Home » Sport » Florin Niță, portarul român lăudat de Manuel Neuer. În copilărie a muncit din greu să nu ajungă pe străzi, azi e celebru în toată lumea. Povestea uimitoare

Florin Niță, portarul român lăudat de Manuel Neuer. În copilărie a muncit din greu să nu ajungă pe străzi, azi e celebru în toată lumea. Povestea uimitoare

Manolică Anca / 01.04.2021, 15:02

Florin Niță, portarul român lăudat de Manuel Neuer, actualul portar al FC Bayern München. În copilărie a muncit din greu pentru a nu ajunge în stradă, mai important decât fotbalul fiind să-și câștige existența de zi cu zi. Chiar dacă astăzi este celebru în toată lumea, puțini îi cunosc povestea uimitoare de viață.

Florin Niță, portarul român lăudat de Manuel Neuer

Florin Niță a fost portarul-erou al meciurilor echipei naționale cu Germania și Armenia, din preliminariile CM 2022. În partida cu Germania a avut nu mai puțin de opt parade salvatoare, fiind lăudat inclusiv de adversari pentru prestația sa excelentă. Paradele sale au făcut ca echipa adeversă să poată înscrie un singur gol pe parcursul celor 90 de minute de joc.

„Ar fi trebuit să înscriem al doilea gol, pentru că astfel nu am fi fost în pericol să pierdem două puncte. Ne-au lipsit isteţimea, poate puţină voinţă în careu. Însă portarul lor a avut câteva intervenţii bune. Felicitări!” a transmis Manuel Neuer, portarul naționalei Germaniei și al echupei FC Bayern München.

Florin Nita, portarul roman laudat de Manuel Neuer / Sursă foto: gsp.ro
Florin Nita, portarul roman laudat de Manuel Neuer / Sursă foto: gsp.ro

Însă, până să ajungă titlular în tricoul naționalei, goalkeeperul legitimat la Sparta Praga a avut o viață extrem de dificilă, cu urcușuri, dar și numeroase coborâșuri. Acesta a povestit pentru Gazeta Sporturilor prin ce momente grele a trecut, până să ajungă să câștige bani din fotbal. Cât timp a fost mic, nu a avut timp nici măcar să viseze la o carieră în fotbal, grijile marcându-i întreaga copilărie.

Florin Niță: „Munceam ca să nu rămân pe stradă”

Întrebat cum ar putea defini, pe scurt viața lui, acesta a răspuns: „A însemnat muncă, muncă și iar muncă!”. Încă de mic a avut parte de multe evenimente nefericite, care nu l-au lăsat să se bucure de lucrurile mici, ca oricare alt copil normal de vârsta lui. Tatăl său a murit când el avea numai cinci ani, după care a urmat îmbolnăvirea mamei. A început să muncească din greu pe oriunde apuca, pentru a putea avea ce mânca și pentru a nu ajunge pe străzi.

„Munceam pe unde puteam. Munceam la propriu! Am lucrat până şi la o fabrică de cozonaci! (…) Da, ambalam cozonacii! Nu m-am dat niciodată la o parte de la muncă și nu e nicio rușine să mergi să muncești, să câștigi bani, să ai un drum.

Mă gândeam că trebuie să mă duc să muncesc de mic pentru a nu rămâne în stradă, sub cerul liber… Trebuia să fac ceva să-mi ajut familia. Mama era bolnavă, nu aveam bani și ne bucuram de fiecare dată când ajungeam acasă cu un cozonac… Mă dureau picioarele, că eram mic și tot împachetam la cozonaci. Dar știam că trebuie să muncesc să-mi iau cozonacul”, a povestit acesta.

Florin Niță, copil / Sursă foto: gsp.ro
Florin Niță, copil / Sursă foto: gsp.ro

Deși pentru mulți ar părea desprins din filme, aceasta a fost, din păcate, realitatea lui cruntă. Cel mai greu moment a fost acela în care a rămas complet singur, „fără părinți, fără bunici, fără nimeni. Atunci am luat viața-n piept de unul singur.”

Vecina Pansela a fost îngerul lui păzitor

Florin Niță a ajuns să lucreze la acea fabrică datorită unei vecine de-ale lui. Aceasta a fost ca un înger păzitor pentru el,  l-a îndrumat și l-a sfătuit ca pe copilul ei, spunându-i că dacă nu va munci, nu va reuși. Tot ea a fost și cea care l-a dus la fotbal. „Mi-a zis: „Bucură-te de fiecare dată când joci fotbal, e o plăcere a vieţii!”. Așa am ajuns la fotbal. Mi-a spus în primele zile: „Florine, să te ții de fotbal și vei avea multe bucurii!””.

O altă cumpănă în viața lui a fost în momentul în care a rămas fără casă. Mama a a fost păcălită de o femeie, luându-le casa în care locuiau. S-au văzut nevoiți să se mute în chirie, în una dintre cele mai rău famate zone ale Ferentariului. Nu au reușit să stea mai mult de un an acolo pentru că era traumatizant. Mereu era nevoit să se ia la bătaie cu fel și fel de oameni periculoși, drogați, care se legau de el fără motiv. „A fost un coșmar! Doar Dumnezeu și pasiunea mea pentru fotbal m-au ajutat să trec peste toate aceste momente”.

Florin Niță a fost omul meciului în partida cu naționala Germaniei
Florin Niță a fost omul meciului în partida cu naționala Germaniei

Nici în cariera de jucător profesionist nu a avut parte de un drum lin. A debutat în prima ligă la echipa din Chiajna, când avea 24 de ani. Vreme de două sezoane a fost ba titular, ba rezervă și, din păcate, echipa a retrogradat. A picat în liga a doua și din cauza unor greșeli mari pe care el le-a comis. Ilie Stan, antrenorul echipei Concordia din acea perioadă devenise disperat din pricina gafelor pe care le comitea portarul.

„Când ești un copil amărât, singur pe lume, trebuie să ai forţa să rezişti și să nu te laşi doborât de nenorocirile vieții. Trebuie să-ți vezi mereu de treabă, chiar dacă de multe ori nu ai niciun chef. În viață nu trebuie să ai nasul pe sus, trebuie să fii umil, cel puţin ăsta e crezul meu! Şi, obligatoriu, trebuie să mergi înainte și să fii puternic. Viața te călește.” a spus în închiere, Florin Niță.