare audiență aflăm în articolul următor!

Cum se măsoară audiențele TV?

Sunt câteva televiziuni din România care oferă publicului o gama largă de conținut media. Știri, show-uri TV, emisiuni live, divertisment, producții de tip talent-show, filme dar și programe de sărbători special concepute, care cuprind momente artistice, concerte etc. Subiectele politice ori cele de tip cancan sunt și ele dezbătute în cadrul televiziunilor care se axează pe un astfel de conținut. Într-o concurență acerbă, posturile tv se luptă să obțină o audiență cât mai mare pentru că altfel pot atrage și mai mulți bani din publicitate.

În România, audiența televiziunilor este măsurată de către Kantar Media, fiind unicul furnizor de acest tip de serviciu din anul 2012. Firma vine în casele oamenilor și instalează la televizor un dispozitiv numit peoplemeter.

Cum funcționează peoplemeter?

Acest aparat are o telecomandă specială, pe care se găsește câte un buton pentru fiecare membru al familiei, astfel încât atunci când unul dintre ei se uită la televizor trebuie să apese butonul cu numele său, iar dacă părăsește camera trebuie să apese încă o dată pe buton.

Peoplemeter-ul este un produs inteligent iar dacă cineva pleacă din cameră și a uitat să apese pe buton, sistemul detectează automat că televizorul a stat neobișnuit de mult pe un singur post, potrivit shtiu.ro. Dacă, după patru ore programul Tv nu este schimbat, dispozitivul sesizează că este o problemă.

În momentul când televizorul este deschis, atunci pornește și dispozitivul care înregistrează audiența. În România sunt instalate aproximativ 2.000 de astfel de dispozitive în 1.300 de locuințe.

Cum știu televiziunile ce rating au?

Peoplemetrul are un sistem de monitorizare al audienței iar informația video primită se transformă în codurile digitale ce sunt transmise la fiecare 3 secunde. Aparatul are și posibilitatea de a trimite automat datele înmagazinate în intervalul orar 2-6 dimineața, iar firma de măsurare a audienței colectează toate datele de la cele 2.000 de dispozitive.

Televiziunile din România au și ele modalitatea lor de a măsura ratingul, iar în funcție de conținutul transmis acesta poate crește sau scade. Când un subiect important este transmis de o televiziune ca Breaking-News se așteaptă că trustul de televiziune să spargă audiențele, iar automat punctul de rating va fi unul foarte ridicat. În general, programele de divertisment reușesc să aducă o audiență mare postului respectiv.

Adesea auziți principale televiziuni precum ProTv, Antena 1 sau Kanal D că au avut cea mai mare audiență datorită programului transmis cu o zi înainte, iar acest lucru se poate verifica cu datele transmise de Kantar Media. Serverele firmei înregistrează în fiecare zi programul televiziunilor iar datele vor fi comparate cu cele primite de la peoplemetere. Audiența unei televiziuni poate fi astfel măsurată și se va ști cine a avut cea mai mare audiență într-un anumit interval orar.