Home » Știri » Ce este melatonina. Când te poate ajuta și când îți poate face rău

Ce este melatonina. Când te poate ajuta și când îți poate face rău

Violeta Badea / 18.02.2021, 14:56
Ce este melatonina. Când te poate ajuta și când îți poate face rău

Ce este melatonina. Când te poate ajuta și când îți poate face rău. În organismul uman se regăsesc numeroase substanțe care ne ajută să ne desfășurăm activitățile zinice, să ne odihnim sau să ne hrănim. Într-un cuvânt să funcționăm. Printre acestea se numără și melatonina. În continuare vă vom prezenta ce este mai exact și cu ce te ajută.

Ce este melatonina

Melatonina este un hormon care se află în mod natural în organismul uman, dar care poate fi și sintetizat în laboratoarele farmaceutice pentru persoanele care au deficiențe. Acest hormon este vital pentru starea de somnolență și este implicat în toate cele patru etape ale somnului. De aceea melatonina poartă numele și de „hormonul somnului”.

Astfel, atunci când ne pregătim să dormim, prezența întunericului este transmisă glandei pineale cu ajutorul retinei, care transmite informația prin intermediul nucleului suprachiasmatic din hipotalamus (o componentă a creierului mare)  și a sistemului nervos simpatic (parte a sistemului nervos vegetativ, responsabil cu reacțiile reflexe pe care le avem când simțim că suntem în pericol). Glanda pineala are rolul de a produce melatonina care este, apoi, transferată în sânge.

Medicii ne recomanda sa nu luam melatonina pe termen lung, ci doar temporar
Medicii ne recomanda sa nu luam melatonina pe termen lung, ci doar temporar

Melatonina ne ajută să avem un somn odihnitor

Dimineața are loc un alt proces. Astfel, la apariția luminii, creierul începe să elimine cortizol, temperatura organismului crește treptat, iar producția de melatonina se diminuează. Așadar, rolul principal al acestui hormon este să inducă starea de somnolență și de a ne ajuta să avem un somn odihnitor, necesar pentru a avea cât mai multă energie pe parcursul zilei. De asemenea, melatonina are și un rol antioxidant și antiinflamator, fiind responsabilă pentru reglarea tensiunii arteriale sau în reglarea temperaturii corpului.

Probabil vă întrebați ce fac persoanele nevăzătoare în acest caz. Ei bine, în cazul acestora creierul nu realizează dacă este zi sau este noapte, de aceea au nevoie adesea de melatonină pentru a-și regla ritmul circadian.

Când te poate ajuta și când îți poate face rău

Oamenii au nevoie de un anumit număr de ore de somn în fiecare noapte, astfel încât să aibă energie a doua zi și pentru a-și putea desfășura toate activitățile. Însă, uneori ne confruntăm cu momente în care efectiv nu putem adormi. Dacă te confrunți cu acest lucru în mod repetat se spune că ai insomnii. În acest caz poți lua melatonina pentru o perioadă, astfel încât să îți reglezi programul de somn. De asemenea, aceasta mai este recomandă în cazul în care ai schimbat fusul orar, deoarece ai călătorit sau lucrezi pe timp de noapte.

Cercetărorii au descoperit că melatonina este un antioxidant important și are rolul de a proteja organismul. De asemenea, această substanță are un efect antidepresiv. Specialiștii au demonstrat că cei care suferă de depresie au un nivel scăzut de serotonină (cunoscut și ca hormonul fericii), iar administrarea de melatonină crește nivelul serotoninei.

Melatonina nu provoacă dependență, dar medicii ne recomandă să nu abuzăm și să-l administrăm doar temporar, deoarece o cantitate prea mare poate duce la simptome nedorite, precum: greață, dureri de cap, amețeli, scăderea tensiunii arteriale sau crampe abdominale.