Home » Sănătate » Cât păr este normal să cadă pe zi. Întrebarea la care numeroase persoane caută răspunsul

Cât păr este normal să cadă pe zi. Întrebarea la care numeroase persoane caută răspunsul

Manolică Anca / 17.02.2022, 09:45
Cât păr este normal să cadă pe zi. Întrebarea la care numeroase persoane caută răspunsul

Cei mai mulți oameni se confruntă cu pierderea părului la un moment dat în viața lor. De fapt, se estimează că 40% dintre femei vor avea o anumită cantitate de păr pierdută până la vârsta de 40 de ani. Dar care este diferența dintre subțierea normală a părului și căderea problematică a părului și cât păr este normal să cadă pe zi?

Cât păr este normal să cadă pe zi

Majoritatea dintre noi, mai ales femeile, vedem fire de păr în scurgerea de la duș și în perie în fiecare zi. O anumită cantitate de cădere a părului este normală atât la bărbați, cât și la femei. Dacă ne frecăm energic scalpul și ne spălăm des părul cu șampon, această pierdere zilnică de păr pare să se accelereze. Perfect normal, pentru că părul se desprinde ca parte a ciclului său natural.

De fapt, cea mai mare parte a căderii noastre medii zilnice de păr se încadrează în limitele normale. Aceasta este de aproximativ 100-150 de fire de păr pe zi. Cu toate acestea, o persoană care observă căderea unor cantități mari de păr sau pete de chelie ar trebui să consulte un medic sau un dermatolog. Această cădere excesivă de păr se poate datora stresului sau unei alte probleme de sănătate.

Este important de reținut că pierderea părului nu este același lucru cu căderea permanentă a părului. Părul ar trebui să revină la grosimea sa anterioară în urma rezolvării cauzei de bază.

Căderea părului face parte din ciclul natural de reînnoire a organismului

Părul cade în fiecare zi, ca parte a ciclului natural de reînnoire a organismului. Fiecare folicul de păr trece printr-un ciclu care include o etapă de creștere (anagen) și o etapă de repaus (telogen) înainte de a cădea. Acest ciclu se repetă atât timp cât foliculul de păr rămâne activ și continuă să producă fire noi de păr. Majoritatea persoanelor sănătoase au între 80.000 și 120.000 de fire de păr pe cap.

Căderea părului este normală atât la bărbați, cât și la femei
Căderea părului este normală atât la bărbați, cât și la femei

Este posibil ca cei cu părul mai scurt să nu observe o cădere semnificativă, dar cei cu părul mai lung au tendința de a vedea fire de păr în scurgerea dușului sau pe perii de păr și pe haine. Periajul, în general, nu face decât să îndepărteze și să colecteze firele de păr care au căzut deja din foliculii lor în ziua respectivă. Deși poate fi tulburător să vezi atâtea fire deodată în perie, este normal în cantități mici.

Studiile arată că aproximativ 40% dintre femei se confruntă cu o cădere excesivă a părului atunci când își coafează părul. Vopselele chimice, bigudiurile și aparatele de îndreptat încălzite și periajul excesiv al părului pot duce și acestea la o cădere suplimentară a părului sau la rupturi ale acestuia.

Cauze ale căderii excesive a părului

Orice persoană care pierde mai mult de aproximativ 150 de fire de păr pe zi sau care observă căderea unor smocuri mari de păr ar putea să se confrunte cu o cădere excesivă a părului. O astfel de criză poate apărea din cauza unor evenimente stresante sau a unor schimbări semnificative ale corpului, cum ar fi:

  • nașterea
  • schimbarea sau întreruperea pilulelor contraceptive
  • pierderea unei greutăți mari
  • depășirea unei boli cu febră foarte mare
  • recuperarea după o boală
  • recuperarea după o operație
  • pierderea unei persoane dragi
  • trecerea printr-o schimbare semnificativă în viață, cum ar fi un divorț sau pierderea locului de muncă

Pe măsură ce organismul se reajustează în lunile care urmează după un episod stresant, căderea excesivă ar trebui să înceteze. În termen de 6-9 luni, părul ar trebui să revină la grosimea și volumul său normal.