Home » Life & Style » Timp liber » Care este, de fapt, temperatura optimă în care să prăjești cartofii dacă ai o friteuză

Care este, de fapt, temperatura optimă în care să prăjești cartofii dacă ai o friteuză

Violeta Badea / 19.04.2021, 10:50
Care este, de fapt, temperatura optimă în care să prăjești cartofii dacă ai o friteuză

Care este, de fapt, temperatura optimă în care să prăjești cartofii dacă ai o friteuză. Cine nu iubește cartofii prăjiți? Ei bine, acest tip de mâncare se află în topul celor mai consumate alimente, deoarece sunt gustoși și se prepară foarte rapid, mai ales dacă ai acasă o friteuză. Chiar și așa, cartofii prăjiți au secretele lor. În acest material îți vom dezvălui temperatura optimă în care să-i prăjești.

Care este, de fapt, temperatura optimă în care să prăjești cartofii

Când nu ai chef să petreci foarte mult timp în bucătărie, o friteuză simplă sau dublă poate fi salvarea ta. Aceasta poate permite pregătirea unei cantități mai mari de cartofi sau a unor preparate diferite, în același timp. Acest lucru este de mare ajutor, în special dacă ai o familie numeroasă sau ai mai mulți musafiri.

Chiar și așa, cartofii prăjiți pot ieși prea tari sau prea moi. De aceea, este indicat să urmezi câțiva pași pentru a obține o variantă perfectă și delicioasă. Chiar dacă toată lumea are impresia că știe să facă cartofi prăjiți, lucrurile nu stau tocmai așa. Depinde și de tipul cartofilor, dar și de temperatura uleiului în care îi pregătim.

Trebuie să știi că există diferențe considerabile în textura și compoziția acestora. Astfel, avem două tipuri de cartofi: cei albi conțin mai mult amidon, ceea ce îi face potriviți pentru o porție de piure pufos. Pentru a-i folosi la prăjit, vom avea nevoie de pregătirea lor într-un anumit mod. Însă, cartofii roșii sunt alegerea perfectă. Aceștia conțin mai puțin amidon și vor ieși crocanți și gustoși prăjiți la friteuză.

Aceștia se prăjesc rapid în baie de ulei bine încins la o temperatură mare 170 – 190 de grade Celsius. Putem folosi uleiul clasic de floarea-soarelui, dar cel mai recomandat este uleiul de măsline, deoarece este mai sănătos și rezistă la temperaturi ridicate. De asemenea, se mai pot folosi, uleiul de palmier sau uleiul de cocos.

Care este temperatura optima in care sa prajesti cartofii
Care este temperatura optima in care sa prajesti cartofii

Cum se fac cartofii prăjiți la friteuză

Așa cum spuneam și mai sus, cartofii prăjiți sunt aparent ușor de pregătit. De fapt, există anumite secrete pentru a-i obține crocanți la exterior și pufoși în interior. Aceștia se pot consuma simpli, dar și cu diferite sosuri, precum sosul de usturoi, maioneză ketchup sau alte condimente. Iată cum se prepară cartofii prăjiți la friteuză.

  • Primul pas este acela de a alege cartofi roșii pentru prăjit;
  • Aceștia trebuie să fie spălați, curățați, tăiați la dimensiuni egale, pentru ca să aibă același timp de gătire. Dacă sunt unii mai groși și alții mai subțiri, cei din urmă se vor prăji mai repede. În comerț există un aparat special pentru tăierea cartofilor, iar acesta te poate ajuta mult din acest punct de vedere;
  • După ce am tăiat cartofii, aceștia se pun în apă rece și se clătesc de vreo patru sau cinci ori pentru a scăpa de excesul de amidon;
  • Următorul pas este acela de a-i lăsa puțin în strecurătoare și de a-i usca foarte bine, pe prosoape de hârtie;
  • Se adaugă ulei în friteuză și se așteaptă creșterea temperaturii între 170 – 190 de grade Celsius, apoi se adaugă cartofii;
  • După ce sunt gata, îi scoatem și îi așezăm pe proasoape de hârtie sau grătare pentru a scăpa de surplusul de ulei.