Home » Life & Style » Povestea celor 40 de Mucenici. Legendă, semnificații și numerologie

Povestea celor 40 de Mucenici. Legendă, semnificații și numerologie

Astrolog D. Mădă / 09.03.2021, 13:22
Povestea celor 40 de Mucenici. Legendă, semnificații și numerologie

Știm deja foarte bine cât de mult este avantajat organismul atunci când avem o alimentație corectă. În plus adăugând un obicei zilnic de a bea apă și a face mișcare, ajutăm practic organismul să dispună de energie pentru a percepe soluții acolo unde de cele mai multe ori se instalează stresul și grijile.

Cum a luat naștere legenda celor 40 de Mucenici

Unele delicatese românești sunt savurate doar în anumite perioade din an, precum mucenicii mâncați pe data de 9 Martie. Fie că e vorba de varianta de supă cu scorțișoară și nucă celebră în zona Munteniei, sau cea moldovenească de 8-uri coapte, un lucru este cert, savoarea lor este inconfundabilă, strâns legată de obiceiurile transmise din moși strămoși, nu neapărat prin viu grai, ci prin deliciul din farfurie.

Simbolic, această mâncare (cu variațiuni de nume în funcție de zona țării) este preparată sărbătorind ziua Sfinților 40 Mucenici din Sevastia care au trăit pe vremea unui împărat cu numele de Licinius (308-324). Vorbim despre o perioadă din creștinism când oamenii erau prigoniți pentru crezul lor. Cei 40 de mucenici erau soldati curajoși, cărora li s-a cerut să se închine la zeități, contrar recomandărilor din religia lor.

Un voievod neînduplecător, care nu accepta creștinismul, a tot încercat să-i determine pe ostași să renunțe la credința lor, însă lovindu-se de loialitatea acestora față de împăratul pe care-l slujeau, cât și față de credința în Dumnezeu, i-a întemnițat. În cea de-a opta zi, alături de un alt voievod care-i împărtășea convingerile, au decis să-i judece pe cei 40 de ostași.

În mânia sa, voievodul a poruncit să se arunce cu pietre în ostași, însă slujitorii săi aruncau pietre unii către ceilalți, nicidecum spre ostași. Când voievodul a încercat să arunce cu piatra el însuși, nu a reușit și a fost lovit la rândul său. Revenind în temniță, mucenicii și-au continuat rugăciunile.

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia

Prin ce au trecut

În ziua următoare, pe vreme de frig necruțător, mucenicii au fost băgați într-un iezer din apropierea Sevastiei, fiind păziți doar de câțiva ostași și temnicierul. În cazul în care unul din ei ceda în fața gerului și alegea să se închine altor idoli, putea să intre într-o baie cu apă fierbinte pentru a se încălzi. Și așa s-a întâmplat cu unul dintre ei, care de îndată ce atinse apa fierbinte muri.

Ceilalți, rămaseră în rugăciune cerând ajutor și îndrumare de la Dumnezeu. Temnicierul, în miezul nopții întrebându-se cum de cel care a cedat a murit, în vreme ce ceilalți în apa înghețată încă erau vii, a văzut că aceștia erau scăldați într-o lumină, iar din cer 39 de cununi prealuminoase se coborau către cei din lac. Atunci, înțelegând forța Domnului la care aceștia se închinau s-a decis să se alăture lor, declarând că și el este din acel moment un credincios.

A doua zi, tiranii revenind la locul faptei au fost uimiți că apa era caldă, prizonierii vii, iar în mijlocul lor se afla temnicierul (întregind numărul de 40). Au hotărât astfel să-i ucidă, trupurile să le fie arse, iar apoi rămășițele să fie aruncate în lac pentru a nu mai putea fi găsite de nimeni. Ulterior sfinții s-au arătat Sfântului Petru în vis rugându-l să le recupereze osemintele din lac. Astfel, la 3 zile după uciderea lor, Sfântul Petru a mers noaptea împreună cu câțiva oameni și au găsit oasele care luminau în lac spre a fi ușor identificate.

Semnificația numărului 40
Semnificația numărului 40

Semnificația numărului 40

Din punct de vedere numerologic, 40 reprezintă „numărul așteptării, al pregătirii, al încercării și al pedepsei” fiind deseori întâlnit atât în istorisirile biblice, cât și în obiceiuri specifice creștinismului (post de 40 de zile, pomana de la 40 de zile etc).

Se pare că este un număr care indică completarea unui ciclu, prin care se marchează o schimbare radicală. În cazul mucenicilor, numărul de 40 a fost reîntregit prin alăturarea temnicierului grupului aflat în fața unei mari încercări.

La bază, numărul 40 are vibrația pragmatismului, el indicând o energie pe care poți conta, prin care îți poți atinge obiectivul. Vorbește despre încrederea în sine, despre structura clară a lucrurilor, loialitatea pe care o atribui unui obiectiv și credința cu care avansezi pas cu pas.