Home » Life & Style » Citate celebre despre viață – 19 fraze rămase în istorie

Citate celebre despre viață – 19 fraze rămase în istorie

Nechifor Ioana / 23.12.2020, 18:45
Citate celebre despre viață – 19 fraze rămase în istorie

Venim pe lume și încercăm să ne construim un plan încărcat cu visuri și speranțe despre cum ar trebui să arate viața noastră. De multe ori ne împiedicăm, reușim cu greu să ne ridicăm și să mergem mai departe pe drumul nostru. Ce este viața? Adeseori ne întrebăm. La această arzătoare întrebare au încercat să răspundă diverse personalități ale lumii și să rezume în citate celebre esențialul despre călătoria numită viață.

Ce este viața

Fără îndoială cel puțin o dată ai ajuns să-ți pui întrebarea Ce este viața? sau Care este sensul vieții? Răspunsuri sunt multe, iar unele dintre ele au ajuns citate celebre.

În DEX (Dicționarul Explicativ al Limbii Române) este redată următoarea definiție. Viața înseamnă pe scurt faptul de a fi viu. Doar că această definiție nu ne este de ajunsă, iar trăirile și experiențele prin care trecem ne fac să căutăm semnificații mult mai profunde.

VIÁȚĂ, vieți, s. f. 1. Sinteză a proceselor biologice, fizice, chimice, mecanice care caracterizează organismele; faptul de a fi viu; stare a ceea ce este viu. ◊ Loc. adj. Plin de viață sau cu viață = energic, viguros, vioi; vesel. Fără (pic de) viață = fără vlagă, fără vigoare. De viață = vesel, sociabil; căruia îi place să petreacă. ◊ Loc. adj. și adv. Pe viață și pe moarte = în chip deznădăjduit; cu înverșunare, din toate puterile, cu riscul vieții. ◊ Loc. adv. Cu viață = a) în mod vioi, avântat, viu; b) viu, teafăr. Cu prețul vieții = cu orice risc. ◊ Expr. A fi în viață = a trăi. A trece (sau a se trece) din viață = a muri. A aduce (pe cineva) la viață = a face (pe cineva) să-și recapete cunoștința, sănătatea; a însănătoși. A fi între viață și moarte = a fi în pericol să moară. A mântui (cuiva) viața = a scăpa (pe cineva) dintr-o mare primejdie, a salva de la moarte. A-și pune viața în primejdie (sau la mijloc) = a face ceva cu riscul vieții, a risca foarte mult. A lua (sau a căpăta) viață = a lua ființă, a se naște; a se produce. ♦ Epitet dat unei ființe iubite, care reprezintă totul în existența cuiva. ♦ Existență umană, petrecere a omului pe Pământ. ◊ Expr. Când ți-e viața mai dragă = când nici nu te aștepți, când nici nu te gândești. ♦ Ansamblul fenomenelor biologice (creștere, metabolism, reproducere etc.) pe care le prezintă organismele animale sau vegetale de la naștere până la moarte. ♦ Fig. Vietate, ființă; spec. om. 2. (În concepțiile religioase; determinat prin „de apoi”, „de veci” etc.) Existență de dincolo de moarte. 3. Mod, fel, ansamblu de condiții materiale și morale ori mediu în care se desfășoară existența unei ființe sau a unei colectivități; totalitatea actelor săvârșite de cineva în timpul existenței sale. ♦ Ceea ce este necesar pentru existența zilnică a cuiva; trai (zilnic). 4. Timp cuprins între nașterea și moartea cuiva; șirul evenimentelor întâmplate în acest timp. Loc. adj. și adv. Pe viață = (care este) pentru tot timpul cât trăiește cineva. Din viață = (care este) din timpul când trăiește (cineva), când este încă viu. ◊ Loc. adv. În viața mea (sau ta, lui etc.) = (în construcții negative) niciodată. ◊ Expr. O viață de om = vreme foarte îndelungată. ♦ Biografie (relatată oral sau în scris). – Lat. *vivitia (

Citatul lui Alfred de Musset despre viață
Citatul lui Alfred de Musset despre viață

Citate celebre despre viață. Cum au definit-o personalitățile lumii

Oameni care au ajuns cunoscuți și s-au evidențiat în diverse domenii de activitate au încercat să sintetize esențialul vieții în fraze care au intrat în istorie.

Am selectat pentru tine cele mai frumoase citate celebre despre viață.

„Am înțeles că un om poate avea totul neavând nimic și nimic având totul”, Mihai Eminescu.

„Dacă vrei să duci o viață liniștită, ancorează-te de un scop, nu de oameni sau obiecte”, Albert Einstein.

„Câteodată viața este surprinzătoare punându-te la încercare prin propriile tale alegeri”, Nichita Stănescu.

„Adevărata savoare a vieții se găsește înlăuntrul vostru”, Osho.

„Viața este ca mersul pe biciletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi înainte”, Albert Einstein.

„Celui care viața îi este străină, nu-i rămâne nimic decât să devină funcționar public”, Anton Cehov.

Citate celebre despre viață
Citate celebre despre viață

Fraze celebre

„Fii fericit pentru acest moment. Acest moment este viaţa ta.”, Omar Khayyam.

„N-ar trebui să te temi de moarte, ci mai degrabă că n-ai început încă să trăieşti.”, Marcus Aurelius.

„Profesiunea ta nu este cea care-ţi aduce salariul lunar. Profesiunea ta este ceea ce ai de făcut pe pământ.”, Vincent van Gogh.

Viaţa nu-i niciodată chiar atât de bună, dar nici chiar atât de rea pe cât pare.”, Guy de Maupassant.

„Viaţa e frumoasă dacă îi dai voie să fie”, Charles Bukowski.

Cele mai frumoase citate despre viață

„Omul nu e făcut ca să se târască în noroi, ci ca să-şi deschidă aripile.”, Victor Hugo

„Raiul pe pământ este o alegere pe care trebuie să o faci, nu un loc pe care trebuie să-l găseşti.”, Wayne Dyer

„Primul principiu în viață: să nu te dai bătut în faţa oamenilor sau a întâmplărilor”, Marie Curie

Citatul celebru al lui Osho despre viață
Citatul celebru al lui Osho despre viață

„Viața nu se explică, ci se trăiește …”

„Sufletul nu cunoaşte situaţii de viaţă fără ieşire.”, Marcel Proust.

„Viața nu se explică, ci se trăiește …”, Luigi Pirandello.

„Defectul tututuror oamenilor este că așteaptă să trăiască, deoarece n-au curajul fiăecărei clipe. Toți învățăm să trăim după ce nu mai avem nimic de așteptat, iar când trâim nu putem învăța nimic, fiindcă nu trăim în prezentul concret și viu, ci într-un viitor fad și îndepărtat”, Emil Cioran.

„Pentru optimişti, viaţa nu este o problemă, ci o soluţie.”, Marcel Pagnol.

„Dă tot ce ai mai bun în tine, întrucât totul din viaţa ta îţi aparţine numai ţie.”, Ralph Waldo Emerson.