Home » Meteo » România, lovită de un val de căldură. Ce temperaturi caniculare neobișnuite se vor înregistra. Anunțul ANM pentru luna iulie

România, lovită de un val de căldură. Ce temperaturi caniculare neobișnuite se vor înregistra. Anunțul ANM pentru luna iulie

Manolică Anca / 07.07.2021, 12:13
România, lovită de un val de căldură. Ce temperaturi caniculare neobișnuite se vor înregistra. Anunțul ANM pentru luna iulie

Alertă meteo. România va fi lovită de un val de căldură cu temperaturi record. Ce valori caniculare neobișnuite se vor înregistra și care sunt zonele vizate. Anunțul făcut de directorul ANM pentru luna iulie.

România, lovită de un val de căldură extrem

Elena Mateescu, director ANM, a oferit detalii de ultimă oră despre valul de căldură care se apropie de România. Acesta va intra în țară zilele acestea și va aduce temperaturi extrem de ridicate pentru această perioadă. Ne vom topi iarăși din cauza caniculei, disconfortul termic va fi accentuat, mercurul din termometre depășind chiar şi 40 de grade Celsius.

Așadar, România nu va fi ocolită de valul de căldură care a provocat incendii în Europa. Meteorologii atenționează că urmează să ne confruntăm cu maxime neobișnuite pentru această perioadă. Mai mult, ei spun că anul 2021 ar putea să devină cel mai cald an din istorie.

Informarea meteorologică de căldură extremă intră în vigoare de miercuri, 7 iulie, și va fi valabilă până duminică, 11 iulie. Sunt vizate, în special, zonele de vest și sud-vest a țării, unde căldura și disconfortul termic se vor accentua de la o zi la alta.

„Temperaturile se vor situa, în general, între 35-36 posibil 37 de grade Celsius în partea de sud-vest a țării. Joi, din nou, aceleași temperaturi și valul de căldură va fi de interes cel puțin până în jurul datei de 15 iulie, când temperaturile se vor situa frecvent în special în vest, sud-vest și în sudul țării peste 34-35 de grade, izolat 37 de grade Celsius.

Săptămâna viitoare este posibil marți și miercuri să discutăm de valori de 38 de grade Celsius, dar în același timp și temperaturi care să depășească 38-40 de grade”, a declarat Elena Mateescu, la Antena 3.

România va fi lovită de un val de căldură extrem
România va fi lovită de un val de căldură extrem

Vremea 7 iulie 2021. Începe valul de caniculă

Miercuri, 7 iulie, vremea va fi călduroasă în vest, sud-vest şi local în centru şi sud, iar în sudul Crișanei, Banat și Oltenia va fi caniculă. Disconfortul termic va fi în creștere, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, în regiunile vestice, sudice şi izolat în restul teritoriului.

În jumătatea de est a României, se menține ridicată probabilitatea pentru perioade de instabilitate atmosferică, cu înnorări temporar accentuate, local averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat grindină. În rest, cerul va fi variabil, iar ploile de scurtă durată vor fi posibile doar izolat. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 27 şi 37 de grade, cu cele mai mari valori în vestul Olteniei.

În București, vremea va fi călduroasă, cu un disconfort termic în creștere. Indicele de temperatură-umezeală va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, însă după-amiaza şi seara vor apărea înnorăti temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va atinge valori de 31-32 de grade.

Cum este vremea la mare și la munte la 7 iulie

În zonele de munte, vremea este într-o continuă încălzire. Cu precădere după-amiaza, în Carpaţii Orientali şi în estul Carpaţilor Meridionali, vor fi înnorări şi local averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat grindină. În restul masivelor, vor fi ploi de scurtă durată posibile izolat. Vântul va fi slab şi moderat, cu posibile intensificări de scurtă durată asociat averselor.

Pe litoral, valorile termice vor fi aproape de cele normale pentru data din calendar, cu temperaturi maxime între 25 şi 27 de grade și minime de 20-21 de grade. Cerul va prezenta înnorări temporare în timpul după-amiezii, când, trecător vor fi posibile averse şi descărcări electrice. Vântul va fi slab şi moderat, cu intensificări trecătoare. Temperatura apei mării este cuprinsă între 22 şi 24 de grade.