Home » Life & Style » Unghiile și părul cresc după moarte? Ce spun specialiștii

Unghiile și părul cresc după moarte? Ce spun specialiștii

Ileana Mladinoiu / 26.03.2021, 08:39
Unghiile și părul cresc după moarte? Ce spun specialiștii

Adesea auzim că unghiile și părul continuă să crească până la 6 luni după moarte. Acesta să fie adevărul? Întrebarea dacă unghiile cresc după moarte este pusă de oricine dorește să știe, chiar dacă tulbură destul de mult pe fiecare.

De ce sunt atât de rezistente miturile despre unghiile lungi ale morților

Într-adevăr, unii oameni cred că după moarte unghiile, părul, vor continua să crească, deoarece se bazează pe un motiv destul de simplu ce s-a transformat în adevărate mituri rezistente în timp.

În realitate, unghiile nu cresc după moarte. Ceea ce se întâmplă este un fenomen complet normal. Sub unghia pe care o avem, există deja celule gata să dea naștere unei alte unghii dacă cele de deasupra mor. După moarte, deoarece celulele nu sunt irigate, pielea se retrage treptat, iar impresia lăsată este că unghiile au crescut.

Se pare că aceste concepții greșite au o bază biologică. Creșterea unghiilor nu are loc, totuși, pielea din jurul lor se usucă și se întinde, repetăm, făcând unghiile să pară mai lungi. Pentru a crește, părul sau unghiile au nevoie de un aport de sânge, fapt care nu se poate întâmpla.

Ce se întâmplă cu corpul după moarte
Ce se întâmplă cu corpul după moarte

Ce spun specialiștii

După moarte, corpul uman se deshidratează, ceea ce face ca pielea să se micșoreze și să se contracte. Această contracție expune părțile unghiilor (anterior ascunse sub piele), făcându-le să arate mai lungi, explică Dr. Doris Day, dermatolog la Lenox Hill Hospital din New York.

De obicei, unghiile cresc aproximativ 0,1 milimetri pe zi. Dar pentru aceasta au nevoie de glucoză. „Odată ce corpul moare, nu mai există glucoză”, spune dr. Day. “Deci, celulele pielii, cele ale părului și ale unghiilor nu mai funcționează și nu mai produc celule noi.”

În plus, reglarea hormonală dirijează creșterea părului și a unghiilor, ceea ce nu mai este posibil după moarte, așa cum s-a explicat și într-un studiu din 2007 publicat în revista medicală “The BMJ”.

Studiul a analizat diferite mituri medicale, iar creșterea unghiilor și a părului după moarte este unul dintre cele mai populare mituri. De exemplu, unul dintre ele se află în celebra carte din 1929, “Pe frontul de Vest nimic nou” de Erich Maria Remarque. Autorul îşi imaginează cum unghiile unui prieten mort continuă să crească în spirală.

Astăzi, când ne credem eliberaţi de superstiţii, mulţi dintre noi cred în continuare că atât părul cât şi unghiile noastre continuă să crească după ce murim. Prin urmare, știința ne arată că, deși părul și unghiile par mult mai lungi, ele nu sunt niciodată.

Ce se întâmplă cu corpul după moarte

Biologul Serge Aron aduce detalii importante, care distrug zvonul și îl fac să alunece pe partea concepției false. „Când murim, funcțiile celulare se opresc, deoarece nu mai există oxigen, nu mai există circulație. Nu mai există nutrienți și, prin urmare, celulele mor pentru că nu sunt întreținute. Când mor, nu se pot reproduce și, prin urmare, nu există creștere.”

Cu toate acestea, Serge Aron recunoaște că impresia poate fi înșelătoare. “Deoarece celulele nu mai sunt hidratate, există o deshidratare a tuturor celulelor cu o retragere a pielii. Această retragere nu este cu siguranță uriașă, dar poate da impresia că unghiile sau părul sunt în creștere, dar nu 20 de ani.”

Aflat în contact direct cu cadavrele, medicul legist Frederic Bonbled confirmă falsa credință. “Nu, unghiile și părul nu mai cresc. Celulele matrice nu mai funcționează într-un mod contemporan față de celelalte. Ca o reamintire, creșterea părului este de 10 mm pe lună, sau aproximativ 0,33 mm pe zi.”

Pe scurt, chiar dacă oamenii de știință afirmă în mod clar că părul și unghiile nu pot crește după moarte, nu există nicio îndoială că miturile legate de creșterea lor nu se vor stinge niciodată.