Cel mai lung drum din lume – formidabila poveste a drumului de 50.000 de kilometri

de:
12 01. 2021, 15:34

Cu aproximativ 200 de țări si peste 7,5 miliarde de oameni, planeta numără un număr impresionant de locuri și lucruri interesante care stârnesc curiozitatea fiecăruia dintre noi. Dacă într-un alt articol de pe site am aflat care este cel mai lung nume de localitate din lume, acum este timpul să aflăm care este cel mai lung drum din lume. Dacă România stă extrem de prost la capitolul infrastructură, în țările civilizate ale lumii, marile orașe sunt legate între ele printr-o amplă rețea de autostrăzi.

Cel mai lung drum din lume

O simplă căutare pe internet scoate la iveală că cel mai lung drum din lume este autostrada Pan-Americană. Aceasta are punctul de plecare în Fairbanks, oraș din Alaska, şi finalul la Buenos Aires, capitala Argentinei. Distanţa totală pe care se întinde cel mai lung drum din lume este de aproape 50.000 km, mai exact, 47.958 de kilometri. Autostrada este practicabilă aproape în întregime, cu excepția unei distanțe de 150 de kilometri. Porţiunea este cunoscută sub numele de Darien Gap și este o zonă acoperită aproape în totalitate de junglă, din Columbia. Maşinile şi pasagerii care ajung în acest punct sunt transportaţi de-a lungul acestei secţiuni de drum cu ajutorul unor ambarcaţiuni.

Pan-Americana traversează toate cele trei Americi

Autostrada care traversează aproape în întregime toate cele trei Americi – America de Nord, America Centrală și America de Sud. Astfel, drumul cel lung din lume traversează de la nord la sud 14 state, după cum urmează: Canada, Statele Unite, Mexic, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru, Chile şi Argentina. Un tronson important al autostrăzii trece și prin Bolivia, Brazilia, Paraguay, Uruguay sau Venezuela.

Top trei cele mai lungi drumuri drepte din lume

Dacă am aflat care este cel mai lung drum din lume, acum să vedem care este și cel mai drept. Ei bine, cel mai lung și drept drum se găsește în Arabia Saudită și este cunoscut sub denumirea de Autostrada 85. Drumul se întinde drept pe o lungime de 260 de kilometri și face legătura între orașele Haradh și Badha.

Al doilea drum din lume cu o porțiune dreaptă se găsește în Australia. Este vorba despre „90 Mile Straight”, drumul cu o lungime de 1.668 de kilometri. Dintre aceștia, doar 146,6 kilometri sunt lipsiți de curbe. Iar pe locul trei se regăsește Autostrada 46 din North Dakota, America de Nord. Aceasta face legătura între orașele Oxbow și Streeter și are o lungime de 198 de kilometri, dintre care 50 de kilometri sunt în linie dreaptă.

Cea mai lungă cale ferată din lume

Transsiberianul străbate o distantă de 9.000 de kilometri

Trans-siberianul este, fără îndoială, cea mai lungă cale ferată din lume. Acesta leagă Moscova și partea europeană a Rusiei cu Orientul Îndepărtat Rus, Mongolia, China și Marea Japoniei. Astfel, pornește din Moscova, trece prin zona Munţilor Urali, se înconjoară cu stepele şi taigalele Siberiei şi se opreşte în oraşul Vladivostok, localizat pe coastele Oceanului Pacific. Distanța de 9.000 de kilometri se acoperă pe 10 fusuri orare, traversează 87 oraşe şi 16 fluvii dintre care cele mai mari sunt Volga, Obi, Enisei şi Amur.