Home » Life & Style » De ce s-a micșorat creierul pisicilor considerabil în ultimii ani. Cercetările specialiștilor scot la iveală un lucru incredibil

De ce s-a micșorat creierul pisicilor considerabil în ultimii ani. Cercetările specialiștilor scot la iveală un lucru incredibil

Voicu Costin / 06.02.2022, 15:00

Cercetătorii științifici au realizat studii potrivit cărora pisica a suferit schimbări la nivelul creierului, de când a fost descoperită prima specie și până în prezent. În urma cercetărilor, aceștia au descoperit că animalului sălbatic i s-a micșorat creierul, iar ei trag un semnal de alarmă prin aceste realizări. Care este motivul micșorării creierului felinelor și ce spun cercetătorii?

Pisica, felina absolută

Pisica trăiește pe lângă casa oamenilor de cel puțin 3500 de ani, fiind folosită de către egipteni pentru a ține șoarecii departe. În ciuda procesului de domesticire, pisica nu și-a pierdut abilitatea de a trăi în sălbăticie. Conform unui studiu din 2012, felinele au fost prima dată domesticite în anul 2200 î.Hr. Potrivit articolului publicat în Journal of Archaeological Science, egiptenii au fost cei care au transformat pisicile în animale domestice.

Tot cercetătorii au descoperit ca pisica a suferit transformări privind creierul și craniul. Ei susțin că s-a micșorat considerabil în ultimii 10.000 de ani, cauza fiind dependenţa de oameni.

Într-un studiu publicat pe 26 ianuarie în revista Royal Society Open Science, cercetătorii au comparat măsurătorile craniene (un indicator al mărimii creierului) ale pisicilor moderne de casă cu cele ale strămoșilor lor cei mai apropiați, pisicile sălbatice africane (Felis lybica) și europene (Felis silvestris).

Îmblânzirea animalelor sălbatice a afectat comportamentul, implicit și dezvoltarea creierului pisicilor.

Creierul pisicilor s-a redus din cauza domesticirii

Aceste schimbări încep, probabil, atunci când un animal este încă în stadiul de embrion și abia începe să își dezvolte creierul.

„Preferința pentru obediență în domesticirea animalelor poate să fi cauzat o minimizare a migrației și proliferării celulelor creşterii neurale, ceea ce duce la scăderea excitabilității și a fricii. Cu toate acestea, această minimizare poate provoca, de asemenea, modificări corelate cu morfologia, cu răspunsul la stres și cu dimensiunea creierului”, au declarat cercetătorii.

În noul lor material, cercetătorii au reprodus mai multe studii mai vechi, din anii 1960 și 1970, comparând dimensiunea craniană a pisicilor domestice și a celor sălbatice.

Comparațiile privind speciile de pisica domestică din anii 1960-1970 cu cele din prezent au dus la o descoperire uluitoare. Ei au susținut prin lucrările lor științifice că pisicile domestice au înregistrat o reducere semnificativă a dimensiunii creierului de-a lungul anilor, cu toate acestea, unele dintre aceste studii au comparat pisicile moderne doar cu pisica sălbatică europeană, care nu mai este considerată a fi strămoșul lor direct.

Domesticirea și-a pus amprenta asupra evoluției pisicilor

Autorii lucrării au dorit să actualizeze această cercetare din trecut, comparând pisicile de casă cu pisica sălbatică africană, despre care cercetările genetice au confirmat că este cel mai apropiat strămoș viu al pisicilor domestice moderne.

Echipa a descoperit că vechea cercetare rămâne valabilă, pisicile de casă prezentând o reducere cu până la 25% a dimensiunilor craniene în comparație cu pisicile sălbatice africane și europene. Cercetătorii au examinat, de asemenea, o serie de specii hibride de pisici sălbatice/domesticite și au descoperit că aceste măsurători craniene se află chiar pe media dintre speciile sălbatice și cele domestice.

Acestea arată că domesticirea a avut un impact negativ asupra evoluției pisicilor în ultimele mii de ani, fenomen notificat și la alte specii de animale domestice.

„Schimbările aduse volumului cranian au fost bine documentate la specii [domesticite], inclusiv oi, iepuri, câini și multe altele”, au mai scris cercetătorii.

Datorită procesului de domesticire a animalelor sălbatice, dorința de a le captiva pentru a le expune în locuri publice, ca și grădinile Zoo, dar și creșterea lor într-un mediu îngrădit, fără a le oferi libertatea cuvenită afectează animalele atât neuronal, cât și fizic. Dacă pisicile sălbatice încă mai au trăsături de felină pe care le pot folosi în sălbăticie, pisicile domestice nu ar face față pericolelor exterioare.