Home » Life & Style » Timp liber » Regele care era convins că era făcut din sticlă. Ce putea să facă ca să nu se „spargă”

Regele care era convins că era făcut din sticlă. Ce putea să facă ca să nu se „spargă”

Alexandru Cazacu / 26.09.2021, 16:24
Regele care era convins că era făcut din sticlă. Ce putea să facă ca să nu se „spargă”

De-a lungul vremii, au existat mai mulți regi care au suferit de diferite tulburări psihice. Cel mai probabil, unii dintre acestea au fost mai mult afectați decât alții, însă noi vom vorbi astăzi despre un monarh care era ferm convins că era făcut din sticlă.

Regele care era convins că era făcut din sticlă

Mai exact, regele Carol al VI-lea a fost la cârma Franței, începând din 1380 și până în anul 1422. Pentru o perioadă, el a fost cunoscut sub numele de ”Carol cel Mult-Iubit”. Cu toate acestea, ulterior a ajuns să fie cunoscut drept ”Carol Nebunul”. Tulburările psihice ale acestuia au început în anul 1392 și au dus la certuri devastatoare între membrii familiei regale, fapt care le-a fost benefic adversarilor săi politici Anglia și Burgundia.

Ei bine, Charles le Fou (“Carol Nebunul”) a rămas în istorie nu doar din cauza domniei sale îndelungate și defectuoase, care a dus la ocuparea celei mai mari părți a Franței, ci si din cauza afecțiunilor sale psihice. Se pare că el suferea de schizofrenie paranoidă, afecțiune psihică moștenită de la mama lui. Cu toate acestea, spre deosebire mama sa, nebunia regelui Carol al VI-lea se manifesta diferit. Mai exact, el credea că era făcut din sticlă și nu voia să fie atins de frică că s-ar putea sparge.

Regele care era convins că era făcut din sticlă
Regele care era convins că era făcut din sticlă

Nebunia Regelui Carol al VI-lea

Din cauza nebuniei sale, regele francez avea nevoie de ore întregi pentru a se deplasa dintr-o parte în alta a palatului. Ba chiar mai mult de atât, acesta ordonase realizarea unor veșminte speciale pentru a-l proteja. Mai precis, toate hainele sale aveau cusute niște bare metalice, ca regele să nu se ”spargă” în caz că se împiedică și cade.

De asemenea, atunci când se așeza pe tron sau la masă, Alteța Sa își înfășura corpul cu mai multe pături, ca să nu-i crape posteriorul atunci când se așază pe scaun. Cu toate acestea, în ciuda temerilor sale, Carol al VI-lea a avut 13 copii.

Un alt rege chinuit de psihoze

Printre regii care au suferit de tulburări psihice se află și Regele George al III-lea al Angliei. Acesta a suferit mai bine de jumătate de viață de o cruntă boală psihică, iar în timpul crizelor de nebunie, regele urla ți insulta pe oricine. Ba chiar mai mult de atât, cei care aveau grijă de Majestatea Sa erau adesea nevoiți să îl imobilizeze în cămașă de forță.

În ciuda faptului că doctorii regali au încercat să-l vindece pe George al III-lea, medicina nu era avansată destul, iar tratamentele primitive îi făceau mai mult rău decât bine. Așadar, nu a durat mult timp, iar crizele monarhului au început să fie din ce în ce mai agresive.

De exemplu, el era de părere că Londra este inundată și dădea ordine unor oficiali inexistenți. Printre halucinațiile mai puțin obișnuite ale acestuia, era obsesia pentru o femeie numită Elizabeth Spencer. Ba chiar mai mult de atât, monarhul avea o obsesie pentru această femeie imaginară. La un moment dat, George al III-lea credea că Elizabeth este de fapt soția lui, iar regina este o impostoare care vrea să îl omoare.