Home » Life & Style » Singura țară din lume care are peste 400 de cuvinte și expresii pentru a descrie termenul zăpadă

Singura țară din lume care are peste 400 de cuvinte și expresii pentru a descrie termenul zăpadă

Voicu Costin / 27.03.2022, 09:00
Singura țară din lume care are peste 400 de cuvinte și expresii pentru a descrie termenul zăpadă

Pare greu de crezut, dar o țară din lume poate descrie termenul de zăpadă în 400 de cuvinte și moduri diferite. Și când vă gândiți că această țară nici măcar nu este una obişnuită cu zăpada, unde aceasta să fie prezentă în mare parte a anului calendaristic. Care este țara cu cele mai multe cuvinte din vocabular pentru a descrie zăpada? Aflați în rândurile următoare!

Țara care descrie cuvântul zăpadă în 400 de moduri diferite

Studiul de la Universitatea din Glasgow face parte dintr-un proiect de compilare a primului tezaur istoric al Scoției. Se presupune că eschimoșii folosesc 50 de cuvinte diferite pentru zăpadă. Academicienii au înregistrat oficial 421 de termeni, inclusiv „snaw” (zăpadă), „sneesl” și „skelf”.

Scoțienii s-au gândit că frumosul anotimp de iarnă care oferă bucuria tuturor copiilor trebuie descris în cât mai multe moduri. De aceea, ei au încercat să descrie fiecare particulă de apă întâlnită, în diferite moduri. Astfel, au apărut și cuvintele, pe lângă cele menționate mai sus: flindrikin (o ușoară ploaie de zăpadă), snaw-pouther (zăpadă fină), spitters (picături mici sau fulgi de ploaie sau zăpadă răscolită de vânt), unbrak (începutul unui dezgheț).

„Vremea a fost o parte vitală a vieții oamenilor din Scoția de secole. Numărul și varietatea cuvintelor din limbă arată cât de important a fost pentru strămoșii noștri să comunice despre vreme, care le-ar putea afecta atât de ușor mijloacele de trai. S-ar putea să existe și alte cuvinte de care nu suntem încă conștienți”, a declarat dr. Susan Rennie, lector în limba engleză și scoțiană la universitate, potrivit BBC.

Curiozități despre zăpadă

Zăpada (numită și omăt sau nea, în România) este o formă solidă de precipitație, care nu este nimic altceva decât apă înghețată, aflată în stare cristalină constând dintr-o multitudine de fulgi de zăpadă. Căderea precipitațiilor sub formă de zăpadă se numește ninsoare.

Zăpada reflectă peste 90% dintre razele ultraviolete înapoi în atmosferă. Din acest motiv, persoanele expuse o perioadă îndelungată la lumina reflectată de zăpadă manifestă un disconfort la nivelul ochilor

Zăpada este foarte benefică în agricultură. Stratul de omăt protejează culturile de temperaturile scăzute ale iernii, iar topirea acestuia la începutul primăverii asigură un nivel optim de apă.

Știați că…?

Temperatura din interiorul unui iglu poate atinge și 16 °C doar folosind căldura degajată de corpurile rezidenților. Acest tip de construcție îi proteja pe inuiți de temperaturi care coborau constant chiar și până la −45 °C.

Tunurile de zăpadă care creează zăpada artificială au fost inventate în 1950 și au început să fie utilizate pe scară largă în anii ’70.

Mitul fulgilor de nea

Ideea că doi fulgi de nea nu pot fi niciodată identici este, de fapt, un mit. În anul 1988, un cercetător a descoperit doi fulgi cu exact aceeași formă, proveniți în urma unui viscol puternic în SUA.

Cel mai mare fulg de zăpadă observat vreodată a măsurat 38 centimetri lățime și 28 centimetri grosime, fiind surprins în timpul unui viscol puternic produs în luna ianuarie 1887 în statul Montana.

Zăpada este incoloră

Zăpada, la fel ca particulele de gheață din care este formată, este de fapt incoloră, nu albă! Lumina nu trece prin ea cu ușurință, fiind mai degrabă reflectată. Altfel spus, lumina reflectată pe suprafața fulgilor de nea creează albul pe care îl percepem la nivel vizual.