Home » Life & Style » Timp liber » Cum se scrie corect: maieu sau maiou?

Cum se scrie corect: maieu sau maiou?

Ileana Mladinoiu / 28.07.2021, 10:20
Cum se scrie corect: maieu sau maiou?

S-a constatat că oamenii după ce au muncit mult ca să-și însușească un mod de scriere, nu prea sunt dispuși să-l părăsească atunci când pronunțarea s-a schimbat. De obicei, generațiile mai în vârstă nu adoptă pronunțarea nouă, iar tinerii și-au însușit-o de la acestea, adesea fiind  siliți să adopte în scris formulele vechi.

Maieu sau maiou? Cum se scrie de fapt corect

Acum nu am putea spune despre maieu că este o formă veche, iar maiou o formă nouă. Pur și simplu denumesc un obiect/articol de lenjerie, de echipament sportiv care nu are mâneci și se pune direct pe piele.

Unul are în componența sa vocalele ie, celălalt io. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu alternanțe fonetice/modificări de sunete.

Ne întrebăm dacă este atât de grav să folosim forma maieu și nu maiou, participând astfel în mod conștient la degradarea limbii române.

Maieu sau maiou?
Maieu sau maiou?

Cu explicații, vom afla împreună

Un afiș de la intrarea într-un magazin ne îndeamnă să cumpărăm maiouri, fiindcă discounturile merg până la 50%. Suntem în fața pluralului substantivului maiou și nu maieu care, firește, ne-ar fi dat forma de plural maieuri.

Varianta maieu este foarte populară peste tot. Deschizi internetul, citești  pe rețelele de socializare: „Îndrăznește să fii în trend cu noile noastre modele. Perioada aceasta combină un maieu cu imprimeu din vâscoză, cu bretele, lărguț, cu decolteu adânc ce iți pune în valoare silueta”.

Dar de ce nu “un maiou cu imprimeu din vâscoză…”, ca să păstrăm exemplul de mai sus, care de altfel este forma corectă, nu se regăsește în această comunicare scrisă? Cum am ajuns să folosim maieu în loc de maiou?

Explicatia din DEX sau din DOOM 2, ne lămurește că acest cuvânt vine din franțuzescul „maillot”. Împrumuturile din franceză sunt, fără îndoială, cele mai numeroase din vocabularul modern al limbii române și aparțin tuturor domeniilor – administrativ, economic, juridic, filozofic, medical, militar, muzical, științific.

Păstrându-le rădăcina și de multe ori și pronunția, este simplu să deducem că maiou în limba română sună aproximativ identic ca franțuzescul “majo”.

Transcrierea fonetică a lui “maillot” este „majo”. Iată de ce alăturarea vocalelor “ai”  din acest cuvânt nu se pronuntă „e”. Ce ar fi considerată eroare, adică ce spuneam mai sus grav, ar fi scrierea sau pronunția cuvântului maiou ca „maio”, uitând să adăugăm vocala „u” la final.

Prin urmare, cum scriem corect: maiou sau maieu?

Varianta corectă

Ca multe alte cuvinte din limba română, maiou a suferit modificări de pronunție. Sunt unele dicționare care acceptă ambele variante ca fiind corecte pentru același motiv despre care am mai discutat în alte lecții de gramatică.

Limba română este un organism viu, adaptabil la vremurile sale. Totuși, era vitezei și a tehnologiei, limbajul trunchiat, cuvintele pronunțate fără să fim prea atenți la ele, alterările fonetice nu ar trebui să constituie o piedică în drumul ales de a vorbi și scrie corect românește.

Rămâne să puneți în practică teoria din materialul nostru, iar data viitoare să fiți foarte atenți/atente la un maiou fashion, de la branduri de top, de sport sau nu neapărat.

Veți descoperi până la urmă acel maiou de care să fiți mulțumiți, mai ales că știți și cum se pronunță, cum se scrie corect.