Home » Life & Style » Timp liber » Calathea sau planta de rugăciune. De ce i se spune așa. Cum se îngrijește, de câtă lumină are nevoie și cât de des trebuie să fie udată

Calathea sau planta de rugăciune. De ce i se spune așa. Cum se îngrijește, de câtă lumină are nevoie și cât de des trebuie să fie udată

Manolică Anca / 04.12.2021, 13:07
Calathea sau planta de rugăciune. De ce i se spune așa. Cum se îngrijește, de câtă lumină are nevoie și cât de des trebuie să fie udată

Calathea sau planta de rugăciune este cunoscută pentru mișcările unice ale superbelor frunze. De asemenea, aceasta este considerată o plantă care acceptă animalele de companie ceea ce le face alegeri grozave de plante pentru cei care au acasă animăluțe mai curioase din fire. Iată tot ce trebuie să știi despre această floare. Cum se îngrijește corect.

Calathea sau planta de rugăciune

Calathea este o plantă tropicala, originară din pădurile Americii Centrale, acolo unde aerul este cald, iar umiditatea relativ ridicată. Dintre cele 150 de specii de Calathea, una singura produce flori, restul fiind deosebite pentru frunzele lor. De altfel, frunzele lor unice sunt folosite pentru artizanat și împachetarea alimentelor, îndeosebi în Brazilia.

Grație diversității formelor frunzelor, coșurile sunt țesute cu frunzele lanceolate, iar mâncarea se înfășoară în frunzele mai late. De-a lungul timpului, aceste plante au devenit populare în apartamente, cele mai apreciate fiind Calathea Makoyana sau planta păun, Calathea Medalion (Calathea veitchiana „Medalion”), Rattlesnake Calathea (Calathea Lancifolia), Pinstripe Calathea (Calathea ornata) și Calathea Dottie (Calathea roseopicta „Dottie”).

Calathea face parte din familia „plantelor de rugăciune”, Marantaceae. Această poreclă vine de la mișcările zilnice ale frunzelor plantelor, numite nyctinasty. Ele își mută frunzele în sus noaptea și le coboară în timpul zilei, potrivit ritmului circadian. Își mișcă frunzele schimbând presiunea apei în pulvinus, nodurile umflate de la baza frunzei, de-a lungul tulpinii frunzei. Aceste mișcări au loc pentru a urmări mișcarea soarelui și a maximiza absorbția de lumină.

Calathea sau planta de rugăciune 
Calathea sau planta de rugăciune

Cum se îngrijește corect această plantă

Calathea sau planta de rugăciune necesită o îngrijire specială pentru a se dezvolta. Iată câteva reguli de care trebuie să ții cont

Unde se păstrează – Calathea trebuie ținută într-un loc cald în mod constant. La fel ca majoritatea plantelor de apartament, și aceasta preferă temperaturi cuprinse între 18°C și 30°C, similar cu habitatul lor natural tropical. Asigură-te că temperatura nu scade sub 15°C, pentru a evita deteriorarea prin frig.

De câtă lumină solară are nevoie – Calathea se dezvoltă în spații luminoase, dar cu lumină indirectă. Poate tolera și lumina indirectă slabă, dar și atingerea directă a razelor soarelui.

De câte ori se udă Calathea sau planta de rugăciune – aceasta se udă la fiecare 1-2 săptămâni, permițând solului să se usuce până la jumătate între udări. În condiții de lumină mai puternică ar trebui udată mai des, și mai rar în caz de lumină slabă. Planta se udă cu apă filtrată sau distilată sau cu apă de ploaie, nu cu apă de la robinet.

Umiditatea necesară – Solul lor trebuie să fie umed de primăvara până toamna și ar trebui asigurată o oarecare umiditate prin pulverizarea zilnică a frunzelor sau prin punerea lor pe o tavă cu pietricele umede.

Care este cel mai bun sol – planta preferă un pământ de ghiveci sau un amestec bine drenat. Alege ingrediente cum ar fi compostul, scoarța de pin, cocosul, deșeurile de viermi și perlitul. Acestea furnizează nutrienți și ajută la menținerea umidității.