Home » Sănătate » Efectul Coca-Cola asupra organismului. Ce se întâmplă de fapt în corpul tău în primele 60 de minute după ce ai consumat băutura

Efectul Coca-Cola asupra organismului. Ce se întâmplă de fapt în corpul tău în primele 60 de minute după ce ai consumat băutura

Violeta Badea / 02.04.2021, 12:37
Efectul Coca-Cola asupra organismului. Ce se întâmplă de fapt în corpul tău în primele 60 de minute după ce ai consumat băutura

Efectul Coca-Cola asupra organismului. Ce se întâmplă de fapt în corpul tău în primele 60 de minute după ce ai consumat băutura. Coca-Cola este băutura ta preferată? Ei bine, dacă răspunsul este afirmativ, atunci trebuie să citești neapărat acest material! Un nou experiment arată ce se întâmplă în corpul tău, la doar o oră după ce ai savurat o doză.

Efectul Coca-Cola asupra organismului

Probabil ați mai auzit că sucurile acidulate pe care le consumăm atunci când ne este sete reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea organismului nostru. Din cauza cantității semnificative de zahăr se poate ajunge într-un timp scurt la obezitate, diabet de gradul doi sau distrugerea danturii.

Și cum nimic nu îți vine să crezi până nu vezi, un farmacist din Marea Britanie, Niraj Naik, s-a decis să facă un experiment care arată ce efect are Coca-Cola în organismul nostru, la doar o oră după ce consumăm o doză de 330 de ml. Până să vă prezentăm rezultatele, iată ce cantitate de zahăr conține o astfel de doză: 7,25 lingurițe. Da, ai auzit bine! Deși nu ne dăm seama de acest lucru, deoarece întreaga băutură este o „combinație magică”.

Ce se intampla in corpul tau dupa ce bei coca cola
Ce se intampla in corpul tau dupa ce bei coca cola

Bineînțeles, aceste cantități pot fi diferite de la o țară la alta, iar unii producători au început să înlocuiască zahărul cu ștevie. În orice caz, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății te sfătuiește să nu consumi mai mult de șase lingurițe de zahăr în fiecare zi, valorile de mai sus sunt îngrijorătoare. În plus, parcă nici nu ține atât de tare de sete, nu-i așa?

În Statele Unite ale Americii, situația atinge cote dramatice. Astfel, potrivit datelor adunate de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA, circa jumătate din întreaga populație a Statelor Unite bea sucuri cu zahăr în fiecare zi, în special adolescenții și adulții tineri. Un studiu al profesorului Gitanjali Singh de la Școala Friedman pentru Știința Nutrițională și Politică din cadrul Universității Tufts din Boston (SUA) arată că la nivel global, au murit 184.450 de persoane din cauza consumului de sucuri precum Coca-Cola și asta doar în anul 2010.

Ce se întâmplă de fapt în corpul tău în primele 60 de minute după ce ai consumat băutura

Revenind la studiu farmacistului, Niraj Naik, acesta a arătat ce efecte are această băutură asupra organismului nostru, la doar o oră după ce am consumat-o. Astfel, avem următoarele date:

  • După 10 minute

Un număr de circa zece lingurițe de zahăr, asta înseamnă doza maximă recomandată pe zi pentru un adult, își face apariția în organismul nostru.

  • După 20 de minute

Nivelul zahărului din sânge crește atât de mult, încât se poate ajunge la o criza de insulină. De asemenea, ficatul va transforma zahărul în grăsime.

  • După 40 de minute

Cofeina ia contact cu organismul, iar pupilele se dilată, iar presiunea sângelui crește. Ficatul distribuie zahărul în circularea sângelui în sistemul circulator. Corpul nu mai simte oboseala acum.

  • După 60 de minute

Efectele sunt uluitoate! Organismul produce mai multa dopamină și stimulează centrii nervosi ai plăcerii din creier.

  • În 60 de minute

Vei simți nevoia să urinezi, iar acest lucru va provoca eliminarea calciului, magneziului și zincului care în mod normal ar fi ajuns în oase. De asemenea, în organism se produce o scădere a glicemiei și este posibil să revină starea de oboselă.