Home » Life & Style » De ce e bine să citești înainte de culcare. Cel puțin 5 motive

De ce e bine să citești înainte de culcare. Cel puțin 5 motive

Ileana Mladinoiu / 25.01.2022, 10:17
De ce e bine să citești înainte de culcare. Cel puțin 5 motive

Este știut că fiecare dintre noi avem rutine personale și propriul mod de viață. Dacă a citi înainte de a pune capul pe pernă a fost o tradiție veche, acum este pe cale de dispariție. Această situație nu este doar tristă. Este o modalitate de a neglija sistemul nostru cognitiv și sănătatea noastră.

De ce e bine să citești înainte să te pui la somn

În aceste vremuri mai mult decât anxioase, cu informații negative pe care le primim constant prin orice mijloace, problemele de somn preocupă pe toată lumea. Fie că vorbim de menținerea somnului sau pur și simplu de a adormi liniștiți, provocările rămân importante.

Apoi, ne gândim la toate sfaturile pe acest subiect și, în general, ne enervăm. Ajungem să ne ridicăm din pat, să ne uităm la televizor sau la un serial pe computer, ceea ce nu prea ajută la rezolvarea problemei. Introducem sfaturi pentru somn pe Google și vom găsi că cititul unei cărți se află în fruntea majorității listelor. Atunci ne vom pune întrebarea de ce lectura este atât de favorabilă pentru a adormi.

Cele 5 motive sunt în realitate, potrivit specialiștilor, beneficii nebănuite

1.Relaxarea eficientă a psihicului

După o baie relaxantă, puneți-vă pijamale confortabile, apoi urcați în pat cu o carte bună alături. Este ceva simplu, economic și plin de satisfacții. Mai mult, poate chiar să vă schimbe viața în multe feluri. Știința a dovedit că cititul înainte de culcare este o formă de fericire la care nu ar trebui să renunțăm.

Cititul unei cărți obosește ochii și ușurează adormirea. „Pentru mulți, lectura este o experiență relaxantă și plăcută, permițând corpului și minții tale să intre într-o stare de inducere a somnului”, explică dr. Raman Malhotra, profesor de neurologie la Centrul de somn al Universității Washington din St. Louis, Missouri.

Dar, conținutul lecturii ar trebui să fie relaxant, nu să aibă subiecte care să vă facă și mai anxioși decât, probabil, sunteți. Un conținut care solicită prea multă concentrare asupra sensului cuvintelor nu este potrivit pentru relaxare înainte de culcare. Absorbția a ceea ce citiți vă poate face să vă simțiți mai obosiți, mai ales dacă staţi confortabil în pat.

Fără mijloace electronice

Majoritatea cititoarelor digitale emit lumină albastră, perturbându-vă astfel ceasul intern, ceea ce poate îngreuna adormirea. Lumina albastră este motivul pentru care medicii recomandă să rezistați tentației de a vă folosi telefonul înainte de culcare. Mai mult, neurologul Malhotra precizează că citirea pe o tabletă sau pe un telefon crește riscul de a fi distras de alte aplicații precum Instagram sau Twitter. În felul acesta, vă puteți pierde în ele pentru tot restul nopții.

O cercetare realizată de organizația engleză „The sleep Council”, ne informează că citirea între treizeci de minute și o oră reduce foarte mult nivelul de stres. Mintea este distrasă și „exilată” de presiunile zilnice. I se oferă un moment în care să se elibereze, să se simtă în siguranță. Totodată, s-a demonstrat că și mușchii se relaxează, că respirația devine mai ritmată. Pentru oamenii de știință, lectura este cea mai bună alternativă faţă de televizor sau dispozitivele electronice de toate felurile. Ele doar păcălesc creierul să creadă că este încă lumină (din cauza luminii albastre, care reduce direct producția de melatonină).

2.Creşterea rezistenței cognitive

Chiar dacă în momentul de față încă nu pot fi vindecate bolile neurodegenerative, precum boala Alzheimer, există un element în favoarea lor. Se referă la posibilitatea de a antrena sistemul cognitiv pentru a-l face mai rezistent, mai puternic în fața slăbirii cerebrale prin lectură. Obişnuindu-vă să citiţi înainte de a adormi, vă veţi optimiza și mai mult sistemul cerebral. Veţi gestiona mult mai bine stresul, veţi avea un somn mai bun, veţi stimula agilitatea mentală, memoria, imaginația.

3.Stimularea creativității

Cel care în fiecare seară se hrănește cu povești, romane, povestiri are posibilitatea să-şi împingă creativitatea, originalitatea și inventivitatea mult mai departe. Psihologii de la Universitatea din Toronto subliniază că puține obiceiuri pot fi atât de benefice pentru copii. Citirea înainte de culcare le îmbunătățește micuţilor vocabularul, cultura și abilitățile expresive. De asemenea, le dezvoltă gândirea abstractă.

4.Creşterea nivelului de empatie

Raymond Mar, psiholog din cadrul Universităţii din York, Canada, este unul dintre oamenii care a lucrat și a cercetat mult pentru a susține că lectura ajută oamenii să fie mai empatici. Poveștile, romanele oferă o oportunitate unică de a dezvolta această abilitate, prin identificarea cu personajele din ele, alături de care se amuză sau iubesc la fel ca ele.

Toate acestea lasă urme și vă invită să creșteţi și mai mult capacitatea empatică. Oricât de curios ar părea, lectura înainte de a merge la culcare îmbunătățește acest proces. Sunteţi mult mai concentrați pe lectura voastră în aceste momente. Sunteţi mai capabili să înțelegeţi emoțiile, să le faceţi mai puternice în mintea voastră.

5.Oferirea păcii interioare

Ca să mergeţi la culcare într-o dispoziție proastă este destul de rău. Îngrijoraţi pentru o zi grea, preocupaţi de divergențele din cuplu, de știri de tot felul, de ceea ce s-a întâmplat astăzi sau de agenda de mâine nu-i simplu deloc. Puteţi rupe cercul vicios prin citire, înainte de culcare. Este ca și cum aţi lua un bilet spre un paradis de pace. Vă oferă posibilitatea de a fi o altă persoană, cu alte obiceiuri, alte povești, personalități și alte misiuni. Puteţi, doar treizeci de minute până la două ore, să vă conectaţi cu un univers paralel pentru a vă relaxa și a vă depărta de realitatea obositoare.

Oferirea acelor momente prețioase de pace interioară ajută pe oricine să-şi antreneze mintea în arta liniștii și relaxării.

Nu ezitați să practicați rutina (cititul) înainte de a adormi. Sănătatea voastră merită. Luaţi o carte, dar nu digitală, și lăsaţi-vă duşi acolo unde dorește lectura aleasă.