Home » Life & Style » Timp liber » Ce reprezintă de fapt decorațiunile din brad. Semnificație pentru fiecare obiect din pomul de Crăciun

Ce reprezintă de fapt decorațiunile din brad. Semnificație pentru fiecare obiect din pomul de Crăciun

Voicu Costin / 14.12.2021, 16:17
Ce reprezintă de fapt decorațiunile din brad. Semnificație pentru fiecare obiect din pomul de Crăciun

Luna decembrie este plină de însemnătate din punct de vedere al obiceiurilor și tradițiilor. Împodobirea bradului și a casei este un obicei preluat de la triburile germanice cu milioane de ani în urmă. Simbol al Nașterii Domnului, pomul de Crăciun aduce bucurie în casele oamenilor și redă acea atmosferă specială a sărbătorilor de iarnă. Putem spune că decoraţiile sunt straiele de sărbătoare pe care bradul le îmbracă. Ce semnificație au acestea vom vedea în articolul ce urmează!

Tradiția și semnificația bradului de Crăciun

Tradiție din moși strămoși, bradul falnic este adus în casele oamenilor în prag de sărbătoare. Nașterea lui Iisus Hristos aduce motiv de bucurie în sufletele oamenilor care țin să sărbătorească acestă minune an de an. Pe lângă pregătirile de Crăciun, curățenia casei și prepararea bucatelor reprezintă și ele tradițiile familiilor străvechi.

Povestea bradului și legătură lui cu sărbătoarea creștină a venit mai târziu. Sfântul Bonifaciu, un călugăr din Crediton, Anglia, a dat peste un grup de păgâni ce erau adunați lângă un stejar pentru a sacrifica un copil zeului Thor. Pentru a opri săvârșirea acestei fapte cumplite, Sfântul Bonifaciu a doborât copacul iar în locul stejarului a crescut un brad. Minunea a fost mărturie existenței divinității, iar pomul a fost considerat Copacul Vieții.

Forma triunghiulară descrie bradul ca Sfânta Treime. De atunci, bradul este considerat un simbol creștin, iar oamenii l-au asociat cu Nașterea Domnului.

Culoarea verde, pe care o are tot timpul anului, reprezintă o altă legătură cu divinitate. Considerat veșnic viu, Hristos este  „întru tot și toate”, inclusiv în falnicul brad.

În anul 1510 în Lituania, un document atestă existenţa bradului împodobit iar în anul 1605 a fost înălțat primul brad de Crăciun într-o piață publică, la Strasbourg. Localnicii l-au împodobit atunci cu mere roșii. În România, primul brad de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în anul 1866 de regele Carol I de Hohenzollern, iar de atunci românii au început să păstreze această tradiție.

Ce reprezintă decorațiunile din brad

Decorațiunile reușeau să aducă bradului verde o notă de strălucire și bogăție. La început oamenii au folosit merele ca podoabe, iar acestea simbolizau cunoașterea și bogăția, asemeni pomului sacru din Grădina Edenului în care erau merele. Ulterior s-au confecționat decorațiuni din hârtie și lemn, iar beculețele au reușit să ofere nu doar strălucire bradului ci și lumină. Fiecare obiect ce este așezat în pomul de Crăciun are o semnificație specială.

  • Steaua din vârful bradului reprezenta un semn ceresc al profeției. Cei trei magi au urmat steaua pentru a găsi ieslea în care Mântuitorul a stat, după naștere.
  • Culoarea roșie din decorațiuni reprezenta sângele vărsat de Hristos pe cruce pentru mântuirea noastră.
  • Culoarea verde reprezintă viață veșnică și lumina prezentă în casele noastre prin prezența divinității.
  • Lumânarea reprezenta recunoștința oamenilor pentru steaua din Bethleem.

O altă tradiție a sărbătorii Nașterii Domnului legată de bradul de Crăciun este că acesta trebuie împodobit în Ajunul Crăciunului în data de 24 decembrie. Această tradiție încă mai este ținută de unele familii dar unii fură startul și încep să decoreze pomul cu câteva săptămâni mai devreme.