Ce se întâmplă când te infectezi cu Covid-19 pentru a doua oară. Detaliul pe care l-au observat oamenii de știință

de:
05 11. 2020, 10:14
În unele cazuri, simptomele sunt mai severe când te infectezi cu Covid-19 pentru a doua oară

Se vorbește despre o presupusă imunitate la coronavirus, în cazul celor care s-au vindecat de boală. Cercetătorii, însă, au ajuns la concluzii îngrijorătoare. Ce se întâmplă când te infectezi cu Covid-19 pentru a doua oară?

Ce se întâmplă când te infectezi cu Covid-19 pentru a doua oară? Cum a fost descoperit primul caz de reinfectare cu virusul din lume?

Simptomele ce apar când te infectezi cu Covid-19 pentru a doua oară ar putea fi mai grave decât cele apărute la primul contact cu virusul, au constatat oamenii de știință, după ce au studiat cazul primului pacient din lume confirmat cu o reinfecție cu noul coronavirus.

Totul a început pe 15 august 2020. Un bărbat în vârstă de 33 de ani se întorcea acasă, în Hong Kong, după o excursie în Spania, scrie The Guardian. Imediat după ce a aterizat, a fost testat pentru noul virus și a fost depistat pozitiv, în ciuda faptului că nu avea niciun simptom. Cinci luni mai târziu, se infecta cu Covid-19 pentru a doua oară. Și de această dată, era tot asimptomatic. Când a intrat în contact, a doua oară, cu virusul, sistemul imunitar al bărbatului din Hong Kong a răspuns rapid. La acel moment, cercetătorii nu au fost interesați de caz, însă valul de reinfectări din întreaga lume a ridicat noi semne de întrebări.

Reinfectarea cu Covid-19, mai greu de diagnosticat

Simptome mai grave, când te infectezi cu Covid-19 pentru a doua oară

Câteva zile mai târziu, medicii americani diagnosticau un tânăr, în vârstă de 25 de ani, din Reno, Nevada, cu reinfecție cu Covid-19. A fost al doilea, dintr-un șir lung. Cu toate că, în cazul celor mai mulți pacienți reinfectați cu noul coronavirus, simptomele nu au fost mai grave, pacienți din Statele Unite ale Americii, Olanda, Ecuador și India au avut manifestări grave.

„Este foarte greu să găsești un model chiar acum. (…) În esență, fiecare caz este diferit”, a explicat Akiko Iwasaki, profesor de imunobiologie la Universitatea Yale, unul dintre specialiștii care studiază evoluția reinfectărilor în lume.

„Imunitatea ei nu a fost suficientă”

În prezent, numărul reinfecțiilor cu Covid-19 este mic, dar oamenii de știință susțin că diagnosticarea se face greu și multe cazuri ar putea fi ratate. Pentru reconfirmare, specialiștii trebuie să examineze codul genetic al virusului din fiecare rundă de boală și să demonstreze că sunt distincte. Pentru a face asta, ar trebui să aibă acces la ambele seturi de tampoane cu care s-au prevelat probele și la mijloacele necesare pentru a face secvențierea întregului genom. Aceste teste se fac în foarte puține cazuri, pacienții infectați cu Covid-19 pentru a doua oară trecând, pur și simplu, neobservați și neraportați.

Profesorul Jayanthi Shastri și echipa ei de la spitalul Kasturba pentru boli infecțioase din Mumbai, India, au întocmit un raport despre cadrele medicale reinfectate cu Covid-19 în țară. Shastri a descris cazul unei asistente, în vârstă de 25 de ani, care a avut simptome mult mai grave când s-a infectat cu Covid-19 pentru a doua oară, la două luni după ce fusese infectată prima oară.

„Imunitatea ei nu a fost suficientă pentru a o proteja de a doua infecție mai severă, în ciuda prezenței anticorpilor neutralizanți”, a spus Shastri.

Cât poate dura imunitatea la Covid-19

Cât durează, de fapt, imunitatea la Covid-19?

Profesor de imunologie la Colegiul Imperial din Londra, Danny Altmann susține că pacienții care se vindecă de Covid-19 ar avea imunitate la virus, în proporție de 90%, o perioadă îndelungată.

„Mi-aș paria casa că vei fi în siguranță un an, dar nu mult mai mult. (…) Problema este că ori de câte ori un imunolog spune ceva despre imunitatea Covid unui jurnalist, este corect timp de aproximativ două săptămâni și apoi este complet greșit”, a spus Danny Altmann.

Motivul pentru care, în unele cazuri, simptomele sunt mult mai grave când te infectezi cu Covid-19 pentru a doua oară, rămâne un mister, însă unii medici susțin că este posibil ca persoana respectivă să fi fost expusă la o cantitate mai mare de virus a doua oară sau să fi fost pur și simplu ieșită din „perioada de garanție” când virusul a lovit din nou.

Poate ajuta vaccinul anti-Covid?

În ceea ce privește eficiența unui vaccin anti-Covid, specialiștii sunt optimiști.

„Nu văd de ce vaccinurile nu vor funcționa. Este posibil să nu fie fantastice, dar cred că ne vor proteja”, a spus Shiv Pillai, imunolog la Institutul Rago din cadrul Spitalului din Massachusetts, care a examinat țesuturile luate de la pacienții cu Covid-19 morți.

În cazul în care virusul va continua să se răspândească într-un ritm accelerat toamna și iarna, Akiko Iwasaki se așteaptă să vadă mai multe reinfecții, cu unii pacienți suficient de infecțioși pentru a transmite virusul.