Home » Life & Style » Cum se prepară rapid și ușor conopida gratinată. Rețetă și ingrediente

Cum se prepară rapid și ușor conopida gratinată. Rețetă și ingrediente

Ileana Mladinoiu / 03.11.2021, 09:18
Cum se prepară rapid și ușor conopida gratinată. Rețetă și ingrediente

Conopida, o legumă originară din Europa, cu un conținut scăzut de calorii, dar bogată în vitamine, face parte din familia cruciferelor, alături de varză, broccoli, varza de Bruxelles. Se găsește pe tarabele din piețele noastre toamna din septembrie, iarna și primăvara, precum și în supermarketuri. Se consumă atât crudă, cât gătită, iar cea care are capetele colorate înveselește preparatele.

Cum se alege conopida

Capetele de conopidă trebuie să fie ferme, iar buchețelele strânse. Ceea ce rămâne din frunziș ar trebui să fie proaspăt, verde și cu aspect strălucitor. Prezența petelor maro pe floretele albe indică prezența unei boli.

Dacă doriți să o păstrați pentru a o prepara mai târziu, o veți da la congelator 4 sau 5 zile, nu înainte de a o trece 3 minute prin apă clocotită. Răciți-o apoi în apă cu gheață. Scurgeți și puneți în pungi speciale pentru congelator.

Cum se poate consuma conopida crudă

Salată de conopidă cu măcriș

Ca ingrediente vă trebuie o conopidă de circa 1 kg, două legături de măcriș, două legături de ceapă verde, 20-25 de roșii cherry, o lămâie mare, ulei de măsline și sare. Se va porţiona conopida, cu mâna, în rămurele sau bucheţele potrivite ca mărime. Se spală şi se toacă mare frunzele de măcriş. Roșiile cherry se taie jumătăți.

Tocați şi ceapa verde şi puneți totul într-un vas, peste care veți adăuga un dressing simplu din 2 linguri de ulei de măsline, zeama de la lămâie și sare după gust. Amestecați bine şi lăsați 10 minute să se armonizeze ingredientele înainte de a o consuma. Un vas frumos ornat cu buchete de conopidă (albe, violete, portocalii) va arăta grozav).

Algerienii pun și ridichi, pătrunjel, țelină, mărar, măsline, alți bucătari folosesc spanac proaspăt, totul acoperit cu un sos de iaurt și arpagic.

Rețetă pentru conopida gratinată
Rețetă pentru conopida gratinată

Cum se prepară rapid și ușor conopida gratinată. Rețetă și ingrediente

Nivelul de pregătire este simplu, prepararea se face în 15 minute, iar gătitul în 35 de minute.

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 1 conopidă;
  • 40 g de unt;
  • 40 g de făină;
  • 500 ml de lapte;
  • 75 g de brânză rasă;
  • sare, piper, nucușoară

Mod de preparare

Tăiați conopida în buchețele mici, puneți-le sub apă rece și gătiți-le timp de 5 minute într-o oală cu apă clocotită.

Scurgeți conopida și puneți-o într-un vas pentru gratinat.

Pregătiți sosul beșamel topind untul într-o cratiță. Apoi se toarnă făina și se amestecă cu un tel.

Adăugați treptat laptele fără a opri amestecarea pentru a evita cocoloașele. Adăugați jumătate din brânza rasă, un praf de nucșoară, sare și piper. Amestecați până când sosul se îngroașă.

Întindeți sosul pe buchetele de conopidă. Se presară cu restul de brânză rasă și se coace 30 de minute la cuptor (180 de grade).

Sugestii

În vasul pentru gratinat, înainte de a fi dat la cuptor, se pot pune ouă fierte tari, cartofi, bacon etc.

Poftă bună!

Ileana Mlădinoiu