Home » Life & Style » De ce nu e bine să dormi pe burtă – explicația medicilor

De ce nu e bine să dormi pe burtă – explicația medicilor

Bucur Ioana / 07.12.2020, 14:15
De ce nu e bine să dormi pe burtă – explicația medicilor

De la probleme digestive până la afecțiuni ale coloanei vertebrale, lista cu motive de ce nu e bine să dormi pe burtă este lungă. Medicii au explicat, pas cu pas, ce se întâmplă cu corpul în timpul nopții și care sunt, de fapt, cele mai bune poziții de dormit. Află cum te poți „antrena” pentru un somn odihnitor.

De ce nu e bine sa dormi pe burtă – dureri de spate, brațe amorțite, oboseală și probleme digestive

Dacă te întrebi de ce nu e bine să dormi pe burtă, răspunsul ar putea să te surprindă. Un studiu recent a descoperit efectele nedorite pe care le are asupra corpului somnul în anumite poziții. Autorul acestui studiu, Jonathan FitzGordon a ajuns la concluzia că dormitul pe burtă ar fi, de fapt, cea mai nepotrivită poziție de somn. Iată și câteva dintre motivele invocate de specialist: îngreunează respirația și digestia, creează presiune în zona lombară, suprasolicită articulațiile cervicale și toracice, rezultând dureri de ceafă și dureri de cap.

Explicațiile specialiștilor. De ce nu e bine să dormi pe burtă? Poziția este recomandată doar în două situații

Până și „porecla” acestei poziții – în cădere liberă – este un indiciu ce sugerează un alt răspuns la întrebarea ce stârnește dezbateri intense. Allan Bell, un jurnalist al canalului american CBS, a publicat pe Twitter grafica de mai jos, cu 18 poziții diferite pe care oamenii le au în somn. El și-a întrebat publicul pe care poziție o preferă și a dezvăluit că în ceea ce-l privește, preferata lui este poziția nunărul nouă. Este contrazis vehement de specialiști.

18 poziții diferite pe care oamenii le au în somn
18 poziții diferite pe care oamenii le au în somn

„Dormitul pe burtă pune o presiune mare pe organele interne şi ţine coloana într-o poziţie nu tocmai corectă. De asemenea, gâtul va sta întotdeauna întors, ceea ce face ca alinierea cu coloana vertebrală să fie complet incorectă. Mai mult, presiunea pusă pe nervi va cauza diverse senzaţii de furnicături care pot afecta somnul”, a explicat specialistul în somnologie Jonathan FitzGordon.

În ciuda listei lungi de motive ce ne explică de ce nu e bine să dormi pe spate, poziția poate aduce alinare în timpul episoadelor anxioase sau când ai dureri de stomac.

Care sunt, de fapt, cele mai bune poziții de dormit

Calitatea somnului ține de o mulțime de factori, de la genetică, până la calitatea saltelei. Cu toate astea, s-au descoperit anumite beneficii pentru sănătatea organismului pe care dormitul în anumite poziții l-ar putea avea. Spre exemplu, se spune că, dacă dormim pe o parte, creierul „se curăță” mai bine, eliminându-se toxinele cardiovasculare, pulmonare și cerebrale. Poziția nu este recomandată, însă persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian apărut pe fond nervos.

Cum ne putem „antrena” pentru a dormi pe spate
Cum ne putem „antrena” pentru a dormi pe spate

Dr. Shelby Harris, specialist în medicina somnului, a dezvăluit că, în opinia sa, cea mai bună poziție pentru somn este cea pe spate.

„Numai opt la sută dintre oameni dorm pe spate, dar în realitate este cea mai bună poziție pentru a lăsa corpul să se odihnească. Ne permite să evităm arsurile stomacale și să relaxăm gâtul și coloana vertebrală”, a explicat medicul pentru site-ul Popular Science.

Însă pentru a ajunge să dormim toată noaptea în această poziție, este nevoie de puțin antrenament. Pentru asta, specialistul ne sfătuiește să ne punem câte o pernă de-o parte și de alta a corpului și una sub genunchi, ce ne vor împiedica să ne întoarcem în somn. Atenție! Poziția nu este recomandată celor care sforăie sau au apnee în somn.