Home » Life & Style » Cum se gătește corect sturionul și cum îți dai seama că e proaspăt

Cum se gătește corect sturionul și cum îți dai seama că e proaspăt

Ileana Mladinoiu / 17.09.2021, 12:21
Cum se gătește corect sturionul și cum îți dai seama că e proaspăt

Sturionul nu înseamnă doar caviar care, în mod tradițional, reprezintă icrele acestui pește maiestuos de apă dulce, căutat în special pentru carnea sa suculentă, apetisantă. Dacă veți dori să cumpărați de la vânzătorul dvs. de pește preferat sau din supermarketuri sturion, o primă alegere ar fi fileul care se gătește simplu și eficient (nu mai are solzi și oase, așa că puteți trece rapid la treabă).

Ce e bine să știi despre carnea de sturion

Cu a sa carne fermă și groasă, fileul de sturion acceptă numeroase metode de gătit: prăjit într-o tigaie sau la grătar pe timpul verii.

În ceea ce privește sosul, orice este posibil: un sos de vin roșu cu condimente dulci, un sos de unt cu lâmâie, sos de diavol, suc de anason și, desigur, sos pentru grătar.

De asemenea, vă puteți decora fileurile cu cimbru, ingredientul clasic, simbolul simplității și al eficienței.

În Rusia, aproape toată lumea aude de țarul-pește, așa-numitul sturion. În timpul țaratului, un astfel de pește putea fi văzut doar pe masa țarilor și printre oamenii apropiați de ei.

În pregătirea sturionului trebuie avut în vedere faptul că utilizarea diferitelor ierburi și condimente este permisă numai în cantități minime, pentru a nu distruge gustul natural și mirosul lui.

Sturion
Sturion

Ce să gătești din sturion acasă la tine

Întrebarea cum să gătiți sturion acasă pentru a obține un fel de mâncare neobișnuit de gustoasă are un răspuns simplu – gătiți-l întreg.

Pentru a găti sturion după metoda rusească, avem nevoie de următoarele ingrediente de mai jos.

Legenda spune că o prințesă rusă care trecea prin Gironde a fost îngrozită când a văzut că pescarii păstrau doar carnea sturionului, în timp ce ouăle erau aruncate aproximativ în mare sau date rațelor. Ea a explicat că în țara ei acest fel de mâncare a fost vândut foarte scump și că pescarii au adunat averi uriașe.

Astfel, din 1920, pe malul drept al Gironde, a început producția de caviar care putea ajunge la aproape 5 tone pe an.

Ingrediente:

  • 1 sturion mare;
  • sare de mare;
  • pătrunjel și cimbru;
  • piper;
  • suc de lămâie (stors imediat pe pește);
  • 100 ml de vin alb sec
  • ulei vegetal

Pentru decorare:

  • felii sau cercuri de lămâie;
  • crenguță de patrunjel;
  • frunze de mentă

Rețeta pas cu pas

Primul pas după curățarea și clătirea sturionului este de a-l stropi cu zeamă de lămâie.

În exterior și în interior, frecați puțin carcasa cu sare și lăsați-o la o parte timp de 5 minute.

Clătiți din nou peștele sub apă, uscați-l cu un șervețel și lăsați-l să se usuce bine.

Puneți sare și piper încă o dată. Se freacă apoi ușor cu cimbru și pătrunjel, se toarnă peste el sucul de lamaie.

Ungeți peștele cu ulei vegetal.

Puneți hârtie de copt în tava unsă cu ulei. Răspândiți sturionul, turnați vinul alb.

Acoperiți sturionul cu altă foaie de copt, pe care o strângeți bine, dați-l la cuptorul preîncălzit timp de 10 minute. După această perioadă de timp, scoateți cu grijă folia, astfel încât să puteți vedea peștele. Folosind o pensulă de copt, ungeți sturionul cu sucul de la el. Îl mai lăsați în cuptor până se gătește. Este necesar să vă asigurați că peștele nu este uscat.

Puneți peștele astfel pregătit pe un vas frumos și decorați-l cu pătrunjel, lămâie și mentă. Bucățile de sturion trebuie tăiate cu un cuțit subțire ascuțit. Puteți să-l consumați cu orice sos de pește sau cu zeama rămasă în tava de copt.

Ce trebuie să urmăriți când vreți să alegeți pește proaspăt

1.Temperatura la care este ținut sturionul

Un pește abia pescuit este o ocazie rară, ceea ce nu înseamnă că nu vă puteți bucura de prospețimea lui. Sturionul pescuit (în principal primăvara și toamna) dacă e transportat, depozitat și expus în condiții optime de igienă și temperatură va fi preparat după preferințe. Se recomandă să fie ținut pe pat de gheață, la o temperatură ce nu depășește 0°C.

2.Aspectul sturionului

Peștele proaspăt se recunoaște după ochii clari, colorați, bombați și după branhiile roșii. Se poate întâmpla ca atunci când peștele este păstrat pe un pat de gheață care intră în contact direct cu ochii acestuia  aspectul lor să se schimbe. În cazul acesta, uitați-vă la piele sau solzi- să aibă un aspect luminos și metalic, deloc tern.

3.Fermitatea cărnii

Suprafața lucioasă, fermă și elastică este un semn de prospețime. În plus, puteți verifica peștele cu degetul. Apasăți ușor carnea, iar dacă ea  revine rapid la forma inițială, în mod cert este un pește proaspăt, numai bun de gătit. În supermarket puteți verifica dacă solzii sunt bine atașați de pește și nu se desprind ușor atunci când îi atingeți.

4.Mirosul peștelui

Peștele proaspăt are mirosul său specific, fin, de mare, râu sau lac, în funcție de originea lui. Cu cât este mai vechi, cu atât miroase mai tare.

Alte sfaturi utile

Peștii din această specie nu pot fi sacrificați decât vii, pentru că există agenți patogeni de botulism în intestinele unor astfel de creaturi marine.

În vremurile actuale, acești pești aparțin speciilor pe cale de dispariție. Totuși, sturionul poate fi văzut de multe ori pe rafturile magazinelor, deoarece a învățat să crească în captivitate.