Home » Life & Style » Cea mai bună salată de zarzavat fiert în aspic pregătită ca prin anii ‘60

Cea mai bună salată de zarzavat fiert în aspic pregătită ca prin anii ‘60

Ileana Mladinoiu / 19.02.2021, 16:14
Cea mai bună salată de zarzavat fiert în aspic pregătită ca prin anii ‘60

Consumul insuficient de legume poate duce la tulburări gastrice, inclusiv la disconfort legat de tranzitul intestinal. Legumele ajută la reglarea organismului și sunt garanțiile unei stări bune de sănătate.

Rețetă salată de zarzavat

Cum faceți ca să vă bucurați de legume și să le integrați în meniul farfuriei voastre? Fiți creativi, pune-ți-vă șorțul de bucătărie pentru a redescoperi autenticitatea aromelor sau urmăriți prezentarea rețetei vechi de prin anii ’60.

Ingredientele necesare pentru salata de zarzavat în aspic:

  • 4 -6 cartofi
  • 1 conopidă mică
  • 2 morcovi mari
  • 250 g fasole verde
  • 250 g mazăre proaspătă
  • 250 g sparanghel
  • 2 ouă
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 lingură muștar
  • sare și piper după gust
  • 3-4 foi de gelatină
  • pătrunjel verde
Cea mai bună salată de zarzavat fiert în aspic
Salată de zarzavat

Modul de preparare a salatei de zarzavat în aspic

Cartofii se spală bine cu peria și se pun la fiert în apă sărată care a dat în clocot. Când sunt gata, se scot, se curăță fierbinți încă, se taie cubulețe. Conopida se desfășoară bucățele, se spală și se pune, de asemenea, la fiert în apă clocotită cu sare. Când este gata, se strecoară și se lasă să se scurgă.

Morcovii, fasolea verde și mazărea se curăță, se spală și se fierb separat tot în apă sărată care a dat în clocot. Sparanghelul se curăță, se spală, se leagă snopi și se fierbe în apă sărată clocotită, având grijă să fie pus la fiert în picioare, cu vârfurile fragede afară din apă. Vasul în care fierbe sparanghelul nu se acoperă cu capacul, pentru a se păstra culoarea frumoasă.

Ouălele se fierb tari, se curăță și se taie felii cu mașina specială de tăiat ouă. Se scot gălbenușurile și se freacă bine, mereu în aceeași parte, cu uleiul turnat picătură cu picătură, apoi cu muștarul și zeama de lămâie (ca la maioneză).

Se amestecă într-un castron cartofii și morcovii tăiați cubulețe, fasolea bucățele, mazărea, albușurile tocate mărunt și maioneza. Se adaugă piper și se gustă de sare. Se ia un pahar din zeama în care au fiert zarzavaturile, se dizolvă în ea gelatina, care se toarnă apoi pe fundul unei forme ce se ține tot timpul la gheață. Când s-a întărit aspicul, forma se înclină și cu o linguriță se toarnă aspic și pe marginile formei, lăsându-l să se întărească.

Forma se întoarce pe toate părțile, turnându-se aspic. Se rotește forma de câteva ori până ce aspicul de pe fundul și marginile ei este gros cam de 1 cm.

Atunci se iau bucățile de morcov fiert, albușul, frunzele de pătrunjel, se garnisește fundul formei, se toarnă din nou puțin aspic cu grijă ca să nu deranjeze modelul și se lasă să se întărească bine aspicul la gheață. Se umple apoi foma cu amestecul de zarzavat și maioneză, se apasă ușor cu lingura ca să nu rămână locuri goale și se toarnă deasupra restul de aspic. Se lasă la gheață până se întărește bine.

În momentul când se servește, se moaie forma pentru câteva clipe în apă fierbinte, avănd grijă să nu intre apă înăuntru. Se răstoarnă apoi forma pe o farfurie plată al cărei fund a fot ușor umezit. Fundul farfuriei se umezește pentru a se putea potrivi mai ușor salata la mijloc, deoarece altfel alunecă greu și se poate deforma.

Se aranjează în jurul salatei în aspic sparanghel fiert și din acest moment puteți mânca. Această salată se poate prepara și cu zarzavatul fiert în supă. Aspicul din zeama fiartă și gelatină poate fi înlocuit cu aspic obținut de la firberea picioarelor de porc sau vițel. Faptul că în această zeamă este și usturoi (ca la răcitură) va da un gust picant salatei.
Poftă bună!