Home » Life & Style » Timp liber » Ce înseamnă o recesiune economică și ce efecte are de fapt

Ce înseamnă o recesiune economică și ce efecte are de fapt

Alexandru Cazacu / 05.08.2022, 10:58
Ce înseamnă o recesiune economică și ce efecte are de fapt

După cum probabil știți deja, crizele pot fi de mai multe feluri: financiare, imobiliare, politice, de sănătate, economice etc. Pe plan mondial, se consideră că este o criză generalizată, în momentul în care majoritatea și cele mai importante piețe de mărfuri și servicii sunt în declin, iar astfel este afectat mersul economic și social al economiilor de care depind și restul economiilor lumii. Acestea fiind spuse, haideți să aflăm, mai exact, ce înseamnă o recesiune economică și care sunt efectele acesteia.

Ce înseamnă o recesiune economică

În teorie, pentru a fi declarată (de obicei anunțată oficial de autorități), o economie a unui stat se află în criză economică dacă mai muți indicatori de la care pornește analiza arată „rău”, în comparație cu perioadele similare anterioare. Atunci când indicatorii economici încep să coboare, până la punctul în care înregistrează valori negative timp de două semestre la rând, se consideră că este o recesiune economică, adică a început o criză.

Formă mai gravă a crizei, recesiunea, reprezintă declinul economiei unui stat și se manifestă printr-o creștere negativă a PIB. Concret, mai multe sectoare ale economiei se confruntă cu probleme care duc la scăderea producției și a serviciilor. Astfel, suma valorilor produse în economie scade, chiar dacă în unele domenii economice se înregistrează creșteri.

De fapt, putem spune că o criză economică este o degradare bruscă a situației economice și extinderea acesteia în diferite sectoare de activitate, pe un anumit interval de timp. De asemenea, criza poate varia de la un singur sector dintr-o anumită regiune și pentru o perioadă scurtă de timp, până la întreaga economie globală pe o perioadă îndelungată.

Ce înseamnă o recesiune economică
Ce înseamnă o recesiune economică și ce efecte are

Cum abordăm, din punct de vedere financiar, perioadele de criză

De-a lungul timpului, au existat crize care au durat de la 2-3 ani până la 7-8 ani de zile. Crizele au consecințe asupra forței de muncă, a salariilor, a puterii de cumpărare, dar și asupra piețelor de capital și a altor segmente sociale și economice.

Conform manualelor de economie, ciclicitatea crizelor este un detaliu care nu trebuie neglijat. Mai exact, acestea se pot repeta la anumite intervale de timp, așa că pot fi considerate regulate. Cu toate acestea, mulți oameni se întreabă ce facem în criză și cum ne putem proteja, mai ales că salariile nu prea cresc în astfel de perioade. Evident, există și unele excepții, cum ar fi cele ale investitorilor pe termen lung, potrivit patriabank.ro.

Dacă presupunem că veniturile rămân constante în perioada respectivă, tot despre o scădere în termeni reali vorbim. Asta deoarece veniturile sunt erodate de majorarea prețurilor care vine odată cu crizele, indiferent de tipul acestora. În consecință, puterea de cumpărare scade, iar astfel scade și nivelul de trai.

În ceea ce privește măsurile de protecție personală în caz de criză, de obicei, acestea sunt naturale și intuitive. De exemplu, putem fi mai selectivi în achiziții. Putem, de asemenea, să eliminăm din lista de cumpărături lucrurile de care nu avem neapărată nevoie sau a căror achiziție poate fi amânată. Totodată, putem renunța și la o serie de lucruri care pot fi considerate mofturi.