Home » Life & Style » Ce înseamnă când visezi zăpadă. Interpretarea nebănuită a visului

Ce înseamnă când visezi zăpadă. Interpretarea nebănuită a visului

Ileana Mladinoiu / 12.12.2022, 12:39
Ce înseamnă când visezi zăpadă. Interpretarea nebănuită a visului

Zăpadă este numele unui roman poetic al lui Maxence Fermine, a cărui acțiune se petrece într-o Japonie rafinată în care, între violență și blândețe, tradiția se ciocnește cu forțele vieții. Dincolo de roman, un peisaj acoperit de zăpadă este întotdeauna surprinzător de liniștit. Până și animalele respectă albul ei. Zgomotele sunt înăbușite de stratul de zăpadă, iar calmul devine esențial. Sub zăpadă, însă, nimic nu se schimbă, deoarece ea acoperă, suspendă timpul, dar nu transformă nimic, sortită fiind să se topească. Numai în vis, zăpada rămâne acolo, nemișcată, ca un infinit de care ne-am putea teme. Tocmai de acest aspect ne ocupăm în cele ce urmează.

Ce semnificație are zăpada

Să o luăm pe rând, plecând de la culoare, compozițe și ajungând până la menirea ei/simbolostică.

Albul zăpezii

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Simbolizează puritatea, dar o puritate necâștigată, care tocmai trebuie atinsă. Albul mai este și culoarea anumitor deșerturi, a unei întinderi de netrecut. Zăpada transformă orice peisaj familiar într-un deșert. O privim cum cade, o contemplăm, fără a îndrăzni să înainteze, imobilizată. Astfel zăpada este imaginea imobilității noastre, a incapacității noastre de a acționa. Contemplăm realitatea interioară, potențialul nostru, dar capacitatea noastră de acțiune este înghețată.

Compoziția zăpezii

Zăpada este apă, simbolul sufletului, dar apă cristalizată. Sufletul nostru este intact, pur, în fața noastră, deși ni se pare înghețat, acoperit cu o manta groasă, inaccesibilă. Un peisaj de zăpadă este imaginea unei întinderi interioare neexplorate, acoperită de tăcere, caracterizată prin lipsa autoexprimării.

Menirea zăpezii

Zăpada este menită să se topească, să dea voie naturii să preia controlul, sa experimenteze un anotimp nou. În vis, zăpada ar trebui să se topească. Rareori se va întâmpla. Vorbim despre faptul de a deveni conștienți prin visul acestei întinderi înzăpezite adânc în sine. Apoi, scopul este de a găsi mijloacele de a ne încălzi sufletul pentru a-l scăpa de această zăpadă, pentru a o descoperi în sfârșit.

Ce înseamnă când visezi zăpadă. Interpretări diferite, în funcție de ipostază

Zăpada poate însemna frig, deși ne amintește de Crăciun cu tot arsenalul  lui de cadouri, la fel cum poate releva refugiul confortabil la gura sobei sau în fața unui șemineu. Așadar, zăpada ar simboliza răcirea  sentimentelor, cât o alegorie a mamei în aspectul ei liniştitor, încălzitor. Visul zăpezii este frecvent. În mare parte, zăpada este legată de  peisaje și contemplație, uneori impregnată de un sentiment nostalgic.

La fel cum bine se spune că zăpada este asociată cu simbolismul albului și al gheții. Ea reprezintă adesea energii ale iubirii care sunt înghețate. Adesea, la un copil, este o lipsă de căldură afectivă, de iubire trăită zilnic. La adulți, zăpada poate aduce înapoi lipsa de copilărie, precum și capacitatea de adaptare la acest mediu afectiv rece. Jocurile sporturilor de iarnă din vis, atunci când sunt trăite cu bucurie, arată exact adaptabilitate umană și capacitatea de a reîncânta lumea. Simțită fără teamă, fără percepție a frigului, zăpada poate simboliza singurătatea fără tristețe, ceea ce reprezintă o alegere, privită ca retragere voluntară din viața exterioară.

De asemenea, este o mantie cu care este acoperit pământul în așteptarea primăverii. Sub o aparentă răceală, viața este într-o continuă  devenire. Uneori este o protecție cu care ne acoperim pentru a ne ascunde căldura de timiditate, de teamă că va fi prost percepută sau  greșită.

Cum poate fi percepută în vise

Zăpada este o mare bucurie pentru copii. Poate fi percepută în acest fel și în vise, ca un eveniment cu caracter excepțional și jucăuș. Sub mantia ei uniformă se ascunde o abundență de promisiuni.

Referitor la fulgii de zăpadă, psihologii spun că poartă o energie pozitivă. Evocă emoție copilărească, legată adesea de sărbătorile de Crăciun, de jocurile de zăpadă, de percepția diferită și extraordinară a lumii acoperită într-o haină albă, supranaturală și izolatoare.

Acest caracter festiv se datorează și unei alte particularități: fulgul de zăpadă este format din cristale de gheață aglomerate. Simbolic, aceste cristale reprezintă indivizi diferiți, încă indistincți, dar care tind să devină ei înșiși. Fulgul de nea poate reprezenta apoi un copil în cadrul unui grup, fiecare având tendința de a se individualiza, însă fiecare fiind construit pe o structură similară, legat și empatizând cu ceilalți.

Cum interpretează psihanaliștii Freud și Jung  visarea zăpezii

Conform lui Freud, dacă ați visat că îndepărtați zăpada cu o lopată, implică luarea în considerare a genului celui care a avut un astfel de vis. Lopata, ca simbol falic, semnifică puterea masculină. Zăpada este un simbol al fertilizării. Pentru bărbați, acest vis vorbește despre marea importanță pe care o acordă procreării. Pentru o femeie, visul acesta  indică poziția ei activă, aproape egală în drepturi cu sexul masculin, în această problemă.

Interpretarea lui Jung

Zăpada, pentru adepții lui Jung, este un arhetip care se referă la așteptare. Seamănă puțin cu personajul din Frumoasa Adormită, care îi îngheață pe toți cei din jurul ei, ca să aștepte prințul fermecător în patul ei. În privința lui Jung, așteptările nu sunt negative. Este doar prefigurarea unor lucruri mai bune care vor veni, a unei descoperiri care poate încânta sufletul și poate oferi visătorului o altă perspectivă, un alt mod de a continua și de a-și afirma descoperirea sinelui.

Interpretarea ezoterică a visării zăpezii

Tradiția ezoterică rozicruciană plasează visul zăpezii în legătură directă cu dezvoltarea spirituală. Visarea zăpezii este un semn al viitoarei prosperități sufletești. De parcă zăpada care cade ar fi acolo doar pentru a se topi și a anunța primăvara.

Spre final, vă îndemnăm să visați la brazi, la Moș Crăciun, la Islanda ori alte țări nordice, la petrecerea de sfârșit de an acasă, alături de cei dragi, cu zăpadă sau fără zăpadă.