Home » Știri » Ce înseamnă dunga roșie pe buletin. Mit sau realitate? În ce context era folosită expresia

Ce înseamnă dunga roșie pe buletin. Mit sau realitate? În ce context era folosită expresia

Alexandru Cazacu / 19.02.2021, 08:31
Ce înseamnă dunga roșie pe buletin. Mit sau realitate? În ce context era folosită expresia

Probabil mulți au auzit despre mitul care circula în perioada comunistă, potrivit căruia, persoanele cu unele afecțiuni psihice aveau o dungă roșie pe buletinul de identitate. Ce înseamnă dunga roșie pe buletin?

Ce înseamnă dunga roșie pe buletin

În perioada de dinainte de revoluție circula un zvon precum că posesorii buletinelor cu dungi roșii erau protejați de miliție și puteau să facă unele lucruri fără a fi sancționați. La acea vreme se spunea că cei care au dunga roșie pe buletinul de identitate au fost internați în spitalele psihiatrice.

Prin cartierele marilor orașe din România circula câte un zvon precum că mai este câte o persoană care face mereu scandal și diverse lucruri mai puțin normale. Atunci, se mai găsea câte un vecin care îl cunoștea și spunea că acesta trebuie lăsat în pace deoarece ”are dungă roșie pe buletin”.

Mai mult de atât, se spunea că datele din buletinul persoanei în cauză, chiar și poza, ar fi trebuit mutate cu 1-2 cm mai la dreapta, iar dunga roșie era aplicată vertical. Cu toate acestea, nu se știe dacă într-adevăr a a existat această dungă roșie deoarece nimeni nu a concretizat acest fapt.

Mituri și legende urbane din București

Orfelinatul bântuit

Povestea orfelinatului bântuit este una dintre cele mai populare legende urbane din Capitală. Se spune că în perioada interbelică, pe strada Franceză, la numărul 13, ar fi murit mai mult de 200 de copii orfani, care se adăposteau în clădire. Casa de copii ar fi fost deținută de Stavrache Hagi Orman, care ar fi ținut copiii străzii fără mâncare și apă. Mulți dintre bătrânii locuitori ai Capitalei susțin că au auzit glasul copiilor care cer apă.

Ce se spune despre orfelinatul de pe Strada Franceză
Ce se spune despre orfelinatul de pe Strada Franceză

Tunelurile din Centrul Istoric

Se spune că tunelurile din Centrul Istoric al Bucureștiului ar exista încă din timpul domniilor fanariote, care le-au construit pentru a fi traversate chiar și cu trăsura. Cu toate acestea, susțin cu certitudine că acest lucru nu este adevărat și că, de fapt, aceste tuneluri ar exista încă de pe vremea dacilor.

Școala Centrală

Despre ”Școala Centrală” s-au auzit o mulțime de legende cu fantome. Se zvonește că fetele care învățau în trecut la această școală primeau pedepse crunte de la cadrele didactice ale instituției, chiar și pentru cele mai mici greșeli. Asta pentru ca fetele să aibă parte de o educație foarte bună. Iar de cele mai multe ori, consecințele pedepselor erau tragice. Astfel, potrivit zvonurilor, clădirea ar fi bântuită de spiritele fetelor care au suferit între pereții acestei școli.

Casa Vernescu

La fel de multe și controversate sunt și legendele legate de Casa Vernescu. Se spune că aceasta este bântuită de ”fantomele” oamenilor care au murit de inimă rea, după ce și-au pierdut averile la jocurile de noroc.

Mitul ”plăcintei cu carne”

O altă legendă urbană din Capitală spune că, în urmă cu mult timp, pe lângă Hanul lui Manuc, ar fi existat o plăcintărie unde se vindea o ”plăcintă cu carne” după o rețetă secretă. Se spune că ”plăcinta casei” ar fi fost făcută cu carne de om. Bineînțeles și acesta este un mit.