Home » Life & Style » Timp liber » Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci picant. Efectele care se resimt asupra organismului

Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci picant. Efectele care se resimt asupra organismului

Violeta Badea / 16.02.2021, 14:45
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci picant. Efectele care se resimt asupra organismului

Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci picant. Mâncarea picantă a împărțit lumea în două: unii o iubesc, iar alții o evita. Însă, un lucru este clar. Mâncarea picantă este prezentă în alimentația noastră încă din antichitate și vine la pachet cu numeroase proprietăți benefice asupra organismului. În continuare veți afla ce se întâmplă în corp atunci când mănânci picat.

Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci picant

Aproape în toate culturile sunt prezente mâncăruri picante, iar consumatorul principal al unor astfel de produse este de cele mai multe ori un bărbat. Acestea au fost descoperite încă din antichitate, iar grecii și romanii foloseau boabele de piper pentru a achiziționa diferite bunuri sau pentru a plăti taxe. Deşi se spune și s-au spus multe lucruri despre mâncărurile picante, nu multe dintre teorii sunt şi susţinute ştiinţific.

În ultima perioadă, cercetătorii au analizat pericolele mâncărurilor picante pentru organismul uman, dar și proprietățile sale benefice. Este cunoscut faptul că aceasta are un rol extraordinar în a stimula circulaţia şi a crește temperatura corpului, dar acesta mai are şi alte efecte nebănuite. Iată care sunt acestea:

Ce efecte au mancarurile picante asupra organismului tau
Ce efecte au mancarurile picante asupra organismului tau

1. Mâncărurile picante stimulează apetitul

Alimentele picante sunt considerate foarte eficiente pentru a stimula apetitul prin activarea fluxului de salivă şi a sucurilor gastrice.

2. Alimentele picante nu afectează sistemul digestiv

Dr. Arnold Levy, medic gastroenterolog în Washington şi vicepreşedintele Societăţii Americande de Boli Digestive a făcut câteva lămuriri în legătură cu aceste aspect în exclusivitate pentru NY Times:

 „Cofeina şi alcoolul sunt iritanţi gastrici; fructele citrice sunt acide şi pot irita esofagul inferior; ciocolata, menta, nicotina, alcoolul şi alimente grase pot relaxa sfincterul esofagian inferior, muşchiul dintre esofag şi stomac, şi pot provoca arsuri la stomac, dar legat de alimentele picante nu există nicio informaţie 100% concretă, verficată.”, a precizat medicul.

3. Alimentele picante oferă stare de bine organismului

Gustul picant este resimțit de organism ca o senzaţie de durere. Capsaicina (substanţa chimică din ardeii iuţi) ajunge la receptorii de durere din celulele nervoase aflate în mucusul membranelor din nas şi gură. Apoi, se produce impulsul nervos care ajunge prin nervul trigemen în creier creând o senzaţie de arsură dureroasă.

Aceiaşi receptori reacţionează la căldură, aşa că, atunci când mâncăm alimente picante calde, efectul este şi mai intens. Pentru a opri senzaţia de arsură dureroasă, organismul eliberează endorfine. Şi, de aici, starea de bine pe care o poţi obţine mâncând un ardei iute sau punând un praf de chilli sau fulgi de chilli pe ceea ce mănânci.

4. Mâncarea picantă prelungește viața

Conform unor studii, cei care obișnuiesc să mănânce des picant trăiesc mai mult. Rata mortalității a fost redusă cu circa 14%.

5. Alimentele picante luptă împotriva cancerului

Capsaicina, substanță regăsită în ardeii iuți, s-a dovedit a fi eficientă în distrugerea și încetinirea celulelor canceroase. Un studiu făcut pe rozătoare a demonstrat faptul că capsaicina îngreunează creșterea celulelor canceroase și nu afectează celulele sănătoase ale organismului.

Cum reduci senzația de arsură

Ardeiul iute produce o senzație de arsură la nivelul pielii și în interiorul gurii. Acesta este și motivul pentru care unii evită acest tip de produse. Totuși, dacă ajungem să ne confruntăm cu o astfel de situație, specialiștii ne recomandă să mâncăm imediat pâine sau orez.

Acestea au rolul de a ameliora senzația neplăcută. Atenție! Mulți au tendința de a consuma apă. Este total eronat! Apa sau un alt lichid are rolul de a împrăștia capsaicina în toată gura, crescând senzaţia de arsură.