Home » Life & Style » De ce merg finii la nași de Lăsatul Secului. De când există această tradiție în România

De ce merg finii la nași de Lăsatul Secului. De când există această tradiție în România

Ileana Mladinoiu / 14.11.2021, 10:54
De ce merg finii la nași de Lăsatul Secului. De când există această tradiție în România

Tradiția ca oamenii să aibă nași se trage din primele veacuri ale creștinătății, iar despre nași se menționează încă în Noul Testament la nunta din Cana Galileei unde însuși Mântuitorul Hristos a fost prezent și a săvârșit prima Lui minune, prefacerea apei în vin. El a spus ca vinul să fie dus mai întâi nașului să guste.

Nașii, persoane importante în viața finilor

Ca popor ortodox, păstrăm această veche tradiție adusă împreună cu altele de către Sfântul Apostol Andrei.

Odată cu trecerea anilor, obiceiurile s-au mai schimbat dar importanța lor rămâne incontestabilă.

După nuntă, este foarte important felul cum se păstrează vie legătura cu nașii, iar finilor le revine această responsabilitate. Chiar dacă nașii voștri au mai multe perechi de fini, un cuplu poate avea o pereche sau două de nași.

E de datoria finilor să-i păstreze alături pe nași și să-i cinstească, implicându-i în toate evenimentele din viața lor, ca și cum ar fi membrii familiei. Nu cere nimeni să se vadă zilnic, dar nici să fie sunați doar când finilor le este greu.

Nașii vor putea să-și sfătuiască finii mult mai bine atunci când va fi nevoie.

Respectarea obiceiurilor de Paște, Crăciun sau cu ocazia altor evenimente importante, cum ar fi Lăsata/Lăsatul Secului se face din moși strămoși. Unii le-au abandonat, considerându-le demodate, alții țin pasul cu ele.

De ce merg finii la nași de Lăsatul Secului
De ce merg finii la nași de Lăsatul Secului

De ce merg finii la nași de Lăsatul Secului. De când există această tradiție în România

Fără să fie invitați, finii au datoria care, de fapt, este una morală să meargă de Lăsata Secului la nași. Acest fapt nu poate decât să întărească relația ce s-a creat între ei. E mai mult o fuziune sufletească. Și dacă nașii au fost aleși dintre vechi prieteni, lucrurile sunt mult mai simple.

Tradiția cere ca finii trebuie să meargă la nași de Lăsatul Secului cu un cadou, numit plocon. Depinde acum de fiecare regiune. Cadoul este considerat mai mult simbolic sau depinde de posibilitățile fiecăruia.

În această zi, finii își cer iertare de la nași pentru toate greșelile de peste an. După împăcare, nașii întind o masă îmbelșugată. Desertul este constituit din plăcinte cu fructe, în special struguri ori stafide, simbolizând spor și vigoare spirituală, scrie playtech.ro.

Prin urmare, în această duminică de Lăsatul Secului dinaintea Postului, românii creştin-ortodocşi vor merge în vizită la naşii de cununie.

În cărţile sfinte nu se stipulează că trebuie să le ducă ceva cadouri naşilor. Cu toate acestea, obiceiul a rămas împământenit de veacuri în tradiţia populară.

De exemplu, în zona rurală a Bărăganului, finii obișnuiesc să se ducă la nași cu o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau cu o turtă în foi pregătită din timp, la care se alătură și o sticlă cu vin.

Se vehiculează ideea că Duminica dinaintea Postului, când se lasă de sec, e serbată mai mult de finii şi de naşii care sunt şi prieteni apropiaţi. Dar și restul credincioșilor își pot face vizite unii altora cu această ocazie savurând bucate dintre cele mai alese și întâmpinând cu reală plăcere Postul Crăciunului.

Ileana Mlădinoiu