Home » Life & Style » Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci carne frecvent. Efectul nebănuit

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci carne frecvent. Efectul nebănuit

Manolică Anca / 10.03.2021, 16:21
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci carne frecvent. Efectul nebănuit

Te-ai întrebat vreodată cât de bine și sănătos este să consumi carne? Ei bine, unele studii au demonstrat ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci carne frecvent. Hai să aflăm împreună ce modificări au loc în organismul tău.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci carne frecvent

Argumentul că alimentele din carne sunt necesare pentru o sănătate bună este un mit care continuă să existe în conștiința oameilor. Însă, tot mai multe studii indică faptul că strămoșii noștri nu aveau o dietă bazată exclusiv sau predominant pe carne, fapt care face ca percepția publică să înceapă să se schimbe. Conform oamenilor de știință de la Universitatea din Oxford, persoanele care consumă frecvent carne, indiferent că vorbim de carne roșie, de pui sau de curcan, prezintă un risc mai crescut de a dezvolta boli cronice.

Cercetările efectuate au arătat că o persoană care mănâncă 70 de grame de carne, indiferent că este carne procesată sau neprocesată, prezintă un risc mai mare cu 15% de a dezvolta boli de inimă. Totodată, șansele de a dezvolta diabet sunt cu 30% mai mari și cu 31%mai mari de a face pneumonie în viitor. Mai mult, același studiu a arătat că nici puiul crescut la țară nu este mai sănătos. Persoanele care consumă carne de trei ori pe săptămână sau chiar de mai multe ori sunt mai predispuse la un consum excesiv de alcool, la fumat, dar și la o alimentație haotică, în care nu introduc în dieta zilnică fructe și legume.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci carne frecvent
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci carne frecvent

Riscul este și mai mare în cazul persoanelor supraponderale

De asemenea, oamenii de știință au subliniat că riscul de a dezvolta boli cronice este cu atât mai mare în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, deoarece acestea au obiceiul de a consuma o cantitate mare de carne. Așadar, atunci când cantitatea și consumul de carne este mai redus, starea de sănătate cunoaște o îmbunătățire. Spre exemplu, consumul a 50 de grame de carne roșie pe zi prezintă un risc mai mare cu 16% de apariție a unei boli de inimă. Atunci când cantitatea se reduce la 20 de grame, riscul scade de la 21% la 16%.

Potrivit World Cancer Research Fund UK, persoanele adulte ar trebui să reducă consumul de carne roșie la maximum trei porții pe săptămână. În același timp, carnea procesată, precum mezelurile, ar trebuie să fie consumată foarte rar, spre deloc. De asemenea, Harvard Medical School susține că „studiile confirmă beneficiile unei diete fără carne asupra sănătății. În prezent, o dietă bazată pe plante și legume aduce un aport nutrițional suficient dar reduce și apariția unor boli cronice.”

Chiar și American Dietetic Association a întărit acestă idee, concluzionând că „dietele care exlud carnea, cum sunt cele vegetariene și vegane, dacă sunt corect întocmite, aduc beneficii organismului, au un aport nutrițional adecvat și pot constitui un sprijin în prevenirea și tratamentul anumitor boli.”

Care este cheia pentru o sănătate de fier

Numele tuturor microorganismelor care trăiesc în corpul nostru este microbiomul intestinal. Microorganismele sunt cheia pentru a avea o sănătate de fier, fiindcă ele ajută procesul digestiei alimentelor, produc nutrienți vitali, pregătesc sistemul imunitar, mențin sănătatea țesutului intestinal și ne protejează de cancer. Renunțarea la carne te poate ajuta să ai un microbiom intestinal mai sănătos. Fibrele vegetale facilitează prezența bacteriilor sănătoase în intestine și vor „curăța” și desfunda arterele, reducând astfel riscul de infarct.