Home » Life & Style » Copilul răpit de Vatican. De ce băiatul a fost smuls din sânul familiei sale și ce s-a petrecut cu el

Copilul răpit de Vatican. De ce băiatul a fost smuls din sânul familiei sale și ce s-a petrecut cu el

Manolică Anca / 05.04.2021, 10:16
Copilul răpit de Vatican. De ce băiatul a fost smuls din sânul familiei sale și ce s-a petrecut cu el

Copilul răpit de Vatican sau afacerea Edgardo Mortara. Povestea unui băiat care a fost smuls din sânul familiei din motive ce țin de religia aparținătoare. Iată ce s-a ales de el mai târziu.

Copilul răpit de Vatican

La data de 23 iunie 1858, într-o zonă a orașului Bologna din Italia, aflată încă sub autoritatea Papei, descindea poliția la casa unui cuplu de evrei: Salomone („Momolo”) și Mariana Padovani Mortara. Autoritățile doreau să îl ridice pe unul dintre cei opt copii ai familiei, Edgardo, care avea numai șase ani.

Pe când era foarte mic, Edgardo Mortara, copilul răpit de Vatican, s-a îmbolnăvit și a fost botezat de urgență, fără acordul familiei. Cea care a luat această decizie a fost bona lui, care credea că se află în pericol de moarte. Copilul a supraviețuit, însă închizitoriul din Bologna afla, cinci ani mai târziu, despre botez. Conform doctriei catolice, botezul „de urgență” poate fi făcut de oricine, bărbat sau femeie, creștin sau nu, oricărei persoane care se află în prag de moarte. Însă, această măsură nu se putea aplica și în cazul familiilor de evrei.

Edgardo Mortara ca adult, mama sa (pe scaun) și un preot al Ordinului Augustinian
Edgardo Mortara ca adult, mama sa (pe scaun) și un preot al Ordinului Augustinian

Biserica a susținut că răpirea a fost justificată

Și totuși, Edgardo a fost botezat pe ascuns. Astfel, potrivit legii canoie, Edgardo era creștin catolic. Și, potrivit aceleiași legi, copiii creștini nu puteau crește în sânul unei familii necreștine, chiar dacă aveau același sânge. De aceea, copilul a fost răpit de Vatican și dus la Roma, unde a fost cazat într-un adăpost pentru creștini convertiți, pe cheltuiala statului.

În primele săptămâni, părinții nu au avut voie să îl viziteze, iar mai apoi acest lucru se întîmpla sub strictă supraveghere. Papa Pius al IX-le se interesa personal de soarta copilului, implicându-se chiar și în creșterea lui. Ulterior, părinții au fost informați că își pot recupera copilul, doar dacă se vor converti la catolicism.

Aceștia nu au fost de acord, căutându-și dreptatea în fața Papei. În ciuda tuturor eforturilor lor, Papa Pius a refuzat constat să aprope înapoierea copilului. Ulterior, copilul răpit de Vatican a devenit preot catolic și și-a exprimat mulțumirea pentru evenimentele care l-au ajutat „să-l descopere pe Hristos”.

Papa Pius al IX-lea
Papa Pius al IX-lea

Copilul răpit de Vatican. Cazul a stârnit multe controverse

Cazul a avut loc în urmă cu mai bine de 160 de ani, urmările lui divizând și în prezent Biserica Catolică. În cartea sa, „Răpirea lui Edgardo Mortara”, David Kertzer pune la mare îndoială existența botezului, mai ales luând în seamă faptul cî nu au existat martori la acel eveniment.

Scriitorul a investigat în detaliu povestea și susține că bona a dezvăluit presupusul botez numai pentru a primit bani de la Biserică. Mai mult, s-ar părea că acea femeie, pe nume Morisi, ar fi fost o hoață cunoscută la acea vreme. Pe de altă parte, un preot catolic și profesor de religie, Romanus Cessaro, susține că decizia Bisericii a fost una justificată.

Într-o recenzie de acrte, acesta susține că, deși pentru familie a fost un lucru extrem de dureros, îndepărtarea copilului de lângă ea a fost o victorie în privința ideii că botezul este irevocabil. Potrivit acestuia, cei botezați, cu sau fără consimțământul lor, trebuie crecuți în conformitate cu legile catolice. Însă, cazul lui Edgardo pare să fi fost un alt exemplu al relațiilor conflictuale care există între catolici și evrei.