Home » Life & Style » Timp liber » Ce semnificație are de fapt coronița de Crăciun. Simbolul creștin cu mesaj puternic

Ce semnificație are de fapt coronița de Crăciun. Simbolul creștin cu mesaj puternic

Voicu Costin / 25.12.2021, 07:21
Ce semnificație are de fapt coronița de Crăciun. Simbolul creștin cu mesaj puternic

Sfârșitul de an aduce în casele oamenilor multă bucurie și pace în suflete cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. Oamenii își împodobesc casele cu pomul de Crăciun, luminițe și decorațiuni, încercând să aducă și mai mult spiritul Crăciunului în casele lor. Coronița de Crăciun este și ea frumos împodobită cu globulețe și fundițe. Care este semnificația ei și ce mesaj transmite, aflăm în rândurile următoare!

Coronița de Crăciun. De ce este întotdeauna rotundă și ce simbolizează?

Nelipsită din casele oamenilor, coronița de Crăciun aduce și mai multă bucurie în casele oamenilor. Pusă la loc de cinste pe ușile oamenilor, ori pe masă de Crăciun printre bucate, coronița este împodobită cu globuleţe și fundițe roșii.

Puțini știu, însă, ce simbolizează coronița de Crăciun. Alegerea formei-rotundă și confecţionarea ei din crenguțe de brad nu este deloc întâmplătoare. Forma rotundă simbolizează ideea de unitate, eternitate și dragoste. Ziua de Crăciun, 25 decembrie, este numită ziua Sfântă, pentru că în această zi se naște Domnul Iisus Hristos.

Bradul simbolizează veșnicia prin culoarea lui verde și că Iisus este veșnic viu. Coronița de Crăciun simbolizează și ea același lucru, fiindcă este făcută din crenguțe de brad.

De ce coronița de Crăciun este făcută din brad?

Inițial confecționate din brad, acum, coronițele sunt confecționate din lemn, plastic sau globuri de diferite culori. Alegerea confecționării sau cumpărării coronițelor de brad reprezintă continuitatea credinței veșnice, iar ideea de renaștere este simbolizată prin culoarea verde.

Coronițele de Crăciun pot fi decorate cu fundițe, globuri de diferite culori, dar este mai important să fie toate globurile roșii. Această culoare are legătură cu Iisus Hristos, amintind de sacrificiul pe care l-a făcut pentru omenire, atunci când a fost răstignit pe cruce, aceeași simbolistică având-o și ouăle roșii pe care le vopsim de Paște.

Pe lângă coroniță, oamenii își decorează casa cu diferite instalații cu led-uri și beteală. Globurile sunt și ele nelipsite iar lumânările parfumate cu miros de măr și scorțișoară ori cu aromă de portocală sunt nelipsite din casele românilor, în perioada sărbătorilor creștine. Adunați cu toții la masă în zilele de Crăciun, pentru că această sărbătoare simbolizează unitatea familiei, oamenii se bucură de bucatele gătite în stil tradițional și primesc în casele lor colindători.

Coroana, simbolul victoriei

Coronița pe care o primeam la școală la sfârșit de an simboliza străduința noastră pentru a lua note cât mai bune pe tot parcursul anului. Eram mândri când terminam anul școlar și primeam diplomă și coroniță.

Simbol al victoriei, coronița apare pentru prima dată în Grecia și Roma antică. Sportivii și gladiatorii care luptau pentru viață dar și pentru măreție erau încoronați de către regii acelor vremuri. Confecționate din măslin, laur și pin, câștigătorii erau mândri de premiul obținut și puneau coroana la loc de cinste.

În afara competiţiilor, o coroană de frunze sau flori reprezenta onoare şi bucurie. În Imperiul Persan, coroanele simbolizau importanţa în societate.

O paralelă între tradiția de Crăciun și tradiția în luna decembrie a fost făcută prima dată în Suedia, când în coroanele de brad erau incorporate lumânări pentru a sărbători revenirea solstițiului de iarnă.