Home » Life & Style » Motivul pentru care toaletele sunt albe. Explicația e una simplă

Motivul pentru care toaletele sunt albe. Explicația e una simplă

Voicu Costin / 29.01.2022, 07:42
Motivul pentru care toaletele sunt albe. Explicația e una simplă

Când ne mutăm în casă nouă ne place să ne decorăm locuința așa cum ne place nouă. Când vine vorba de amenajarea băii, folosim nuanțe mai deschise, în special în cazul în care spațiul nu este prea generos. Singurul lucru pe care nu îl puteți alege voi, indiferent de preferințe, este culoarea toaletei. Chiar dacă v-ați dorit să fie neagră, mereu vasele de toaletă sunt albe. Care este explicația?

De ce toaletele sunt albe

Indiferent de locul unde am merge, la o toaletă publică sau privată, am observat că aceasta este albă. Chiar și în magazinele de bricolaje am observat că toate vasele de wc sunt albe. De ce nu sunt folosite și alte culori?

Chiar dacă o toaletă neagră ar masca o parte din pete sau murdărie, ele sunt totuși albe și nu pot fi personalizate.

Porțelanul, materialul din care sunt făcute vasele de wc, este dur și rezistent. Se mai întâmplă uneori să scăpăm obiecte dure chiar în interior sau pe marginea toaletei, însă acesta nu s-a spart, prin prisma materialului dur folosit.

Privind procesul de fabricație, după arderea porțelanului, suprafața devine sticloasă, impermeabilă și rezistentă la pete, iar în acest fel toaletele sunt mai ușor de curățat, în ciuda faptului că sunt albe.

Pentru a avea o altă nuanță, porțelanul trebuie vopsit, înainte ca acesta să fie modelat în cuptor, iar acest lucru este foarte costisitor. Astfel, unul dintre motivele pentru care sunt albe și simple este acela că este mai ieftin și elimină câțiva pași în timpul fabricării.

De ce este folosit de fapt albul

Culoarea albă are mai multe roluri și vă poate crea senzația de curățenie. Albul este folosit cel mai adesea în decorarea spitalelor. De aceea albul este folosit și pentru decorarea toaletelor.

Albul este cea mai deschisă culoare și este acromatic (fără nuanță). Este culoarea zăpezii proaspete, a cretei și a laptelui. Obiectele albe reflectă și împrăștie complet toate lungimile de undă vizibile ale luminii.

În Egiptul Antic și Roma Antică, preotesele purtau alb că simbol al purității, iar românii purtau o togă albă ca simbol al cetățeniei. În Evul Mediu și Renaștere, un unicorn alb simboliza castitatea și un miel alb sacrificiu și puritate. A fost culoarea regilor Franței și a mișcării monarhiste care s-a opus bolșevicilor în timpul Războiului Civil rus (1917-1922).

Templele grecești și romane erau construite din marmură albă, iar începând cu secolul al XVIII-lea, odată cu apariția arhitecturii neoclasice, albul a devenit cea mai comună culoare a noilor biserici, a capitolelor și a altor clădiri guvernamentale. A fost, de asemenea, utilizat pe scară largă în arhitectură modernă a secolului XX că simbol al modernității și simplității.

Culorile întunecate, cum ar fi negru și maro, sunt adesea asociate cu trăiri negative.

Obiectele care sunt de așteptat să fie curate, cum ar fi frigiderele și vasele, toaletele și chiuvetele, lenjeria de pat și prosoapele, sunt în mod tradițional albe. Albul era culoarea tradițională a hainei medicilor, asistenților medicali, oamenilor de știință și a tehnicienilor de laborator, de bucătari, brutari și măcelari.

Albul este folosit foarte mult și pentru decorarea spațiilor interioare oferind ideea de spațiu, chiar și camerelor mici.