Home » Știri » Ce este fobia de distracție sau fericire, cum se manifestă și cum poți scăpa de ea. Principalele semne care îți arată că ai cherofobie

Ce este fobia de distracție sau fericire, cum se manifestă și cum poți scăpa de ea. Principalele semne care îți arată că ai cherofobie

Violeta Badea / 06.02.2021, 16:06
Ce este fobia de distracție sau fericire, cum se manifestă și cum poți scăpa de ea. Principalele semne care îți arată că ai cherofobie

Ce este fobia de distracție sau fericire, cum se manifestă și cum poți scăpa de ea. Principalele semne care îți arată că ai cherofobie. Fericirea este un lucru fabulos și toți suntem în căutarea ei. Din păcate, unii nu ajung să o cunoască niciodată, iar alții fug de ea. Da, ai auzit bine! Există persoane care au fobie de fericire. Cum se explică asta și ce înseamnă mai exact vom vedea în acest articol.

Ce este fobia de distracție sau fericire

Fobia de distracție sau fericire se numește cherofobie. Poate ți se pare ciudat, dar așa cum există persoane care se tem de întineric, de înălțime sau de spații închise, așa există și persoane care se tem de fericire. Termenul își are originile în cultura greacă, unde “chairo” înseamnă bucurie, scrie independent.co.uk.

Sunt persoane care ajung să nu se mai bucure de ceea ce au sau de locuri, oameni care atunci când ar trebui să fie fericiți se tem că imediat vor apărea probleme și din acest motiv refuză să trăiască clipa și momentele euforice de care au parte. Mai exact, nu activitățile în sine sunt îngrijorătoare, ci teama că, dacă te vei lăsa dus de val și vei fi fericit, ceva rău se va întâmpla ulterior. Este ca un zid pe care ți-l pui în calea fericirii.

Cherofobia sau frica de fericire nu este foarte bine cunoscută și definită. Aceasta nu se află nici măcar în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale, dar cert este că există și, cu siguranță, urmează să fie studiată mai în amănunt. Conform celor de la Healthline, unii psihologi cataloghează însă cherofobia ca o formă de anxietate. Ei susțin că cherofobia este legată de trecut. Cel mai probabil aceste persoane au rămas cu anumite sechele și au impresia că după orice lucru pozitiv apar consecințe negative.

Cherofobia se poate declansa din cauza anumitor traume suferite in copilarie
Cherofobia se poate declansa din cauza anumitor traume suferite in copilarie

Principalele semne care îți arată că ai cherofobie

Psihologii au alcătuit o listă cu câteva simptome care apar atunci când suferi de cherfobie:

  • Stări de anxietate în momentul în care ești invitat la diverse întruniri sociale;
  • Ai tendința de a renunța foarte ușor la anumite ocazii ce ar putea duce la schimbări pozitive în viața ta și îți induci teamă că ceva rău s-ar putea întâmpla;
  • Refuzi categoric șansa de a participa la anumite activități amuzante sau de recreere;
  • Te gândești că atunci când ești fericit atragi consecințe negative;
  • Ai impresia că fericirea te va face o persoană mai rea;
  • Te gândești că a-ți arăta fericirea este un lucru rău;
  • Nu suporți să-i vezi pe alții fericiți;
  • Sentimentul că a încerca să te bucuri de ceva este o pierdere de timp și nu necesită efort;
  • Ești o persoană delăsătoare.

Cum se tratează cherofobia

În cazul în care prezinți simptomele pe care le-am enumerat mai sus, analizează care este cauza exactă. Este posibil ca acest comportament să fie doar un scut de apărare impus de creierul tău din cauza anumitor traume pe care le-ai avut în copilărie. Este vorba doar despre o percepție de gândire.

Pentru a învinge această teamă există câteva tratamente care includ: terapia comportamentală cognitivă (CBT), o terapie care ajută o persoană să recunoască liniile defectuoase de gândire și să identifice comportamente care îi pot ajuta să schimbe strategiile de relaxare, cum ar fi respirația profundă.

O altă metodă este hipnoterapie. Aceasta este folosită pentru modificarea comportamentului unei persoane, precum şi într-o serie de afecţiuni, printre care se numără bolile asociate cu stresul, controlarea durerii şi dezvoltarea personală.